Noord-Hollandse derby tegen AFC Amsterdam

• donderdag, 12 sep 2019

Na de prima start van het seizoen is Jong FC Volendam na twee nederlagen van plek één naar plek dertien gezakt. Uiteraard geen schande voor een debutant. Zaterdag wacht opnieuw een zware klus, maar dat is het elke week in deze ijzersterke Tweede Divisie. Regerend kampioen AFC komt op bezoek, die vorige week overigens ook verloren.

AFC kunnen we, net als vele andere clubs in deze divisie, beschouwen als een grootmacht in het amateurvoetbal. De club uit Amsterdam is in de ranglijst aller tijden van het zondagvoetbal te vinden op de tweede plaats. Sinds de invoering van de Hoofdklasse in 1974 bij de zondag was AFC slechts drie seizoenen niet aanwezig. Er is overigens maar één zondagclub die vanaf 1974 onafgebroken op het hoogste niveau speelt: De Treffers. Zij voeren dan ook met afstand de lijst aan. AFC kenden eind jaren negentig een iets mindere periode. Nadat ze in 1997 genoegen moesten nemen met plek tien ging het een seizoen later mis. Alleen VCS eindigde onder de ploeg uit Amsterdam-Zuid. Het duurde ook even voordat ze terug waren op het hoogste niveau. Want in het eerste seizoen in de 1ste klasse strandde de ploeg op plek twee achter SO Soest. In 2001 kon wel de vlag in top. Met ruime voorsprong lieten ze de Amsterdamse clubs DWV, DCG en Turkiyemspor achter zich. Twee van die clubs bestaan inmiddels al niet meer, net als vele andere clubs in Amsterdam. Maar AFC Amsterdam is een sterke club en zal nog jaren van zich laten horen. Terug in de Hoofdklasse deden ze dat ook meteen. Ze nestelden zich direct als vaste waarde in de subtop. Het seizoen waarna de Topklasse het levenslicht zou zien spande de kroon. In 2010 kroonde AFC zich tot kampioen van de Hoofdklasse A. In de strijd om de zondagtitel bleek Gemert echter de sterkste. Ook in de Topklasse was er een kampioenschap te vieren. In 2014 waren ze de beste zondagploeg. In de strijd om de algehele titel gingen ze echter ten onder tegen Spakenburg. Na twee moeizame jaren in de nieuwe Tweede Divisie ging het vorig seizoen voor de wind. Nadat diverse clubs zoals IJsselmeervogels en Katwijk afhaakten ging AFC er met de titel vandoor. Dit seizoen worden ze dus weer door velen als één van de grootste favorieten aangemerkt. Ze hebben er de selectie voor, maar na een kampioenschap is het altijd lastiger om dit het volgende seizoen te herhalen. Iedereen houdt toch een beetje anders rekening met je. Aangezien we nu pas drie wedstrijden onderweg zijn is er nog geen zinnig woord over te zeggen hoe het zal gaan. Eind oktober kunnen we wel een lijstje maken van clubs die zich gaan mengen in de strijd om de fel begeerde schaal.

Zoals gezegd heeft Jong FC Volendam de laatste twee wedstrijden verloren. Het waren beide wedstrijden tegen clubs die juist gepromoveerd waren, beiden uitwedstrijden en niet onbelangrijk ook beiden op natuurgras. Ondanks dat beide speelvelden er nog uitstekend bij lagen is het voor het technisch vaardige Jong FC Volendam toch elke keer weer lastig. Zaterdag mag dat dan ook geen excuus zijn, want we spelen op ons eigen kunstgrasveld. We zullen tegen een ploeg spelen die gericht is op het doel van de tegenstander en niet het tegenhouden van de tegenstander. Dit is altijd fijner om tegen te spelen. Zaak is om niet van slag te raken door de namen die op het veld zullen verschijnen. Natuurlijk staan er een aantal klasbakken in het veld bij AFC, maar wij hebben met Jong FC Volendam bewezen dat wij barsten van het talent. We hoeven voor niemand bang te zijn en gaan zaterdag dan ook volop de strijd aan met de regerend kampioen. Om 15:00 uur zal er in ons Kras Stadion worden afgetrapt.

De wedstrijd zal zaterdag onder leiding staan van de heer Nick Smit uit Huizen. Het wordt de vierde keer dat de heer Smit een wedstrijd van Jong FC Volendam onder zijn hoede heeft. In het eerste seizoen in de Derde Divisie floot hij de thuiswedstrijden tegen Harkemase Boys (2-1) en IJsselmeervogels (0-1). Afgelopen seizoen floot hij de wedstrijd in Oostzaan tegen OFC (1-3). Aan de zijlijnen zal hij worden bijgestaan door de heren Jordi Been en Jeremy van der Ley. Vierde official is Manoj Rampersad.

De schrijvende pers en fotografen die zaterdag aanwezig willen zijn dienen zich vooraf per e-mail aan te melden bij de perschef van Jong FC Volendam, Christiaan Moenis. Supporters dienen er rekening mee te houden dat er niet direct bij het stadion geparkeerd kan worden. Voor informatie over de route en parkeren klik je hier.