Eerste thuisduel van FC Volendam eindigt in teleurstellend verlies tegen FC Emmen

• zondag, 18 aug 2024
  • Leestijd: 5 minuten

FC Volendam heeft het eerste duel in eigen huis teleurstellend verloren van FC Emmen. Met een cruciale rode kaart voor Yannick Leliendal, een gestopte penalty door Barry Lauwers en een doelpunt van Jalen Hawkins verloor FC Volendam met 0 - 1 van de ploeg uit Emmen.

Na een indrukwekkende minuut stilte, ter nagedachtenis aan overleden FC Volendammers in het afgelopen jaar, kon er worden afgetrapt in het vertrouwde Kras Stadion. FC Emmen begon direct scherp aan de wedstrijd, want in de eerste minuut werd spits Franck Evina met een diepe bal weggestuurd. Zijn inzet was echter te zwak, waardoor keeper Barry Lauwers de bal eenvoudig kon klemmen.

Enkele minuten later was daar opnieuw een vergelijkbare kans voor de uitploeg. Jalen Hawkins werd in een counter diep gestuurd en kwam daardoor 1 op 1 tegen Lauwers. Door ontbrekende controle over de bal kon de Volendamse keeper ingrijpen en de bal onderscheppen, voordat er door de vleugelaanvaller uitgehaald kon worden. Zo waren de eerste tien minuten van de wedstrijd in handen van FC Emmen.

Volendamse kansen

De eerste kans van FC Volendam kon iets later genoteerd worden. Na goed druk zetten op de rechtsback van FC Emmen kon Yannick Leliendal de bal onderscheppen en via een voorzet Robert Mühren in stelling brengen. De Volendammer kopte echter op het dak van het doel.

In de minuten die volgden, wisselde het balbezit bij regelmaat tussen beide ploegen. Tot grote (reguliere) kansen kwam het niet, buiten een afgekeurd doelpunt om. Dit veranderde echter na een half uur spelen. Na een fout in de opbouw van FC Emmen kreeg Alex Plat de bal op het middenveld met ruimte om uit te halen. Vanaf een meter of 25 haalde de geboren Volendammer uit, maar ondanks de vervelende stuit in het schot, kon Luca Unbehaun de bal keren.

FC Volendam kwam langzamerhand beter in de wedstrijd. Na een kans van Bilal Ould-Chikh, die met goede actie rakelings voorlangs schoot, en kansen van het duo Henk Veerman en Robert Mühren, leek de 1 - 0 in de lucht te hangen. Maar het klinische afmaken van de kansen ontbrak, waardoor beide ploegen met de brilstand gingen rusten.

Herhaling van vorige week

De wedstrijd begon weer en het was zaak dat de manschappen van Rick Kruys de tweede helft naar zich toe zouden trekken om de wedstrijd met positief resultaat te eindigen. Alhoewel FC Volendam in balbezit dominant begon, had FC Emmen de kansen. Met afstandsschoten van Kelian Nsona en Torben Rhein was de uitploeg het dichtst bij een voorsprong. In beide gevallen was doelman Lauwers een sta-in-de-weg waardoor de stand onveranderd bleef.

Na een uur spelen werd FC Emmen speler Hawkins via een hoge bal diep achter de Volendamse verdediging gestuurd. Leliendal kon de bal nog onderscheppen, maar niet voldoende. De aanvaller brak door en Leliendal moest daarom aan de noodrem trekken. De scheids kon niets anders dan de linksachter van Volendam rood geven en een penalty aan FC Emmen toekennen. Het was de uitgelezen mogelijkheid voor de uitploeg om op voorsprong te komen, ware het niet dat Lauwers, al de hele wedstrijd sterk keepende, tegenover penaltynemer Rhein als winnaar uit de strijd kwam. FC Volendam kon opgelucht ademhalen, maar ging een zware slotfase tegemoet met tien man.

Zware opgave

Dat het een zware opgave zou worden bleek al een minuut later. De eerder doorgebroken aanvaller Hawkins kreeg plots de bal voor zijn voeten nadat Lauwers een eerdere poging van FC Emmen gekeerd had. De vleugelspeler kon de bal eenvoudig binnen schieten: 0 - 1.

Ondanks de achterstand probeerde FC Volendam er alles aan te doen om terug in de wedstrijd te komen. Met frisse aanvallende krachten werd er optimistischer gespeeld, maar met een man minder werden de ruimtes op het veld steeds groter. Dit maakte het lastig om door de verdediging van FC Emmen te spelen. In de slotfase waren er nog enkele kleine kansen voor de oranjebroeken. Zo werd Mühren vrijgespeeld in de zestien, maar verdween zijn inzet via een verdedigend been over de achterlijn. FC Volendam kon de laatste minuten niks meer bewerkstelligen. Zo eindigde het eerste thuisduel teleurstellend in 0 - 1.

ADO Den Haag-uit

De volgende wedstrijd voor de Volendamse formatie is het duel tegen ADO Den Haag. Op vrijdag 23 augustus wordt om 20:00 uur afgetrapt in het Bingoal Stadion in Den Haag.

Bijzonderheden:
Yannick Leliendal (rode kaart)

Scoreverloop:
75’ Jalen Hawkins 0 - 1

FC Volendam: Barry Lauwers; Déron Payne, Mawouna Amevor, Daan Steur (74’ Benaissa Benamar), Yannick Leliendal; Bilal Ould-Chikh (64’ Mika van der Horst), Milan de Haan (74’ Daniel Beukers), Alex Plat, Aurelio Oehlers (56’ Myron Mau-Asam); Robert Mühren, Henk Veerman (74’ Quincy Hoeve).

FC Emmen: Luca Unbehaun; Mike te Wierik (17’ Jorginho Soares), Dennis Vos, Pascal Mulder, Faris Hammouti; Fridolin Wagner, Julius Kade, Torben Rhein; Jalen Hawkins (79’ Tim Geypens), Kelian Nsona (90+1’ Adrian Rogulj), Franck Evina.

Tekst: Jeroen van Keeken
Foto’s: Fred Rotgans