Fanatisme bij de FC Volendam Voetbalschool

  • woensdag, 27 feb 2013
  • Leestijd: 5 minuten
  • Bron: FC Volendam

Voetballen in een stadion waar mannen als Dennis Bergkamp, Arnold Mühren en Johan Cruijff hun kunsten hebben getoond. Training krijgen van professionele voetballers en trainers. De kans krijgen om gescout te worden. Dat is de voetbalschool van FC Volendam. Vrijdag 22 februari was de vierde training. Een reportage.

Door Barry van Langen

Een deelnemer van de Voetbalschool probeert zijn moeder te dollen in een kleine ruimte van twee bij twee meter. Het lukt niet helemaal. Ook zijn trainingsmaten begeven zich op het twee meter brede stenenpad tussen het veld en de tribune in. Allemaal met een eigen bal. Allemaal gehuld in een oranje trainingspak met zwarte trainingsbroek. 22 in getal. Wachtend op het geluid van de fluit. Want dan mogen ze het kunstgras van het Kras Stadion betreden en hun voeten laten spreken. Om klokslag 10.30 mag dat dan ook eindelijk.

Het is voor de jonge voetballers ondertussen een bekend recept. Het is immers al hun vierde training. Eerst staat er een warming-up op het programma onder leiding van hersteltrainer Oswald Snip. Een kwartier. Langer hoeven de kinderen hetgeen waar ze het liefst mee spelen, de bal, niet alleen te laten.

Techniek
Daarna wordt de groep in drieën verdeeld. Bij Berry Smit, de assistent trainer van het eerste elftal, wordt de techniek bijgeschaafd. Zowel met het linkerbeen, als met het rechterbeen. ,,Het hoeft niet snel. Dat moet pas als je 18 bent. Het gaat nu om de basis’’, spreekt Smit de negen voetballers toe. Ze nemen het advies op, tot genoegen van de trainer zelf. ,,De eerste keer wisten jullie niet eens dat jullie twee benen hadden. Dit ziet er toch wel fantastisch uit’’, complimenteert hij de jongens.

Voetbalschool
De eerste keer was 2 februari. Het was de kick-off van het tweede jaar van de FC Volendam Voetbalschool. ,,We willen de kinderen de kans geven om bij een BVO (Betaald Voetbal Organisatie, red.) te trainen onder begeleiding van gekwalificeerde trainers. Natuurlijk is er ook de kans om gescout te worden’’, vertelt technisch directeur Richard Stricker over de voetbalschool.

,,Vorig jaar was de groep erg groot. Nu hebben we drie groepen van een man of zeven. Dan kun je je aandacht beter verdelen.’’

Op de tien trainingsdagen staan er twee trainingen voor de trainers op het programma. De ene keer trappen de voetballers van zes tot en met negen jaar af voor een training van een uur. Daarna is het de beurt aan de tien tot en met dertien jarigen. De andere keer is dat andersom.

,,We trainingen veelal op techniek. Het beheersen van de bal. Als afsluiting mogen de jongens een partijspel spelen. Wat ze in de oefeningen hebben geleerd, kunnen ze dan in de praktijk uitvoeren.’’

Snelheidsparcours
Zelf geeft Stricker ook training. Dat weten niet alleen de ouders die langs de kant naar hun kind staan te kijken, maar ook de mensen in Volendam en omstreken. Met een luide stem pept hij zijn groep op. Zij moeten namelijk een parkoers zo snel mogelijk afleggen. Eerst slalommen tussen twee laten die op het kunstgras zijn gelegd. Vervolgens moeten ze de bal tussen twee gele pionnen schieten. Zelf moeten de jongens over de stok,die rust op diezelfde pionnen, springen. Daarna volgt er een korte draai om een oranje pion. Dan moet de bal wederom tussen twee gele pionnen gespeeld worden, gevolgd door een sprong over de stok. Als laatste moet de bal voor de oranje pionnen in het doel geschoten worden.

,,Ben je er klaar voor?’’ vraagt Stricker. De jongen knikt. De ogen zijn gefocust naar beneden. De linkervoet staat naast de bal. De rechtervoet iets naar achter. Hij wil weg, maar mag nog niet. Stricker stelt de zenuwen van de speler op de proef. Hij gaat nog even wat springen op zijn voorvoeten. Het is immers koud. ,,Ja!’’, klinkt het dan opeens.

En weg is de jongen. ,,Tempo, tempo, tempo. Stap door. Hup, hup, hup. Schiet! 11.03. Snelste tijd’’, schreeuwt Stricker.

Maar bij lang niet iedereen gaat het goed. Zo wordt er wel eens een pion omgeschoten. ,,Dat is de druk. De druk!’’, brult Stricker dan met veel enthousiasme.

Pass en trap
In het strafschopgebied gaat het er een stuk rustiger aan toe. Daar geeft Barry Opdam, trainer van de C1, een pass en trap oefening. ,,Ik ben een verdediger’’, legt de oud-speler van FC Volendam uit. ,,Hoe kun je er voor zorgen dat ik de bal niet van jou kan afpakken?’’

,,Bewegen’’, antwoordt een jongen. ,,Precies. Je moet een vooractie maken en je lichaam gebruiken om de verdediger van je af te schudden’’, vertelt Opdam.

Dat doen de kinderen vervolgens. ,,Duw hem maar weg Rick’’, zegt de moeder van Rick vanachter het doel. Die ‘hem’ is Jasper van Gelderen. De keeper van Jong FC Volendam helpt de trainers mee en geeft de kinderen tips. ,,Kom op. Gebruik je lichaam’’, stimuleert hij de jongens.

Na een klein uur is het genoeg geweest met de oefeningen en mogen de spelertjes het spelletje spelen wat ze het liefst doen: partijtje.

Zondag 31 maart is de laatste training van de FC Volendam Voetbalschool. Maar of het voor de spelers ook de laatste keer is dat ze spelen op het kunstgrasveld van FC Volendam, is nog maar de vraag. Het kan zomaar zo zijn dat ze over een aantal jaar het shirt van FC Volendam verdedigen.