Geen publiek in voetbalstadions feitelijk bekeken in vier vragen

  • vrijdag, 10 dec 2021
  • Leestijd: 2 minuten
  • Bron: FC Volendam

Helaas moet er van ‘Den Haag’ nog steeds in lege stadions worden gevoetbald, maar is dat ook zinvol? Lees hier de feiten:

1. Vinden er in de stadions veel besmettingen plaats?

NEE. Dat blijkt uit de informatie van de GGD die we hebben opgevraagd. De conclusie van de fieldlabs onderzoeken, die zijn opgezet met wetenschappers én worden ondersteund door vier ministeries, was dat “hogere bezoekersaantallen mogelijk zijn”. Logisch want iedereen wordt bij de ingang gecontroleerd. De supporters zijn vooral gevaccineerd en anders altijd negatief getest en/of hebben antistoffen. Zij werken dus graag mee en zitten bovendien in de buitenlucht. Onderzoek heeft aangetoond dat er buiten nauwelijks besmettingen plaatsvinden.

2. Levert het betaald voetbal veel reisbewegingen op?

NEE. In bijna alle landen in Europa zitten er supporters in de stadions en heeft de overheid dus niet voor deze maatregel gekozen. Nederland is een uitzondering. Dat zie je ook bij de clubs die Europees voetbal spelen, zij missen het thuisvoordeel dat hun tegenstanders wel hebben.

3. Zijn de stadions in het buitenland ook leeg?

NEE. Stadionbezoek heeft een minimaal aandeel in de reisbewegingen van de gemiddelde Nederlander. Ook als het om vrijetijdsbesteding gaat. Er zijn zo’n 200.000 stadionbezoekers op in totaal 17,6 miljoen Nederlanders. Zij reizen gespreid want de 19 wedstrijden per week zijn verdeeld over drie dagen. Een groot deel van de supporters gaat bovendien lopend of op de fiets naar het stadion. Bij veel clubs woont 80% van de fans op minder dan 5 km afstand.

4. Is de maatregel zinvol?

NEE. Het voetbal is geen onderdeel van het probleem. Er was al geen wetenschappelijk bewijs dat het sluiten van stadions nodig was en na een maand zonder publiek zijn de besmettingscijfers in Nederland niet of nauwelijks gedaald. Het sluiten van stadions is niet nodig, niemand schiet hier iets mee op.