Sinds dit seizoen wordt er binnen de jeugdopleiding van FC Volendam gespeeld en getraind met gemixte teams. Hierdoor werken bijvoorbeeld jeugdspelers uit de onderbouw van elf jaar oud samen met jongens die twee jaar ouder zijn. Voor de midden- en bovenbouw geldt hetzelfde principe.
RKAV Volendam speelt hierin een belangrijke rol: de Onder 11 van de Volendammer amateurvereniging doet namelijk mee met de onderbouw van FC Volendam. Tevens traint een aantal spelers van RKAV Volendam mee met de verschillende bouwen van de profclub, om zo te ervaren hoe het is om op een hoger niveau te spelen en te trainen.
Enkele voordelen die dit format met zich meebrengt: jongere spelers ervaren hoe het is om te spelen met oudere spelers, die op hun beurt een stuk leiderschap ontwikkelen door het begeleiden van jongere ploeggenoten. Ook zorgt deze nieuwe constructie voor een betere doorstroming binnen de opleiding, doordat jeugdspelers constant in aanraking komen met wat er gevraagd wordt op een hoger niveau. Uiteindelijk draagt dit format bij aan de langetermijndoelstelling: de jeugdopleiding van FC Volendam voor vijftig procent laten bestaan uit spelers die zijn begonnen bij RKAV Volendam. Op dit moment is dit tien procent.
"Wij geloven dat de omgeving de beste trainer is’’, vertelt Patrick Oudejans, technisch manager onderbouw bij FC Volendam. "Dus één van de eerste dingen die wij hebben gedaan is kinderen met dezelfde leeftijdskenmerken zoveel mogelijk in dezelfde leeromgeving te brengen. Dit geldt in ons geval voor de leeftijdsfase van zes tot en met twaalf jaar oud. Een grote verandering ten opzichte van voorgaande jaren, waar elk team - op basis van de kalenderleeftijd - apart trainde."
Oudejans vervolgt: "Die leeftijdsfase (zes tot en met twaalf jaar oud, red.) leent zich uitstekend voor een aanpak waarbij er over leeftijdsgrenzen heen wordt gedacht. Omdat dit een fase is van stabiliteit in de ontwikkeling van het kind, waar hij in goede gezondheid verkeerd en een onuitputtelijke bron van energie heeft om te trainen. Met deze mixed-age-omgeving stimuleren we de sociale interactie, de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden en leiderschap. Iedere speler krijgt door deze aanpak over tijd verschillende rollen; oudste, jongste, meest vaardig, minst vaardig, leider, volger, etc. Dit zorgt aan het einde van de rit voor completere en zelfstandigere spelers met een hoog adaptatievermogen. Vaardigheden die essentieel zijn in het moderne topvoetbal en het dagelijks leven.’’
Kees Visscher is trainer van RKAV Volendam Onder 11-1, één van de teams die meedoen met de onderbouw van FC Volendam. Hij is erg blij met de ontwikkelingen in de samenwerking tussen prof- en amateurvereniging. "De lijntjes zijn kort geworden", zegt Visscher. "Bij beide voetbalclubs worden nu grotendeels dezelfde dingen gedaan en wordt dezelfde voetbaltaal gesproken. Een grote vooruitgang ten opzichte van hoe het eerder was. Toen waren het nog écht twee aparte werelden."
Dat een aantal stagespelers van RKAV Volendam zich tot dusver van hun goede kant heeft laten zien bij de verschillende bouwen van FC Volendam, is voor Visscher een signaal dat de goede weg is ingeslagen. "Er is een goed beeld van alle spelers en er wordt een omgeving geschapen waarin de spelers steeds worden uitgedaagd op het speltechnische, fysieke en mentale vlak. Spelers krijgen van onder- tot bovenbouw de kans om zich te meten met jongens van FC Volendam en dat werkt enorm motiverend. Door de omgeving die nu wordt gerealiseerd, zal het niveau bij de jeugdspelers omhoog gaan. Wat uiteindelijk moet resulteren dat de eerste elftallen van zowel FC Volendam als RKAV Volendam een hoger niveau halen dan nu het geval is."
Bron: FC Volendam