De infoavond voor iedereen die FC Volendam een warm hart toedraagt in de Jozef had alles. Het voltallige bestuur en de clubdirectie gaven openheid over alles wat er speelt binnen de club en bewerkstelligd is de afgelopen jaren. Een avond ook die emotie opriep. De infoavond in een notendop.
Voorzitter Jan Smit opende de avond met een speech op persoonlijke titel. Daarna werd er door Ruben Jongkind (directeur opleidingen en samenwerkingen), Jasper van Leeuwen (technisch directeur) en Frans ten Berge (zakelijk directeur) een weergave van de feiten gegeven over de jeugdopleiding, sportieve en commerciële strategie, financiële situatie en ‘governance’. Tussendoor had het massaal toegestroomde publiek de ruimte om vragen te stellen.
April 2019 committeerde trainer Wim Jonk en een team met expertise op gebied van voetbal, performance en jeugdopleiding zich aan FC Volendam en werd er gebouwd aan een duurzame club. In de 3,5 jaar heet de club op diverse vlakken stappen gemaakt. Niet alleen maakten spelers via FC Volendam een sportieve stap hoger naar een club in een topcompetitie, zoals Micky van de Ven en Denso Kasius, ook speelt FC Volendam met een jonge selectie (in het seizoen 2022/2023 met 22,5 jaar de jongste Eredivisie-ploeg) én procentueel veel eigen jeugd (met dertien spelers de meeste van alle Eredivisie-clubs dit seizoen). Verder heeft het met onder andere Xavier Mbuyamba en Carel Eiting geïnvesteerd in de waarde van de selectie en profiteert het op termijn van de doorverkoop van diverse spelers, zoals Van de Ven en Joey Veerman.
Een belangrijke pijler in de jeugdopleiding is de samenwerking met RKAV Volendam onder de vlag van Voetbal Volendam. Ten opzichte van de periode van vóór de komst van Wim Jonk en zijn collega’s, is het aantal Volendammers in de jeugdopleiding gestegen van 20 naar 39. In de bovenbouw daalde het aandeel Volendammers weliswaar van 20% naar 12%, maar in de midden-/onderbouw steeg het aantal Volendammers van 18% naar 31%. De doelstelling is dat de hoofdmacht van FC Volendam in 2030 voor de helft uit eigen kweek bestaat.
FC Volendam levert daarnaast steeds meer internationals aan vertegenwoordigende teams. Vanaf 2020 waren dat er al 19. Verder stelde trainer Jonk in het voetbaljaar 2022 21 zelfopgeleide spelers op, waarvan Imran Nazih met 16 jaar en 212 dagen de jongste was. Tot slot liet FC Volendam externe partijen kijken naar de jeugdopleiding. Ouders (7,5) en jeugdspelers (7,4) beoordeelden de opleiding met een ruime voldoende, waarbij een ruimte is voor verbetering.
Ook buiten het veld zit FC Volendam in de lift. Zo zijn ten opzichte van het seizoen 2018-2019 de sponsorinkomsten met 110% gestegen, stegen de bezoekersaantallen met 122%, werd er 149% meer horecaomzet geboekt en groeide de omzet van merchandise met maar liefst 1.438% . De oprichting van Orange Circle, het duurzaamheidsplatform van FC Volendam, is een belangrijk onderdeel in de commerciële groei van de club. Op social media behoort FC Volendam daarnaast al vier jaar op rij tot de top vijf clubs met de grootste procentuele groei. De totale volume groeide met ruim 600%.
Hieronder enkele financiële feiten opgesomd uit de (operationele) begroting voor het seizoen 2022/2023.
De stichting RKFC Volendam bestaat op dit moment uit:
Zowel RVC als bestuur hebben de intentie uitgesproken om één laag uit de governance te halen. Het advies van het bestuur is om een hervorming door te voren, waarbij FC Volendam verder gaat als bv (besloten vennootschap) en de organisatie er in grote lijnen als hieronder beschreven uit gaat komen te zien.
Directie en bestuur heeft te kennen gegeven het niet eens te zijn met het blokkeren van Keje Molenaar en ook geen motivering te hebben ontvangen over de afwijzing.
Bron: FC Volendam