• zondag, 12 apr 2015
  • Leestijd: 7 minuten

FC Volendam A1 weet weer wat winnen is
FC Volendam A1 – PEC Zwolle A1 4-1
Na 6 nederlagen op rij smaakte FC Volendam A1 eindelijk weer het zoet der overwinning. Van meet af aan namen de oranjehemden het heft in handen. De Zwollenaren werden op eigen helft gedrukt en ontsnapten in de zevende minuut aan een achterstand toen Jordy Hilterman, op maat bediend door Salim Mansouri, een te zacht schot losliet en daarmee een uitgelezen kans op de openingstreffer liet liggen. Een paar minuten later ontsnapte Kevin Owusu Asare op de rechterflank. Kennelijk had hij de in riante positie staande Jamie Jacobs over het hoofd gezien, want hij ondernam zelf een mislukte schotpoging. In de dertiende minuut viel er dan toch een Volendamse treffer te vieren. Daan Klinkenberg had zich met een fraaie voetbeweging, achter het standbeen langs, vrijgespeeld en daarna op Kevin gepasst. Die ontdeed zich handig van een tegenstander om vervolgens Gerry Vlak over rechts de vrije ruimte in te sturen. Zijn voorzet bereikte Jordy Hilterman. Die legde de bal prima breed op de bij de tweede paal vrijstaande Jamie Jacobs, 1-0. Zeven minuten later was de stand alweer in evenwicht. Een onschuldige inzet van PEC Zwolle, die door Bas Veen eenvoudig kon worden opgeraapt, werd door Jordy Hilterman ongelukkig van richting veranderd en tot doelpunt gepromoveerd. Volendam antwoordde bliksemsnel, want een minuut later stond het opnieuw op voorsprong, nadat de weer sterk spelende rechtsback Mohamed Betti naar voren was gestoomd en na aangeven van Kevin de bal in de verste hoek had gedeponeerd.
Volendam was onmiskenbaar de bovenliggende partij. Toch kwam PEC Zwolle na een klein half uur spelen bijna opnieuw langszij. Met een geweldige safe wist doelman Bas Veen dit echter te verijdelen. In de resterende minuten van de eerste helft verzuimde Volendam meer afstand te nemen. Jordy Hilterman verdiende een penalty nadat hij binnen de vijandelijke 16 tegen het gras was gewerkt, maar de scheidsrechter wilde hier niets van weten. Vervolgens ging Jamie Jacobs, na een doorkopbal van Jordy, alleen op de Zwolse doelman af. Zijn lob was helaas niet goed genoeg om de keeper te passeren. In de slotminuut ging opnieuw een kans verloren. Na een vloeiende combinatie met Jordy bracht Salim Mansouri de bal op maat voor het doel, maar Kevin kwam net iets te kort om de bal goed te kunnen raken.

Na de pauze kwam Volendam flitsend uit de startblokken. Al in de eerste minuut ging Kevin alleen op het vijandelijk doel af, maar hij schoot de bal net iets te ver voor hem uit. Een minuut later was het wel raak. Salim ontweek heel handig een tegenstander en speelde Jamie in. Die legde de bal breed op Jordy. Met een mooie lichaamsschijnbeweging zette hij de doelman op het verkeerde been, waarna het een koud kunstje was om de 3-1 op het scorebord te krijgen. Heerlijk ook voor Jordy zelf, die alweer een tijdje droog had gestaan. Volendam bleef daarna doorgaan met het creëren van doelrijpe kansen, maar verzuimde de Zwollenaren al in een vroegtijdig stadium definitief kansloos te maken. Achtereenvolgens waren het Jamie (alleen op doelman af), Jordy (mislukt stiftje), Nick Runderkamp (schot net naast) en Kevin (weer alleen op de doelman af, maar schoot de bal te ver voor zich uit) die prima scoringskansen kregen. In de 67e minuut lukte het Jordy wel om de score uit te bouwen en zijn tweede treffer (in het juiste doel) te laten noteren. Met dank overigens aan Kevin Owusu Asare die de bal na een heerlijke actie op een presenteerblaadje bij de tweede paal voor hem had neergelegd. Kort daarop redde Nick Runderkamp nog wel een bal op de doellijn. Tien minuten voor tijd liet Kevin nogmaals van zich spreken. Hij ontsnapte, voor de zoveelste keer, aan alles en iedereen, maar liet na zijn sterke spel met een treffer te bekronen. Zo stond na 90 minuten een afgetekende 4-1 op het scorebord. Een stand die echter veel hoger had kunnen en moeten uitvallen. Niettemin wordt teruggekeken op een prima wedstrijd van onze mannen. Geen moment in de problemen geweest en weinig tot niets weggegeven. Onbetwiste uitblinker was Randy Ababio.
Nog zeven wedstrijden het beste naar boven proberen te halen. We zullen zien waar we dan staan.

- (’13) 1-0 Jamie Jacobs
- (’20) 1-1 e.d. FC Volendam
- (‘21) 2-1 Mohamed Betti
- (’47) 3-1 Jordy Hilterman
- (’67) 4-1 Jordy Hilterman

Opstelling FC Volendam A1:
Bas Veen, Mohamed Betti, Daan Klinkenberg (’78 Nick Zeijlmans), Gijs Smal (‘84 Florian Toen), Randy Ababio, Gerry Vlak (’73 Rodney Smorenberg), Kevin Owusu Asare, Nick Runderkamp (’78 Mike Dooyeweerd), Jordy Hilterman, Jamie Jacobs, Salim Mansouri

FC Utrecht B1 - FC Utrecht B1 4-0
Na de zwaarbevochten zege van afgelopen dinsdag op dezelfde tegenstander en koploper FC Utrecht waren de verwachtingen aan FC Volendam zijde hoog gespannen. FC Utrecht had dit seizoen al twee keer aan het kortste eindje van het touw getrokken en vandaag moest het 3x scheepsrecht worden. Vooraf werden de spelers door de staf nog gewaarschuwd dat FC Utrecht tot het bot gemotiveerd was om de koppositie te verstevigen. Tevens had FC Utrecht in de vorige ontmoetingen laten zien over een zeer goede en talentvolle ploeg te beschikken. De wedstrijd was nog maar net begonnen en FC Utrecht kwam al heel snel op een 1-0 voorsprong. Dit met de hulp van FC Volendam. De oorzaak houd ik maar op lankmoedig verdedigen en/of het hobbelige veld. Vaststaat dat het onze tegenstander wel heel makkelijk gemaakt werd op deze manier. FC Utrecht stoomde gewoon door en FC Volendam werd op alle fronten afgetroefd. Na een corner werd de bal niet goed weggewerkt en kon opnieuw ingebracht worden. In eerste instantie kon doelman Kyle Saffrie de bal nog keren maar bij de rebound was hij volkomen kansloos. Er was maar één ploeg die voetbalde en dat waren de Domstedelingen. In de 20e minuut werd een schitterende aanval afgerond en was de stand al 3-0 en daarmee de wedstrijd ook gespeeld. FC Utrecht bleef de baas en alleenheerser op het veld en het was volkomen terecht dat het voor rust na een goede aanval ook nog 4-0 werd. Dit was de ruststand en hier viel helemaal niets op af te dingen.
In de tweede helft deed FC Utrecht een stapje terug en kwam FC Volendam gelukkig wat beter in de wedstrijd. Het spel ging op en neer. Er waren nu ook kansen voor beide ploegen. De grootste kans was voor FC Volendam. Na een prima actie op de achterlijn van Jason Stekkel werd hij in het strafschopgebied ten val gebracht. De prima leidende scheidsrechter wees direct naar de stip. Hiermee kon er toch nog een eretreffer gemaakt worden. Zelfs dit buitenkansje was niet besteed aan de FC Volendam B1 vandaag. De penalty werd gekeerd door de FC Utrecht doelman. Wel een positief puntje was dat er de tweede helft door de ploeg wel gestreden werd en de inzet een stuk groter was dan de zeer matige eerste helft. Dit was geen goede dag en misschien wel één van de minste wedstrijden dit seizoen van de FC Volendam B1. Dat doet niets af aan onze tegenstander van vandaag want die hebben met name de eerste helft uitstekend gevoetbald en laten zien dat zij de terechte koploper zijn in de eredivisie. Deze week weer hard trainen en volgende week wacht Sparta en kunnen we sportieve revanche nemen na deze oorwassing in Utrecht.

1-0 2e min. Shayne Pattynama (FC Utrecht)
2-0 15e min. Rogier Benschop (FC Utrecht)
3-0 20e min. Nick Lim (FC Utrecht)
4-0 34e min. Nick Venema (FC Utrecht)