Talent het beste af in Volendam
Hoewel de Volendam Voetbal Academy van RKAV Volendam en FC Volendam begin dit seizoen al van start is gegaan, werd afgelopen week in de kantine van de amateurvereniging de officiële aftrap verricht. In meerdere opzichten een bijzondere bijeenkomst. Niet alleen werden de plannen ontvouwen om de toekomst van het voetbal in Volendam structureel naar een hoger plan te brengen, ook onthulde zanger Jan Smit het ontwerp voor zijn eigen mini-stadion, dat de komende tien jaar zijn naam zal dragen. Het ‘Jan Smit Stadion’ dus. De verwachting is dat het stadion en twee pannakooien, beiden gevestigd op het terrein van RKAV Volendam, eind februari 2015 gerealiseerd zullen worden.
Door Sonny Sier
Jaap Schilder: ‘Van iedere lichting vier spelers naar FC Volendam’
RKAV Volendam en FC Volendam begon dit seizoen met de eerste lichting jeugdvoetballers - 58 voetballers en 3 keepers - aan de Volendam Voetbal Academy. De academy gaat ieder jaar een brede groep talenten uit de F- en E-jeugd op een gerichte manier trainen, zodat de basiskwaliteiten van de spelers omhoog gaan. De rode draad van de academy is de gerichte speelwijzetraining. Deze trainingen bevatten de belangrijkste elementen uit het voetbal en laat jonge talenten al vroeg in aanraking komen met situaties die zij later tijdens wedstrijden zullen tegenkomen. Hoofd jeugdvoetbal van RKAV Volendam Jaap Schilder geeft een simpel voorbeeld. ,,Wanneer een spits weinig ballen aangespeeld krijgt, gebruikt de trainer dit als een leermoment. Waarom denkt de speler dat hij geen ballen krijgt? Klopt de afstand tussen speler en de bal? Loopt hij op verschillende manieren vrij? Welke mogelijkheden heeft de spits nog meer om zijn aanspeelbaarheid te vergroten? De spits zal soortgelijke situaties en mogelijkheden beter herkennen. Zo krijgt hij meer kansen om zich in het spel te betrekken. Zijn spelniveau neemt toe. En zo neemt ook de kans op het scoren van doelpunten toe. Het klinkt heel simpel, maar talenten pikken deze situatietrainingen erg snel op. Naast deze uitdagende omgeving zijn de eigen beleving en inzet belangrijke pijlers. De eerste lichting gaat hier ontzettend goed mee om.”
,,Uiteindelijk krijgt er zo een grote groep talenten een hogere basisvaardigheid. De toptalenten stromen door naar de D1 en D2 van FC Volendam. De andere talenten komen in de D3 en D4 van RKAV Volendam terecht. Maar dat betekent niet dat het over is voor de laatste groep jongens. De teleurstelling dat spelers op het moment van evalueren net niet goed genoeg zijn voor FC Volendam begrijpen wij. Teleurstellingen zijn een onderdeel van sport, maar we zullen de beslissing onderbouwen. Wanneer spelers nét niet goed genoeg zijn, kunnen zij alsnog één keer in de week bij FC Volendam meedoen. En ook op latere leeftijd kan de stap nog gemaakt worden. Het streven is om per lichting vier spelers de overstap naar de FC te laten maken. Dat is een variabel getal.”
,,Ik verwacht veel van de samenwerking. We gaan kennis en faciliteiten bundelen. We voeren een kansenbeleid. Spelers en ouders gaan ervaren dat de academie een prachtige uitdaging is en een reële kans biedt om door te stromen naar de FC Volendam of om binnen de jeugdopleiding van de RKAV op een hoog niveau te voetballen. Hier wordt die uitdaging geboden. Hier hebben ze alles. We willen de talenten binnen onze poorten houden door ouders te overtuigen dat ze hier beter af zijn. Met de ouders worden hierover vooraf afspraken gemaakt.”
Jan Smit: ‘Het is topsport, geen tuffenwinkel’
Sinds Jan Smit vorig jaar toetrad tot het bestuur van FC Volendam, is de zanger volop met dit project aan de slag gegaan. Hij moest de figuurlijke brug bouwen tussen de prof- en amateurtak. ,,In mijn omgeving kreeg ik steeds vaker de vraag of ik beide verenigingen niet nauwer met elkaar kon laten samenwerken. Er zat al jaren wat ruis op de lijn, dus leek het me in eerste instantie haast onmogelijk dit voor elkaar te krijgen. Het was in het begin dan ook vooral ‘lijmen’. Maar na één telefoontje met Hein Nieuweboer (voorzitter RKAV Volendam, red.) werden we direct enthousiast. Ik houd me met alles bezig, behalve met het voetbal-gedeelte. Daar zijn de kenners voor.” Een week na het eerste gesprek met Nieuweboer was de eerste gezamenlijke kennismaking, waarin de eerste ideeën besproken werden. Nog geen jaar later is de Volendam Voetbal Academy geboren.
,,Volendamse talenten moeten graag bij ons willen blijven”, gaat Smit verder. ,,Ze hoeven niet meer buiten de deur te kijken, want hier hebben zij alles. Wat is er mooier om uit school met je tas onder je arm op de fiets naar ‘de voetbal’ te gaan, om daar op hoog niveau te trainen? Daar willen we naartoe en de grootste stap hiervoor is gezet. Spelertjes moeten niet meer vrijblijvend overal op stage kunnen gaan. We hebben het over topsport, niet over een tuffenwinkel. Daarnaast proberen we steeds meer oud-profs aan de club te binden. Wanneer we de kennis van Arnold Mühren, Kees ‘Pier’ Tol, Keje Molenaar, Edwin Zoetebier, maar ook Wim Jonk weten te bundelen, kunnen we veel realiseren. Zij hebben enorm veel voetbal-knowhow en kennen de Volendamse voetbalcultuur.”
,,Eind februari zal het stadion en de pannakooien groots worden geopend. Heel bijzonder dat het stadion mijn naam zal dragen. Het moet een ‘wauw-effect’ opleveren. Dit project is niet zomaar iets. Ik hoop voor de opening een international te kunnen strikken. Maar het belangrijkste is dat er later weer veel jongens uit het eigen dorp in het stadion van FC Volendam voetballen. Dat is het uiteindelijke doel. Het is mooi om daar mijn steentje aan bij te dragen. Ook ik had als klein jochie de droom om profvoetballer te worden. Als ik mocht kiezen tussen een zang- en voetbalcarrière, dan koos ik voor het laatste. Nu ben ik in staat iets terug te doen voor de maatschappij. Ik ben trots dat ik een Volendammer ben en dat zowel de FC, als de RKAV iets van de samenwerking willen maken. We laten het verleden voor wat het is en richten ons volledig op de toekomst.”
Bron: FC Volendam