A1 maandag in finale tegen Marken

• zondag, 14 aug 2011
  • Leestijd: 6 minuten

A1 bereikt finale Zuiderzeetoernooi Marken na strafschoppenwinst op ASV De Dijk 1

13/8/2011 – Vandaag stond het eerste duel van het Zuiderzeetoernooi, georganiseerd door S.V. Marken, op het programma. Tegenstander was het 1e seniorenteam van het uiterst ambitieuze A.S.V. De Dijk. Na 3 kampioenschappen op rij en ook nu weer promotie als doelstelling, zal dit team, getraind door voormalig FC Volendam-jeugdtrainer Ale van der Zee, het komend seizoen gaan uitkomen in de 1e klasse zondag. Een tegenstander van formaat dus. Het feit dat assistent-trainer Oswald Snip in de vorige jaargangen deel uitmaakte van het kampioensteam uit Amsterdam-Noord, en dus alle ins en outs van deze ploeg kent, zorgde ervoor dat de formatie van trainer Stricker goed geïnformeerd aan het duel kon starten.

Volendam startte voortvarend. Al in de 2e minuut legden de oranjehemden een flitsende aanval op de mat. Helaas fungeerde de grensrechter van ASV De Dijk als spelbreker door een onterecht vlagsignaal voor buitenspel te geven. Er zou gedurende het verloop van de wedstrijd nog een aantal van volgen. Een paar minuten later nam keeper Mitchell Michaelis een terugspeelbal ineens op de pantoffel en bracht daarmee Damiën Menzo in stelling. Damiën had vrije doorgang naar het vijandelijk doel, maar de linesman van De Dijk gooide weer roet in het eten. Volendam gaf De Dijk uitstekend partij en was in feite zelfs de bovenliggende partij. Het combineerde goed, was agressief en scherp. Het zat heel kort op de tegenstander, die daarmee veel moeite had. De Dijk wist zelfs niet één doelrijpe kans te creëren. Toch kwam het, geheel tegen de verhouding in, na een klein half uur fortuinlijk op voorsprong. Een vrije trap werd via een Volendambeen van richting veranderd en tot doelpunt gepromoveerd. Volendam toonde mentale veerkracht en bleef continu de aanval zoeken. Het ondervond daarbij overigens af en toe wel wat tegenwerking van de scheidsrechter, want teveel van zijn beslissingen vielen uit in het voordeel van de Amsterdammers. Het deerde ons team echter niet. Zelfs niet het onthouden van een 100%-penalty, nadat Damiën binnen de 16 onderuit werd gehaald. Nadat een goede mogelijkheid, na een fraaie combinatie op rechts tussen Jessey Kuiper en Joris Dekker, nog onbenut was gebleven, kwam Volendam een paar minuten voor rust alsnog langszij. Bowedee Burleson wist de bal te onderscheppen en snelde over de rechterflank naar voren. Hij passte op Jessey, die vervolgens uitstekend teruglegde op de inkomende Soufian Moro. Soufian maakte het prima af en liet daarmee de meer dan verdiende gelijkmaker aantekenen. In de toegevoegde tijd was er nog een kans voor Joris, maar zijn schot ging rakelings naast.

Tijdens de pauze toonde trainer Stricker zich tevreden over hetgeen ons team de eerste 45 minuten had laten zien. Met name was hij verheugd over de beleving, spelopvatting en ten toon gespreide agressiviteit. Nog even de puntjes op de i en het kon niet anders of dat zou in de tweede helft vruchten moeten gaan opleveren. De trainer van De Dijk had echter ook niet stil gezeten en maatregelen genomen. Hierdoor was het voor ons team in de beginfase van de tweede helft even zoeken naar de juiste oplossing. Gaandeweg nam Volendam toch weer het initiatief over. Het resulteerde in een aantal 100%-kansen. Eerst was er een enorme kans voor Damiën Menzo, nadat de keeper van de Dijk de bal bij het uitverdedigen recht in zijn voeten had geschoten. Helaas verdween zijn schot via buitenkant paal naast het doel. Ook Eric Veerman leek even later alleen op de keeper af te gaan, maar hij werd door een verdediger bij zijn middel vastgepakt. De spelregels laten in een dergelijke situatie aan duidelijkheid niets te wensen over, maar de scheidsrechter had daar geen boodschap aan. Ook Jessey kwam, nadat hij zichzelf prima had vrijgespeeld, oog in oog met de keeper van De Dijk te staan, maar hij schoot iets te gehaast, waardoor ook deze kans onbenut bleef. Hetzelfde overkwam Damiën. Hij liet alles en iedereen zijn hielen zien, maar zijn inzet werd door de keeper tot corner verwerkt. Volendam was heer en meester, maar bleef verzuimen de trekker over te halen en zijn tegenstander op ruime achterstand te zetten. Na een uur spelen was er opnieuw een uitstekende mogelijkheid voor Volendam, maar nu was het Soufian die na een mooie aanval en op aangeven van Jessey te hoog richtte en de bal met een halve omhaal over het vijandelijk doel liet verdwijnen. Heino Braspenning, de grote man achter De Dijk, kon nauwelijks nog aanzien dat de jeugdige Volendammers zijn team over de knie legden en riep zijn mannen nijdig toe: “Let toch eens op. Jullie worden helemaal zoek gespeeld!” Toen Damiën halverwege de tweede helft opnieuw in het strafschopgebied werd neergelegd, toonde de scheidsrechter wederom aan lak aan de regels te hebben, want ook nu weigerde hij de enig juiste beslissing te nemen en de bal op de stip te leggen.

Na zoveel gemiste kansen kon je erop wachten dat het doelpunt aan de andere kant zou vallen en dat gebeurde ook. De Dijk sneed eenvoudig door het hart van onze defensie en kwam weer onverdiend op voorsprong. Volendam was niet onder de indruk en zette alles op alles om weer op gelijke hoogte te komen. Het creëerde opnieuw een paar haast niet te missen kansen, maar bleef volharden in het niet benutten daarvan. Eerst was het Joris, die over het doel schoot en kort daarna Jessey, die zijn tegenstander op snelheid klopte, maar het zijnet trof. Uiteindelijk was het, met nog 6 minuten te gaan, wel raak. Eric legde de bal panklaar neer voor Joris, waarmee de stand weer in evenwicht was, 2-2. In blessuretijd had Volendam de wedstrijd definitief kunnen en zelfs moeten beslissen, maar ook nu wist men een fraaie aanval met een paar mooie combinaties niet doeltreffend af te ronden.

Aangezien er toch een winnaar moest komen, was een strafschoppenserie noodzakelijk. Nadat 5 strafschoppen van beide kanten nog geen beslissing hadden opgeleverd, gebeurde dat bij de 6e wel. Mitchell Michaelis ranselde de pingel van De Dijk uit zijn doel, waarna captain Sven Talsma zijn verantwoordelijkheid nam en onze 6e onberispelijk inschoot. Daarmee kreeg Volendam alsnog waar het recht op had en mag het a.s. maandag om 19.00 uur aantreden tegen S.V. Marken 1, dat zich eveneens via winst na strafschoppen op v.v. Monnickendam van een finaleplaats verzekerde. Ook deze zaterdageersteklasser, getraind door oude bekende Saïd Ouaali, heeft veel kwaliteit in huis en vormt een mooie graadmeter om te kijken waar ons team staat. Gelet op het vertoonde spel tegen De Dijk belooft het een leuke confrontatie te worden, waarin wij zeker niet hoeven onderdoen. We gaan het zien.