A1 schiet weinig op met gelijkspel tegen FC Den Bosch A1

• zondag, 20 feb 2011
  • Leestijd: 6 minuten

A1 schiet weinig op met gelijkspel tegen FC Den Bosch A1 (1-1)
19/2 – Na de prima doordeweekse prestatie tegen Ajax A2 werd gehoopt dat de goede lijn kon worden doorgetrokken in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch A1. Om mee te kunnen blijven doen in de strijd om nacompetitie was winst zeer welkom, aangezien FC Den Bosch, de club waar trainer/coach Richard Stricker en zijn assistent Oswald Snip ooit als contractspeler op de lijst stonden, één van de nog te achterhalen teams is. Het was de vraag of Volendam vandaag dezelfde motivatie, strijd en passie aan de dag zou kunnen leggen als tegen het altijd inspirerende Ajax. Want in deze klasse moet je ook tegen minder aansprekende tegenstanders elke keer weer vol aan de bak. De warming-up van ons team was al niet naar behoren, reden voor de trainer zijn vrees uit te spreken voor een minder scherpe start van de wedstrijd. Ook de inferieure kwaliteit van het speelveld, BVO-onwaardig, baarde hem zorgen. De vrees van de trainer bleek al snel gegrond. Volendam was in de beginfase absoluut niet bij de les en was steeds net een stapje te laat. Al in de 7e minuut ging het, na een corner vanaf links, mis. Onze verdediging vertrouwde op onderschepping van de bal door keeper Mitchel Michaelis, maar die verzuimde, waardoor niemand iets deed en een Bossche aanvaller ongehinderd kon inkoppen, 1-0.

Een paar minuten later was er een tegenstoot van Volendam. Joris Dekker werd de vrije ruimte ingestuurd, maar verslikte zich in de bal. Na een kwartier was er opnieuw een corner voor het thuisteam. Ook nu zag onze verdediging er niet goed uit, maar redde Mitchel ten koste van een nieuwe hoekschop. Op een of andere manier stond het gewoon niet goed bij ons. Reden voor onze trainer om na 20 minuten in te grijpen. Toen Marcel Veerman ineens, zonder een tegenstander in de buurt, ter aarde stortte, zag hij zijn kans schoon. Een paar tactische omzettingen moesten het tij doen keren. En dat gebeurde ook vrijwel onmiddellijk. Het door Arnold Scholten gecoachte team, op de bank gesecondeerd door manager voetbalzaken Fred van der Hoorn, beiden oud-teamgenoten van ons trainersduo, wist het niet meer en kon ook geen antwoord vinden op de aangepaste veldbezetting van hun gasten. Het resulteerde al wel snel in een 100% kans voor Kevin Tano. Hij had vrij baan naar het vijandelijk doel, maar kwam niet verder dan een schot recht in de handen van de keeper. In de 31e minuut was het wel raak. Een hoge voorzet, voorafgegaan door een mooie combinatie tussen Eric en Marcel Veerman, werd door Eric ingekopt en door de keeper van FC Den Bosch slechts half verwerkt. De afvallende bal werd door Yordi van Beek op de lat gekopt en vervolgens door de attente Joris Dekker in het doel gewerkt, 1-1. Hoewel Volendam de wedstrijd inmiddels aardig onder controle had, moest men toch voortdurend 100% geconcentreerd blijven. Den Bosch beschikt namelijk over een goed voetballende ploeg, die met zijn nr. 9 (reeds in het bezit van een contract) over een alleskunner beschikt. Hem even uit het oog verliezen zou meteen fatale gevolgen kunnen hebben. Onze verdediging, bestaande uit Yordi van Beek, Eric Veerman, Simon Tol en karakterbak Gerry Schilder, liet het echter niet zo ver komen en haalde daarmee grotendeels de angel uit hun ploeg.

In de 35e minuut werd Kevin Tano door Soufian Moro de vrije ruimte ingestuurd. Jammer genoeg was de aanname van Kevin niet goed, waardoor hij werd achterhaald en niet verder kwam dan een schot naast het doel. Vlak voor rust ontstond nogmaals een gevaarlijke situatie in ons eigen doelgebied. Mitchel Michaelis moest gestrekt en had de bal onder controle, maar werd toen vol in het gezicht geraakt door een onbesuisd inkomende Bossche aanvaller. Even werd ervoor gevreesd dat Mitchel, vanwege zijn kermen, in de voetsporen van Gerry zou treden en eveneens een neusbreuk had opgelopen, maar gelukkig viel de schade mee en kon verzorger Dirk Vellema hem goed genoeg oplappen om de wedstrijd te kunnen vervolgen.

In de tweede helft startte Volendam een stuk beter dan in het eerste chapiter. Volendam toonde zich iets sterker dan FC Den Bosch, maar beide teams bleken nauwelijks in staat echte kansen te creëren. Met nog acht minuten te gaan leek Volendam de wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken. Mitchell Janssen had een vrije doortocht naar het vijandelijk doel. De grensrechter van Den Bosch probeerde deze kans te verijdelen door met zijn vlag te wapperen, maar de scheidsrechter doorzag zijn poging en negeerde zijn vlagsignaal. Helaas treuzelde Mitchell te lang met schieten, waardoor deze droomkans onbenut bleef. Ook Eric kreeg in de slotfase nog de mogelijkheid ons de winst te bezorgen, maar zijn kopbal ging over. In blessuretijd ontving een speler van FC Den Bosch (amper 10 minuten in het veld) nog een rode kaart, nadat hij dreigende taal in de richting van Gerry had geuit.

Terugkijkend kan worden geconcludeerd dat een gelijkspel tegen FC Den Bosch op zich een goede prestatie is. Zeker als je daarbij de ‘knollentuin’ in acht neemt, waar wij meer last van hadden dan de thuisclub, die daar toch enigszins aan gewend is. Wij schieten er alleen weinig mee op, doordat de achterstand op FC Den Bosch daardoor ongewijzigd is gebleven. Met nog 5 competitiewedstrijden te gaan is er echter nog steeds van alles mogelijk. De komende twee weken zijn wij vrij van competitieverplichtingen. Het biedt de geblesseerde Sven Talsma en andere spelers met een pijntje hier en daar de gelegenheid om voldoende te herstellen en weer tijdig bij de groep aan te sluiten, zodat onze volledige selectie fit genoeg is voor de beslissende fase van de competitie. Om toch in het ritme te blijven oefenen wij a.s. zaterdag (aanvang 14.30 uur) op kunstgras in Hoorn tegen het 1e elftal van zaterdaghoofdklasser Zwaluwen’30. Een sparringpartner van formaat. Een mooie gelegenheid om ons met een team van dat niveau te meten.