A1 wint doelpuntrijkduel van FC Zwolle

• zondag, 13 mrt 2011
  • Leestijd: 7 minuten

A1 gelukkigste in doelpuntrijk duel tegen sterk FC Zwolle A1 (4-3)
12/3 – Waren het vorig seizoen de B1-teams van FC Volendam en FC Zwolle die aan elkaar gewaagd waren, dit seizoen zijn het de hoogste jeugdteams van beide clubs die weinig tot niets voor elkaar onderdoen. Op zich niet zo gek als je weet dat meer dan de helft daarvan elkaar ook nu weer tegenkomt. Na 2 weken zonder competitie was het afwachten of Volendam de goede draad weer kon oppakken.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de jeugdige, goed fluitende scheidsrechter Hartemink bleek dat de oranjehemden daarmee toch aanzienlijk meer moeite hadden dan hun tegenstander. Al in de 2e minuut was FC Zwolle kansrijk na balverlies van Yordi van Beek. Gelukkig was Mitchel Michaelis, gisteravond nog onverwachts op de bank bij het eerste elftal, wel scherp en voorkwam hij een snelle openingstreffer van de gasten. In de 6e minuut zag onze verdediging er opnieuw niet goed uit. Balverlies van Eric Veerman op het middenveld leidde een snelle counter in van de Zwollenaren. Toen Simon Tol ook nog even het oog op de talentvolle Jesper Drost van FC Zwolle had verloren, kon deze vrij uithalen. Zijn schot miste gelukkig de juiste precisie en passeerde de paal aan de voor ons goede kant. Volendam was meer dan gewaarschuwd, maar werd in het eerste kwartier volledig door hun gasten overspeeld. FC Zwolle was veel feller en scherper en gaf er wel blijk van vol voor de winst te willen gaan. Het noopte trainer Stricker tot tactisch ingrijpen.

Hoewel het vanaf dat moment beter stond bij het thuisteam bleef FC Zwolle vooralsnog de bovenliggende partij. Toch kreeg Volendam in die fase een paar aardige kansen. Eerst was het Kevin Tano die met een prima afstandsschot de doelman van FC Zwolle op de proef stelde. Deze redde bekwaam met de voet. Even later zag Eric Veerman een lege goal aan de overkant doordat de doelman van Zwolle ver was uitgelopen. Met een lob probeerde hij de bal in het vijandelijk doel te deponeren, maar jammer genoeg ging zijn doelpoging net naast. Ook Zwolle liet zich niet onbetuigd. In een 1 tegen 1 situatie met de aanvoerder van FC Zwolle toonde goalie Mitchel Michaelis echter opnieuw aan uit het goede hout te zijn gesneden. Vervolgens was het Volendam dat weer een paar keer gevaarlijk doorkwam. Eerst was het Soufian Moro, die na een solo overschoot en daarna was Joris Dekker kansrijk na een combinatie met Roy Bussman. Joris raak te de bal echter verkeerd, waardoor ook zijn poging op niets uitliep. In de 34e minuut waren het toch de gasten die de score openden. Met een schitterende lob liet de nummer 7 van FC Zwolle onze doelman kansloos, 0-1. Nog geen minuut later was het opnieuw raak. Een afvallende bal werd uitstekend in de verste hoek geplaatst, 0-2. Het verleidde de nummer 7 van Zwolle tot de volledig misplaatste uitspraak dat “ze er helemaal niets van kunnen”. Een stelling waarmee ik hem overigens na afloop graag nog even zou hebben willen confronteren. De moed leek ons ook even volledig in de schoenen te zijn gezakt. Voor trainer Stricker aanleiding om Jasper de Bie opdracht te geven zich warm te gaan lopen. Of dit onze voorwaartsen ook werkelijk op scherp zette zal nooit kunnen worden bewezen, maar feit was wel dat de wedstrijd binnen 7 minuten een heel ander gezicht kreeg. Eerst was het Soufian die in de 37e minuut de aansluitingstreffer liet aantekenen. Hij deed dit met een fantastisch afdraaiend afstandsschot, 1-2. In de daaropvolgende minuut leek Joris Dekker de gelijkmaker te gaan produceren, maar hij koos ervoor de bal met de voet in plaats van zijn hoofd te beroeren. Het leverde daardoor slechts een corner op. Even later was Joris wel doeltreffend. Een door Eric Veerman met het hoofd verlengde voorzet werd door hem prima met de borst gecontroleerd, waarna hij snoeihard uithaalde, 2-2. Nog in dezelfde minuut leek Mitchell Janssen zelfs de 3-2 op het scorebord te zetten, maar de Zwolle-doelman wist dit ternauwernood te voorkomen. Het bleek uitstel van executie, want in de 44e minuut wist Volendam toch op voorsprong te komen. De assist was van Eric Veerman en Joris was de man die deze vanaf rand 16 een perfect vervolg gaf met een gericht schot in de verste hoek, 3-2. Hoe gek kan het gaan? Tien minuten voor rust nog op een 0-2 achterstand staan en dan met een 3-2 voorsprong de rust ingaan.

Na de pauze was er sprake van een redelijk gelijkopgaande wedstrijd. In de 55e minuut kreeg FC Zwolle een prima kans op de gelijkmaker, maar Mitchel Michaelis wist dit met een uitstekende redding te voorkomen. Een minuut later was Volendam wel succesvol. Op rechts werd Kevin Tano door Eric Veerman de diepte ingestuurd. Zijn schot kon door de keeper in eerste instantie nog worden gepareerd, maar in de rebound liet Soufian Moro hem kansloos, 4-2. Hiermee leek Volendam de wedstrijd naar zich toe te hebben getrokken, maar de blauwhemden wilden zich beslist nog niet gewonnen geven. Via lange ballen probeerde men zijn snelle en behendige vleugelspitsen te bereiken. Volendam moest dus uiterst geconcentreerd blijven spelen. In de 67e minuut werd verkeerd uitverdedigen van Mitchell Janssen genadeloos afgestraft. Omdat Mitchel Michaelis zijn doel had verlaten was het een koud kunstje voor een Zwollenaar om de bal in het lege doel te schieten en de aansluitingstreffer te produceren. Zwolle geloofde weer in een goed resultaat en drong Volendam steeds meer achteruit. Een kwartier voor tijd voorkwam Mitchel Michaelis de gelijkmaker door gestrekt naar de hoek een afstandsschot van Zwolle tot corner te verwerken. Vlak daarna kreeg invaller Jasper de Bie de ultieme kans om de wedstrijd in het slot te gooien en in ons voordeel te beslissen. Nadat hij op volle snelheid zijn directe tegenstander was gepasseerd drong hij ver door in het strafschopgebied van FC Zwolle. Oog in oog met de keeper produceerde hij een harde schuiver die het midden hield tussen een doelpoging en een voorzet. Joris Dekker kon er net niet bij, waardoor de bal voor de paal langs over de achterlijn verdween. Daardoor bleef het tot de laatste seconde spannend en billenknijpen voor de mensen op de bank van Volendam. Het eindsignaal van scheidsrechter Hartemink klonk ons dan ook als muziek in de oren.

Niet goed gespeeld, maar wel 3 punten gepakt van een prima tegenstander. Het houdt ons in de race voor een plek in de nacompetitie. Volgende week treffen wij in Sittard rode lantaarndrager Fortuna Sittard A1. Een tegenstander die beslist niet mag worden onderschat, want dat kan fataal zijn. Door de komende week weer ouderwets scherp te trainen en in Sittard met de juiste instelling te beginnen, moet het mogelijk zijn om ook daar de volle winst te pakken. Wij rekenen op jullie!