A1 wint eerste finalewedstrijd nacompetie met 1-2

• zaterdag, 04 jun 2011
  • Leestijd: 6 minuten

A1 op drempel van eredivisie na 1-2 winst in Bossche bakoven

04/06 – Onder tropische omstandigheden stond vandaag de eerste finaleronde op het programma. In Den Bosch moest worden aangetreden tegen het team van oud-international Arnold Scholten, bij de ouderen onder ons ook wel bekend als de ‘witte socrates’. Het zou in de enorme hitte, zonder een zuchtje wind, een slijtageslag worden.

Het vertrouwen was groot, maar net als vorige week werd ook nu al weer heel snel tegen een achterstand aangekeken. Balverlies rond de middenlijn en vervolgens een snelle omschakeling van de thuisclub bracht hun nummer 9, luisterend naar de fraaie naam Gevaro Giomar Magno Nepomuceno, in balbezit. Gerry Schilder kon zijn uithaal net niet blokkeren, waardoor Mitchel Michaelis de bal onbereikbaar langs hoorde suizen. Zo stond er dus na 3½ minuut al 1-0 op het scorebord. Het duurde een minuut of vijf voordat Volendam dit tikje had verwerkt. Langzamerhand nam het toen steeds meer het initiatief over en wist FC Den Bosch nauwelijks nog gevaarlijk te worden. De eerste echte kans van Volendam ontstond rond de 10e minuut. Na een mooie aanval, ingeleid door Roy Bussman, kwam Damian Menzo in balbezit. Hij kaatste op Roy, die meteen goed Joris Dekker inspeelde. Helaas had Joris, met het doel in zijn rug, niet het gevoel van de juiste positie, waardoor hij de bal aan de verkeerde kant van de paal naast het doel schoot. In de 16e minuut werd een kopbal van Gerry Schilder, uit een corner van Soufian Moro, door de keeper van FC Den Bosch met een schitterende reflex over de lat getikt. De Bosschenaren werden steeds meer op eigen helft teruggedrongen en kregen het steeds moeilijker. Gedurende de gehele wedstrijd was er bij een corner van de oranjehemden geen enkele Bosschenaar meer op de helft van FC Volendam te bekennen. Doodsbang kennelijk voor de invasies van onze indrukwekkende luchtmacht. De wedstrijd was 20 minuten oud toen Simon Tol uitstekend opkwam. Zijn voorzet viel net over de verdediging heen, pal voor de schietgrage linker voet van Jasper de Bie. Jasper twijfelde zelfs geen split second en joeg de bal snoeihard tegen de touwen, waarmee hij zijn team de verdiende gelijkmaker bezorgde, 1-1. Vlak voor de ingelaste drinkpauze halverwege de 1e helft, schoot Damian, na een schitterende pass van Bowedee Burleson, nog net naast. In de 29e minuut schatte Roy een goeie loopactie van Joris op de juiste waarde, maar wist Joris de hem door Roy geboden kans niet te benutten. Een paar minuten voor rust legde de opnieuw sterk opgekomen Simon de bal panklaar neer voor de voeten van Jasper, maar deze schoot over. In de slotfase van de eerste helft ging was er eerst nog een scoringskans voor Damian (alleen op doel af, maar door keeper onderschept) en vlak daarna een goede mogelijkheid voor FC Den Bosch na een misverstand tussen Soufian en Bowedee. Gelukkig was onze sluitpost Mitchel als altijd alert en voorkwam hij de tweede Bossche treffer. In blessuretijd kwam Kevin Tano zelfs nog twee mogelijkheden om FC Volendam op voorsprong te zetten. De eerste keer zag hij de weg naar het doel helemaal vrij, maar wist de keeper van FC Den Bosch zijn doelpoging met de voet onschadelijk te maken. Aan zijn tweede mogelijkheid ging een aantal onnavolgbare bewegingen op de achterlijn vooraf. Hij gaf voor op Joris, maar deze miste de bal half. Vervolgens gaf Kevin zelf het beslissende tikje over de doellijn, maar had de arbitrage buitenspel geconstateerd, waardoor het feestje niet doorging.

Ondanks het feit dat de rust weinig verkoeling had gebracht, kwam FC Volendam toch weer fris uit de startblokken. Een kopbal van Gerry Schilder ging rakelings over. Met een tomeloze inzet en strijdlust bleven onze mannen de wedstrijd domineren. In de 64e minuut had Soufian pech dat zijn snoeiharde schot door de paal werd gekeerd. Ook de rebound leverde niets op. Vier minuten later werd Damian gevloerd in de 16. Dit gebeurde nadat hij eerst zijn directe tegenstander met een paar fraaie schijnbewegingen zodanig dol had gedraaid dat deze niet meer op zijn benen kon blijven staan en omviel. In de 16 trof hij een nieuwe opponent, die hem slechts ten koste van een overtreding kon stuiten. Waar (bijna) iedereen dacht dat de bal op de stip ging, was de scheidsrechter onbegrijpelijkerwijs een andere mening toegedaan. Des te opmerkelijker was het dat een aanvaller van FC Den Bosch een paar minuten later zonder een vlagsignaal, maar toch echt vanuit duidelijke buitenspelpositie, ongehinderd alleen op onze goal mocht afgaan. Gelukkig redde Mitchel fantastisch met zijn rechtervoet. De thuisclub probeerde daarna nog een keer gevaarlijk aan te zetten en had daarmee ook bijna succes. Eric Veerman blokte echter net op tijd en wist daarmee een treffer te voorkomen. In de 81e minuut konden wij wel weer juichen. Kevin Tano, die zijn tegenstanders in de tweede helft niet alleen af en toe tot wanhoop dreef, maar hen ook de nodige angst inboezemde, leverde vanaf links een uitstekende voorzet af. De voorbij de verste paal op de achterlijn vrijstaande Jessey Kuiper toonde zijn klasse en inzicht door niet voor eigen succes te kiezen, maar de bal met het hoofd terug te leggen op Joris. Nu toonde Joris zich wel weer trefzeker en deponeerde hij de bal in de uiterste hoek, 1-2. In de extra tijd kreeg Joris zelfs nog een kans om de score uit te bouwen, maar helaas liet hij die onbenut.

Met deze overwinning is ten overvloede aangetoond dat het onze mannen echt menens is om dit seizoen met een prachtig slotakkoord af te sluiten. Vandaag zagen wij en onze (trouwe) volgelingen opnieuw een team met een missie. Een team waarin niemand verzaakte en ondanks de loodzware omstandigheden keihard voor en met elkaar wilde werken voor het ultieme resultaat. Niet één, maar allemaal uitblinkers! Nog één wedstrijd voor de boeg. Nog één keer alles geven. Nu we er zo dichtbij zijn, mogen we het niet meer door de vingers laten glippen. Nog één keer knallen!

Het spreekt voor zich dat ons team daarbij support kan gebruiken. Daarom hierbij meteen ook maar even een oproep om a.s. zaterdag 11 juni in grote getale naar het KRAS-stadion te komen. Onze mannen verdienen het!