AZ - FC Volendam

  • zaterdag, 25 okt 2008
  • Leestijd: 3 minuten
  • Bron: FC Volendam

FC Volendam een maatje te klein voor AZ

Op weg naar de eerste punten in deze competitie had FC Volendam weer een op papier onmogelijke klus voor de boeg. Was AZ vorig seizoen in de problemen, dit seizoen gaat het hoge ogen gooien. FC Volendam wist dus dat het moeilijk zou worden, maar in het veld misschien toch niet onmogelijk. De uiteindelijke 3-0 gaf het krachtsverschil goed weer, maar niet de manier waarop deze tot stand kwam.
Trainer van Gaal, die in zijn nabeschouwing FC Volendam fijntjes vergeleek met "amateurs uit de oefencampagne " had zijn team opdracht gegeven geduldig te wachten op fouten van Volendam. Want, zo zei hij, zulke verdedigende ploegen zijn moeilijk te ontrafelen. De kans op een goal komt vanzelf. Hij kreeg de cadeautjes dan ook een voor een aangereikt.

Na een kwartier spelen wist Martens niet goed raad met de ruimte die hij had. De voorzet die het had moeten worden, was zo scherp, dat niemand de bal meer raakte. Het geluk, dat ene topploeg heeft, was ook AZ gegeven. Buiten bereik van Jeroen Verhoeven caramboleerde de strakke bal via de binnenkant van de paal in het Volendamdoel. AZ trok zich daarop weer terug, wat Volendam een vol uur de gelegenheid gaf de wedstrijd een ander aanzien te geven. Voor rust kwam daar helemaal niets van terecht. Geen enkel vertrouwen in zichzelf straalde Volendam uit. Frans Adelaar wisselde Dominique van Dijk voor Melvin Platje, om meer fel- en snelheid in te brengen. Het betaalde zich niet echt uit.

In de tweede helft lukte dat beter. Een mislukte AZ-actie op het middenveld gaf Jack Tuyp de gelegenheid een een-tweetje op te zetten met Bernard Hofstede. In kansrijke positie had Volendams nummer 10 de 1-1 op het bord moeten brengen, maar hij vond Romero op zijn weg. In plaats van fel inkomende Volendamspitsen die de loskomende bal alsnog in het doel hadden kunnen werken, was het wegwerken van deze kans voor AZ een eitje.

Een kwartier voor tijd werd de wedstrijd op slot gedaan met medewerking van assistent-scheidsrechter Ten Hoove. In duidelijke buitenspelpositie mocht El Hamdaoui doorgaan, waarmee Verhoeven voor de tweede keer kansloos was. Juist in een fase waarin FC Volendam alle schroom van zich afgeworpen had, was een arbitraire beslissing noodlottig. Niet voor het eerst deze competitie.

Dat het uiteindelijk 3-0 werd kon FC Volendam ook zichzelf aanrekenen. De kopjes hingen, de concentratie was gebroken, het geloof in eigen kunnen volledig stuk. Martens mocht goed werk van El Hamdaoui eenvoudig binnen tikken. FC Volendam restte nog een opdracht: gauw vergeten, kop leeg maken en een goede mentale voorbereiding starten voor de komende twee wedstrijden.