Berry Powel als inspiratie voor spelers Jong

• vrijdag, 29 nov 2019

Langzaam maar zeker komt de winterstop in zicht voor Jong FC Volendam. Met nog drie wedstrijden te gaan begint dus de tijd te dringen om de laatste plaats in de Tweede Divisie te gaan verlaten. Zaterdag gaan we opnieuw een poging wagen in Veenendaal, waar we het op zullen nemen tegen GVVV.

Ruim twee weken geleden was de club die in 1947 werd opgericht jarig. In eerste instantie heette de club overigens anders: GVV. Maar toen de club in 1948 in de KNVB ging spelen werd dit GVVV aangezien er al een GVV was. Volledig heet de club overigens Gelderse Voetbal Vereniging Veenendaal. En dan zullen de geografisch onderlegden onder u zeggen: Veenendaal ligt toch in Utrecht? Correct! Maar tot 1960 behoorde Veenendaal nog tot Gelderland. En om nou de clubnaam te wijizgen in UVVV... Als we naar de sportieve prestaties van de laatste 40 jaar kijken dan valt op dat ze maar liefst 38 daar van op het hoogste landelijke niveau hebben gespeeld. In 2004 ging het even mis met een dertiende plaats en dus degradatie. Maar met grote overmacht werden ze het seizoen daar op kampioen van de 1ste klasse A. Van de maximaal 66 te behalen punten pakten ze er 59! Dat waren er twintig meer dan nummer twee Geinoord. Even ter vergelijking: het verschil tussen nummer twee Geinoord en nummer laatst NAS was 22 punten. Alleen de verste uitwedstrijd van het seizoen ging verloren. In Den Helder ging GVVV met 2-1 onderuit tegen HCSC. Het andere seizoen dat GVVV de afgelopen twintig jaar niet op het hoogste niveau uitkwam was in 2010/2011. Het seizoen er voor misten ze namelijk de boot bij de instelling van de Topklasse.

Met het kampioenschap in 2011 voegden ze zich een jaar later alsnog bij de elite. Op het landelijk hoogste niveau hebben de Veenendalers twee titels weten te pakken. De eerste was in 1985 toen de 1ste klasse nog het hoogste niveau was. Dat seizoen lieten ze onze overbuurman en promovendus SV Marken achter zich. Overigens de beste prestatie van buurman SV Marken op het hoogste amateurniveau, iets waar uw reporter trots op is ;-) Voordat we afdwalen naar het mooie schiereiland zullen we de focus op GVVV houden. In 1997 volgde er opnieuw een kampioenschap. Met zes punten voorsprong op nummer twee Zwart Wit '28 en elf op nummer vier SV Marken kon de vlag weer in top! Net als overigens in de  vorige kampioenscompetitie moesten ze hun meerdere erkennen in de kampioen van de Hoofdklasse C. Geen zaterdagtitel dus voor GVVV. In 2014 streden ze met Spakenburg voor de titel in de Topklasse. Met nog één wedstrijd te gaan stonden ze gelijk. In de laatste speelronde leek het helemaal mis te gaan voor GVVV. Ze kwamen met 2-0 achter tegen Barendrecht. Maar in de zesde minuut van de blessuretijd die scheidsrechter Karremans toevoegde scoorde Rik van der Eerden alsnog de winnende 2-3 voor GVVV. Er kwam een beslissingswedstrijd aan te pas. In eerste instantie zou die bij VVOG gespeeld worden, maar uiteindelijk werd besloten om twee weken later in het Kras Stadion van FC Volendam te gaan spelen om de titel van beste zaterdagclub van Nederland. Deze wedstrijd werd een kwartier voor tijd beslist door een Volendammer! De 2-1 van Kees Tol bleek de winnende te zijn. Ondanks dat het spannend bleef tot de laatste seconde waren na het laatste fluitsignaal van Frank de Winter, die zaterdag ook fluit, de blauwen uit Spakenburg kampioen. Na dat seizoen is GVVV niet meer in de buurt van een kampioenschap gekomen. Ze hangen een beetje tussen subtopper en goede middenmoter in. Op dit moment draait het iets minder dan de afgelopen jaren. Als we de elfde plaats van nu vergelijken met de eindposities van de laatste jaren dan is alleen de degradatie in 2004 slechter. Scheidend trainer Niek Oosterlee zal absoluut aan het eind afscheid willen nemen met een betere positie op de ranglijst. Hij heeft er het materiaal voor. Meest opvallende speler is misschien wel "vaderfiguur" Berry Powel, die nog steeds met zijn 39 jaar dit seizoen keurig één op twee loopt.

Het verhaal van Jong FC Volendam kunnen we bijna wekelijks zo knippen uit de voorbeschouwing van de vorige wedstrijd. Voetballend laat de ploeg zien met de beste teams in de Topklasse mee te kunnen. Alleen mist de ploeg de koelboedigheid om een wedstrijd naar zich toe te trekken. Misschien moeten ze zaterdag even goed opletten op "papa Powel". Hij heeft in de jaren dat onze jongens nog met hele andere dingen bezig waren zich opgewerkt tot een uitstekende spits. Niet het formaat wat miljoenen verdiend in Spanje of Engeland, maar wel tot iemand die nog steeds verliefd is op het spelletje! Laat zien dat jullie ook van het spelletje houden en ga vlammen op de blauwe zijde van Panhuis!

Zoals dus al eerder vermeld staat de wedstrijd onder leiding van Frank de Winter uit Blaricum. De heer De Winter heeft Jong FC Volendam twee keer gefloten in het debuut seizoen in de Derde Divisie. Thuis tegen ASWH (3-0) en op bezoek bij Scheveningen (2-2). Aan de zijlijnen wordt hij geassisteerd door de heren Heuvelmans en Kromme. De vierde man is zaterdag de heer Tanja.

Er wordt om 14:30 uur afgetrapt op sportpark Panhuis in Veenendaal. Voor de duidelijkheid dat is het linker sportpark als je het parkeerterrein op komt rijden, aan de andere kant speeld DOVO. Dus sta je voor een rode poort dan ben je verkeerd! Uiteraard is er zaterdag weer een live verslag op Twitter. De hashtag voor de wedstrijd is #GVVJVO.