Berry Smit: "Dit had een Spaan-moment moeten blijven"

  • donderdag, 18 mei 2017
  • Leestijd: 3 minuten
  • Bron: FC Volendam

Door Sonny Sier

Ziek was hij ervan. De handsbal die voorafging aan de 2-2 van Cyriel Dessers voelde als een mes in de rug van FC Volendam-trainer Berry Smit en zijn bevlogen spelersgroep. Even daarvoor leek invaller Nick Runderkamp matchwinner te worden door op schitterende wijze de 2-1 te maken. Het jongensboek werd abrupt dichtgeslagen. “Het arbitrale kwartet besliste dat wij vandaag niet wonnen”, was Smit diep teleurgesteld.

Twijfels
Hij was de eerste die na afloop erkende dat 2-2 de verhoudingen het goed weerspiegelde. “Maar dat telt in de play-offs niet. Deze jongens verdienen het niet om op deze manier gelijk te spelen”, vertelt Smit na afloop. “Er gebeurden dingen op het veld waar ik me twijfels bij had. Het was een zuivere handsbal van Dessers. Maar ook het natrappen van Manuel García werd niet gezien door de scheidsrechter. Rodney Antwi werd door de dug-out gebeukt, maar in plaats daarvan kregen we een ingooi tegen. Dat is beslissend geweest. Door de 2-2 heeft de arbitrage bepaald dat niet NAC, maar wij zondag móeten.”

Spaan-moment
De dwalingen gaven de avond van Nick Runderkamp net iets minder glans. De Volendammer kende door het plotselinge overlijden van vriend Erik Spaan een trieste week, was ’s ochtends nog aanwezig bij de uitvaart en schoot vijf minuten voor tijd een heerlijke volley (links aannemen, rechts uithalen) achter NAC-keeper Jorn Brondeel. “Een fenomenaal moment”, beschrijft Smit. “Ik besloot Nick te brengen omdat hij met pit speelt. De afgelopen wedstrijd tegen Fortuna kwam hij ook in schotpositie, maar mistte hij. Nu schoot hij geweldig raak. Dit had een Spaan-moment moeten blijven. Maar dat mocht niet zo zijn.”

‘Beste team promoveert’
De beleving die de Volendammers in het spel legden geeft Smit hoop op een positief resultaat voor de return, komende zondag. “De inzet die de jongens toonden maakt me trots. Op de trainingen geniet ik. De oudere jongens nemen de jonge gasten zó bij de hand. Fantastisch om te zien. NAC heeft met die Engelse gasten, zoals Garcia, fantastische individuele kwaliteiten lopen. Maar het beste team heeft in de play-offs de meeste kans om te promoveren. Dat is in ons voordeel. Zondag wissel ik er maar meteen drie, dan maken we in elk geval drie doelpunten”, knipoogt Smit, die naast Runderkampook invaller Daniel van Son wonderschoon zag scoren.