De laatste dagen van de expo...

  • zaterdag, 06 mrt 2010
  • Leestijd: 2 minuten
  • Bron: FC Volendam

Op maandag 8 maart 2010 neemt FC Volendam afscheid van de laatste herinnering aan het ‘oude stadion’. Toen in 1993 de plannen voor een herbouw van het totale stadion doorgang vonden, was er geld voor drie van de vier tribunes. In 1995 werd de Pé Mühren als laatste nieuwe tribune in gebruik genomen. De Expo-tribune, inmiddels de Jaap Jonktribune gedoopt, bleef staan. Er konden met de nodige veiligheidsaanpassingen nog jarenlang duizenden mensen op zitten, zo was het oordeel. De laatste jaren was het blikken geval een doorn in het oog van iedereen, die Volendam een warm hart toedroeg. Het uitvak en de kidsclub zorgen voor een vaste groep supporters voor de bevolking van de tribune. In de eredivisie was hij echter vaak afgeladen vol.

In 1959 wist bestuurslid en bouwondernemer Hein Schilder dat de grootste tribune van Expo-Brussel (Wereldtentoonstelling 1958) te koop was. Zakelijk als hij was, bedong hij een prijs van 15.000 gulden, nu zo’n 6500 euro. Wetend, dat het bedrag bedenkelijk laag was, toog hij nog dezelfde dag met vrachtwagens van zijn bedrijf naar België om hem meteen op te halen, voordat men zich daar zou bedenken. Bij de start van het eerste eredivisieseizoen in 1959 stond de Expotribune en deed bijna 51 jaar dienst.

{foto1}

De selectie van Volendam in het seizoen 1971-1972 voor de expo-tribune. Staand: Jan Jonk, Siem Smit, Jack Hoogland, Jan Smit, Dick de Boer, Klaas Plat, Jack Jonk, Hans Croon, Wim Boelsz (elftalleider). Knielend: Leo van Straten, Hans Jonk, Klaas Zwarthoed, Jan Bond, Jaap Jonk, Wim Kwakman, Jan Visser