Deceptie A1 na fatale penalty's tegen DenBosch A1 (update)

• zaterdag, 11 jun 2011
  • Leestijd: 8 minuten

A1 mist promotie door falende afwerking
en dubieus optreden assistent-scheidsrechter

11/06 – Dat voetbal soms ook heel onrechtvaardig kan zijn, hebben wij vandaag zelf op uiterst pijnlijke wijze aan den lijve ondervonden. Over twee wedstrijden de beste zijn en dan toch door een ongelukkige strafschoppenserie de verdiende promotie naar de eredivisie mislopen. Met uitzondering van de Bosschenaren wees iedereen na afloop terecht met een beschuldigende vinger naar assistent-scheidsrechter Felius, maar de waarheid gebiedt ook te zeggen dat ons team vooral zichzelf moet verwijten verzuimd te hebben de wedstrijd al in de reguliere speeltijd te beslissen, want de kansen daarvoor waren in overvloed aanwezig. In dat geval had de heer Felius geen kans gekregen een beslissende rol in de strafschoppenloterij te kunnen spelen. Nu stond hij na afloop zelfgenoegzaam en met de borst vooruit van dichtbij te genieten van de feestvreugde van FC Den Bosch. Dat hij zichzelf daardoor tot persona non grata in Volendam heeft uitgeroepen, zal hem vermoedelijk, gelet op zijn persoonlijkheidskenmerken, weinig tot niet deren.

Het vertrouwen vooraf in een goede afloop was groot. Met een 2-1 voorsprong op zak, de goede vorm, het thuisvoordeel en de steun van een grote supportersschare op de goed gevulde hoofdtribune, zou en mocht het toch eigenlijk niet meer mis kunnen gaan. Onder druilerige omstandigheden kwam Volendam flitsend uit de startblokken. Al binnen een minuut was er een goede doelpoging van Kevin Tano, die door de keeper van FC Den Bosch ten koste van een corner onschadelijk werd gemaakt. Kennelijk was een aantal oranjehemden in de beginfase toch wat meer gespannen dan normaal, want men toonde zich nogal onrustig in balbezit. FC Den Bosch nam weinig tot geen risico en bleef de bal rondspelen, in de hoop te kunnen profiteren van eventuele foutjes van ons team.

Een door scheidsrechter de Hoog uit Heerhugowaard wel heel gemakkelijk gegeven vrije trap in de 17e minuut vormde de inleiding van de Bossche openingstreffer. Voordat Mitchel Michaelis wilde ingrijpen had vleugelverdediger Sander van Weert de bal al met het hoofd beroerd en tegen de touwen gewerkt, 0-1. Kennelijk hebben wij een achterstand nodig om goed los te komen, want pas vanaf dat moment kregen wij steeds meer grip op de wedstrijd. Nadat wij eerst nog een schot naast zagen gaan van FC Den Bosch, was er vervolgens een goede mogelijkheid voor Damian Menzo om de gelijkmaker te scoren. Hij draaide prima weg van zijn tegenstander, maar zag zijn schot net naast de paal over de achterlijn verdwijnen. In de 27e minuut was het wel raak en ook nog eens met een beauty. Met een schitterend afstandsschot, wegdraaiend van de keeper, bracht captain Roy Bussman zijn team langszij. Een paar minuten later kwam Yordi van Beek door over de linkerflank. Hij zette voor op Joris Dekker. Joris had de bal beter eerst kunnen aannemen, maar verkoos meteen uit te halen en raakte de bal daardoor slechts half en liet daardoor een goede scoringskans onbenut. Ook FC Den Bosch liet zich in de slotfase een keer niet onbetuigd. Keeper Mitchel deed echter wat ie moest doen en verijdelde daarmee een nieuwe achterstand. Het zorgde ervoor dat met een 1-1 stand de rust werd bereikt.

Na de pauze gaf Volendam er meteen blijk van de wedstrijd definitief naar zich toe te willen gaan trekken. Schoten van Roy en een poging van afstand van Joris gingen echter respectievelijk naast en over. Na ruim een uur spelen opnieuw een prima mogelijkheid om op voorsprong te komen. Damian legde de bal panklaar voor de voeten van Joris, maar de Bossche doelwachter weet de bal nog net over zijn doel te werken. Het achterwege laten van een vlagsignaal door de heer Felius wegens overduidelijk buitenspel stelde FC Den Bosch even later in staat gevaarlijk uit te breken. Gelukkig is er soms toch ook nog sprake van rechtvaardigheid in het (voetbal)leven, want het leverde geen doelpunt op. In de 65e minuut ging Joris alleen op doel af, maar ook nu miste zijn schot de juiste richting en ging de bal naast. Twee minuten later leverde invaller Jessey Kuiper een mooie voorzet af op Joris. Joris had de hoek voor het uitzoeken, maar kopte recht in de handen van de keeper. Hoeveel mogelijkheden hadden we nog nodig? Ook kansen uit een vrije trap van Roy (Damian kopte op de paal en Joris schoot in de rebound (weer) in de handen van de keeper) en een fraaie combinatie tussen Jessey en Roy (Damian schoot naast) leverden niets op. Door het missen van zoveel kansen roep je ook een beetje het noodlot over je af. Een kwartier voor tijd was dat zover. Een onschuldig afstandschot van FC Den Bosch werd onderweg van richting veranderd en liet Mitchel ineens kansloos, 1-2.

{foto5}

Met deze stand zou het op strafschoppen aankomen en zover wilden we het toch echt niet laten komen. Volendam zette dus weer aan en opende het vuur op het vijandelijk doel. Eerst waren er mogelijkheden voor Jasper de Bie, na een doorkopbal van Eric Veerman, en uit een voorzet van Roy die door Eric maar net over werd gekopt. In de 78e minuut ontsnapte een Bossche verdediger aan een rode kaart na het neerleggen van de doorgebroken Jessey. Scheidrechter de Hoog, die duidelijk een mindere dag had, toonde zich uiterst lankmoedig en hield de boosdoener slechts geel voor. De vrije trap daaruit van Roy was uitstekend in de kruising geplaatst, maar weer onderscheidde de keeper van FC Den Bosch zich met een geweldige redding. Hij tikte de bal net over de lat. Daarna opnieuw een 100% kans voor Joris. Uit een corner van Roy kopte hij de bal echter ook nu weer recht in de handen van de keeper. De laatste (bijna) niet te missen kans was voor Jasper. Zijn timing was onder de maat, waardoor hij er, volledig vrijstaand bij de tweede paal, niet in slaagde de voorzet van Jessey tot doelpunt te promoveren. In de slotfase vond een Bosschenaar het nog nodig om in hun doelgebied Yordi van Beek tegen de grond te slaan. Dit gebeurde in de rug van scheidsrechter de Hoog, maar was wel waargenomen door de andere assistent-scheidsrechter, die de leidsman daarop ook attendeerde. Deze wilde daar echter niets van weten en liet het vergrijp zelfs helemaal onbestraft. In blessuretijd deed ook FC Den Bosch nog een laatste poging de finale te beslissen, maar Mitchel was op zijn hoede en voorkwam dat.

{foto6}

Strafschoppen moesten dus uiteindelijk de beslissing brengen. De eerste de beste werd fantastisch gestopt door Mitchel. Deze werd vervolgens even later alsnog afgekeurd en de bedenkelijke rol daarin van de arbitrage werd nogmaals bevestigd. Gedane zaken nemen echter geen keer. Zelfs niet als de videobeelden onomstotelijk aantonen dat ons team groot onrecht is aangedaan.

Uiteraard gaan onze felicitaties uit naar FC Den Bosch A1 en Arnold Scholten met zijn staf. Ook zij hebben met z’n allen keihard geknokt voor een goed resultaat. Jammer voor ons hadden zij echter op de valreep het geluk aan hun zijde. Namens FC Volendam A1 en onze voltallige staf wens ik hen volgend seizoen veel succes toe in de eredivisie. Een nieuw seizoen met nieuwe kansen dient zich over zes weken al weer aan. Dus moet ‘het’ volgend seizoen maar gaan gebeuren!

Een hele fijne vakantie toegewenst en graag tot het nieuwe seizoen.