Drie Volendamse jeugdelftallen op jacht naar de bekerfinale

  • woensdag, 27 mrt 2024
  • Leestijd: 7 minuten
  • Bron: FC Volendam

Een mooie ontwikkeling in de jeugdopleiding van FC Volendam. Drie jeugdelftallen hebben zich geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi. De talenten van de Onder 14, Onder 18 en Jong FC Volendam hebben zich bewezen als echte cupfighters en mogen zaterdag 30 maart strijden voor een plaats in de finale. Enkele hoofdrolspelers van de drie teams vertellen over het bekeravontuur en de kansen op eremetaal.

Door zeges op AFC 34, Willem II, AFC en Ajax staat de Onder 14 komende zaterdag om 12:30 uur in de halve finale, waar Excelsior de tegenstander is. Tegelijkertijd wordt er in het Kras Stadion afgetrapt door de Onder 18. Zij zijn gekoppeld aan Ajax, nadat het eerder DTA Fortius, AZ, NAC en PEC Zwolle uit het toernooi knikkerde. Jong FC Volendam overleefde in het bekertoernooi twee penaltyseries en neemt het in de halve finale op tegen de leeftijdsgenoten van Excelsior.

Maxwell & Luuk (Onder 14): ‘Heel leuk om mee te maken’

Maxwell Duarte Pinto en Luuk Pruim kijken vol vertrouwen richting de halve finale van de Onder 14. Aan de werklust zal het niet liggen volgens Maxwell. “We moeten heel hard trainen en strijden tijdens de wedstrijd, maar we gaan we er alles aan doen om in de finale te komen.” In aanloop naar de halve finale komt er toch een andere spanning bij kijken vertelt Luuk: “Het voelt natuurlijk niet als een normale competitiewedstrijd. De beleving is wat anders, het is spannender en er staat meer op het spel. Je bent één wedstrijd van de finale af, dus dat leeft wel extra binnen de groep. Het is wel heel leuk om dit mee te maken.”

Eerder in het bekertoernooi zorgde de Onder 14 voor een gigantische stunt door de leeftijdsgenoten van Ajax met 1 – 2 verslaan op de Toekomst. Beide talenten kijken met een gevoel van trots terug op die wedstrijd. “Ajax stond op dat moment bovenaan in onze competitie. Ze hadden het heel moeilijk om erdoorheen te spelen. Daarnaast was ons samenspel erg goed. We scoorden uit twee hoekschoppen”, herinnert Maxwell zich. Komende zaterdag staat de halve finale op het programma. Echter is de droom groter bij de talenten. ‘’We geloven in het beste, dus we gaan ervan uit dat we de winst meenemen. We focussen ons eerst natuurlijk op de halve finale. Maar je weet stiekem ook wel dat de finale heel dichtbij is”, is Luuk daadkrachtig.

Anass & Jesper (Onder 18): ‘Mooi om te meten met spelers van hoger niveau’

Voor de Onder 18 staat er een kraker op het programma tegen Ajax voor een plek in de finale. Aanvoerder Anass Bouziane en topscorer Jesper Tielemans kunnen niet wachten. “Het is mooi om tegen grotere tegenstanders te spelen”, vertelt laatstgenoemde. “Ploegen als AZ, PEC Zwolle en Ajax spelen allemaal in een hogere divisie. Als we die dan tegenkomen in de beker zorgt dat er toch voor dat jongens iets gemotiveerder zijn. Dat we AZ en PEC hebben uitgeschakeld zegt wel iets.”

Anass vertelt dat hij veel leert van dat soort wedstrijden. ‘’Ik denk dat het mooie meting is. Je kunt jezelf meten met spelers die op hoger niveau spelen en voor jezelf bekijken hoe dichtbij je bij dat niveau bent. Ondanks dat wij nog veel stappen moeten zetten als speler en team vond ik dat wij in de vorige wedstrijden goed mee kwamen met een hoger niveau.”

Met vier goals is Jesper de topscorer namens FC Volendam in de beker. Hij twijfelt over welke het belangrijkste was. “Ik denk de vrije trap tegen AZ of de belangrijke 1 – 0 tegen PEC Zwolle. Het is natuurlijk de enige goal en je schiet de ploeg ermee een ronde verder.”

Aanvoerder Anass Bouziane heeft vertrouwen in zijn ploeg in aanloop naar de halve finale. ‘’Ik denk dat de beleving bij ons ontzettend belangrijk is. In zo’n bekerwedstrijd vecht iedereen voor elkaar, maakt iedereen vuile meters en zijn we gretig in de duels.” Jesper vult aan: “Het is de beker, er gebeuren genoeg gekke dingen en het is maar één wedstrijd. We hebben laten zien dat we kunnen winnen van de grote clubs. Dus aan het vertrouwen ligt het niet.”

Kayne & Billy (Jong):  'Een penalty stoppen én scoren is heerlijk'

De bekermiddag wordt afgesloten door Jong FC Volendam, dat het om 15:00 uur opneemt tegen Excelsior. Na de degradatie in de winterstop laten Kayne van Oevelen en Billy van Duijl de afgelopen maanden hun ware aard zien. “We willen uiteraard weer terug promoveren, maar een competitie gaat over veertien wedstrijden. De beker wordt over één wedstrijd beslist, dus voor mij wordt deze halve finale wel een speciale.”

In het bekertoernooi kreeg Jong FC Volendam slechts één tegengoal. Billy van Duijl vertelt het geheim van de solide verdediging. “Ik denk dat we elkaar goed aanvoelen. Ik zit zelf al een paar seizoenen bij Jong en ken de spelers en de speelwijze dus redelijk goed. We spelen achterin elke week samen, het is dus een soort gewenning.”

Kayne kan met een goed gevoel terugkijken op het bekeravontuur tot nu toe. De reservedoelman van de hoofdmacht was tot twee keer toe de grote man in de penaltyserie door zowel strafschoppen te stoppen als zélf te maken. Tegen zowel ADO Den Haag als Telstar werd vanaf de stip de winnaar bepaald. “Een heerlijk gevoel als je een penalty stopt en vervolgens zelf de winnende maakt. Ik heb die nog wel een tijd tien keer per dag teruggekeken.”

Billy en Kayne hebben al aan het eerste elftal mogen ruiken en proberen die ervaring door te geven aan de jongere teamgenoten. Kayne: “De spelers die al wat grote wedstrijden hebben gespeeld zijn qua spanning wel wat gewend. Maar er zijn ook spelers die later zijn doorgestroomd vanuit de Onder 18, voor hen is het een spannende en grote wedstrijd. Daar kunnen zij van leren en ik denk dan dat de meer ervaren jongens daar goed ondersteuning in kunnen bieden.”

Billy acht de ploeg sterk genoeg om uiteindelijk zelfs de beker te kunnen winnen. “Wij zijn een goed voetballende ploeg. Waar we in de competitie misschien wat teveel fouten maken en teveel goals tegenkrijgen weten we dat de beker één wedstrijd is en spelen we wat zakelijker. Dan spelen we misschien niet het allermooiste voetbal, maar krijgen wel weinig goals tegen. In die wedstrijden zijn we echt een team en ik denk dat dat ervoor kan zorgen dat we die beker winnen. Maar eerst is Excelsior aan de beurt.”

Programma halve finale beker

12:30 uur | FC Volendam Onder 14 - Excelsior
Locatie: RKAV Volendam

12:30 uur | FC Volendam Onder 18 - Ajax
Locatie: Kras Stadion

15:00 uur | Jong FC Volendam - Excelsior
Locatie: Kras Stadion

Tekst: Timo de Jong
Foto's: Fonzie & Saskia Koppes / Stefan van Nierop