Dyllandro Panka: “Niet vijf, maar vijftien acties per wedstrijd”

  • donderdag, 23 apr 2020
  • Leestijd: 7 minuten
  • Bron: FC Volendam

Buitenspeler Dyllandro Panka (21) heeft het, na zijn eerste seizoen voor Jong FC Volendam, naar zijn zin in het Kras Stadion. De Amsterdammer kwam afgelopen zomer van Hoofdklasser Purmersteijn en had in het begin wat moeite om te schakelen tussen het amateur- en het profleven. Nu is Panka een bekend gezicht op de velden van de Tweede Divisie. “Plots ging ik van twee keer in de week trainen, naar vijf keer.”

Indruk

De Amsterdammer moest zich dan ook even aanpassen. “Het was in het begin zeker wennen. Vooral het niveau en het handelingstempo ligt hoger dan in de Hoofdklasse bij Purmersteijn.”

Hij voelt zich inmiddels helemaal thuis. “Door de mensen bij de club ben ik erg goed opgevangen en dat heeft erg meegeholpen in het proces. Na een paar trainingen bij Jong FC Volendam kreeg ik de kans om bij het eerste mee te trainen. Dat is een hoog niveau.”

Begeleiding Plat en Team Jonk ultiem

Panka is erg te spreken over zijn trainers. “De hulp die Johan Plat me kan bieden is erg professioneel. De begeleiding van Team Jonk is helemaal ultiem. Zelfreflectie is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. Het zorgt ervoor dat ik beter en makkelijker kan gaan spelen.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FC Volendam ???? ???? (@fcvolendam_official) op

De laatste maanden zag de aanvaller flinke progressie in zijn spel. De statistieken bevestigen die groei. In zijn laatste vier wedstrijden was hij goed voor twee goals en een assist. Vooral zijn treffer in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen TEC viel in het oog. In totaal kwam Panka twintig keer in actie. “Het trainen ging steeds beter en ik kreeg daar complimenten over van de trainers. Tijdens de wedstrijden kon ik steeds meer m’n ding doen.”

Leerschool

De Tweede Divisie is voor Panka en goede leerschool. Ondanks goede wedstrijden van zijn team bleef Jong FC Volendam volgens hem te vaak onnodig met lege handen. “We wilden heel vaak net iets te graag winnen denk ik. We kwamen geregeld op voorsprong, maar omdat we tegen spelers speelden die meer ervaring of een profverleden hebben kwamen we vaak doorzettingsvermogen tekort. We hadden op die momenten meer gas moeten geven.”

Tijdens de coronasituatie werkt hij samen met zijn personal trainer aan de oefeningen die door specialisten van de club worden gestuurd om de spelers fit te houden. “Voetballers hebben genoeg tijd om fit te blijven. Ik wil me blijven ontwikkelen, dus ik heb er geen moeite mee om fit te blijven.”

Vijftien acties

“Vooral op conditioneel gebied wil ik me verbeteren”, vervolgt de Amsterdammer. “De voetballende acties heb ik wel. Het is belangrijk om die nu niet vijf keer, maar tien of zelfs vijftien keer per wedstrijd te maken.”

Over de toekomst durft de Amsterdammer niet veel te zeggen. “Het is echt afwachten geblazen. Voor het komende seizoen wil ik in elk geval alle wedstrijden bij Jong FC Volendam spelen, belangrijk zijn en proberen om mij in de kijker te spelen voor het eerste. Dat is het doel.”

Tekst: Maarten Schuijl