Eerste ontmoeting tegen PEC Zwolle in elf jaar wacht voor FC Volendam

  • donderdag, 30 nov 2023
  • Leestijd: 4 minuten
  • Bron: FC Volendam

Voor FC Volendam wacht aankomende zaterdag een duel met een rechtstreekse concurrent in de strijd om handhaving in de Eredivisie. Het PEC Zwolle van trainer Johnny Jansen komt dan naar het Kras Stadion. Scheidsrechter Dennis Higler fluit om 18:45 uur voor het begin van de eerste helft in een uitverkocht Kras Stadion.

Het zijn zware tijden voor FC Volendam. De ploeg van Matthias Kohler moet het al vijf wedstrijden zonder overwinning doen. Afgelopen zondag legde AZ de bal al snel in het Volendamse doel. Uiteindelijk werd er een 3 – 0 verlies geleden in de 29ste editie van deze Noord-Hollandse derby. 

Elf jaar pauze

FC Volendam en PEC Zwolle kruizen elkaar voor het eerst in elf jaar op competitief niveau. De Zwollenaren waren lange tijd een vast gezicht in de Eredivisie en wonnen in 2014 zelfs de KNVB beker door Ajax met 5 – 1 te verslaan in de finale. Het afgelopen seizoen was de ploeg uit Overijssel voor het eerst in tien jaar actief op het tweede niveau van Nederland. De Zwollenaren kwamen samen met Heracles Almelo verzeild in een tweepaarden race. Beide ploegen eindigden op een gelijk aantal punten (85). Uiteindelijk moest PEC Zwolle haar meerdere erkennen in Heracles op basis van doelsaldo, maar werd er alsnog directe promotie naar de Eredivisie bewerkstelligd.

De tegenstander van aankomende zaterdag verkeert momenteel, net als FC Volendam, in zwaar weer. De Zwollenaren wonnen vier van de laatste vijf wedstrijden niet, waaronder een uitschakeling in de KNVB Beker door AFC uit Amsterdam. In de competitie bekleden De Blauwvingers de elfde plek. Met een verschil van zes punten kunnen de Volendammers bij winst zeer goede zaken doen in de strijd om handhaving in de Eredivisie.

Makkelijke scorers

Ondanks dat de ploeg uit Zwolle momenteel in een mindere fase zit, scoort de ploeg vrij gemakkelijk. Het wist dit seizoen iedere wedstrijd te scoren, met uitzondering van de wedstrijden tegen hoogvliegers PSV, AZ en Feyenoord. Spitsen Tolis Vellios en Lennart Thy zijn tot dusverre allebei verantwoordelijk voor drie goals. Dat geldt ook voor aanvallende middenvelder Davy van den Bergh. In totaal zijn er zeven spelers trefzeker geweest voor de Zwollenaren dit Eredivisieseizoen. Bij FC Volendam zijn dit er in totaal zes.

In zowel 2021 als 2017 speelden FC Volendam en PEC Zwolle tegen elkaar op vriendschappelijk niveau. De editie in 2021 werd door toedoen van Robert Mühren en Jim Beers in Volendams voordeel met 0 – 2 beslist. De wedstrijd in 2017 eindigde in een 2 – 2 gelijkspel. Nick Runderkamp scoorde in deze wedstrijd twee keer uit een hoekschop.

Terug in de tijd 

De laatste ontmoeting op competitief niveau, tegen het toenmalige FC Zwolle, werd met 2 – 2 gelijkgespeeld. Nassir Maachi en Bart van Hintum scoorden voor de kampioen van dat seizoen, terwijl Robert Mühren en Achmed Ahahaoui het netje namens FC Volendam lieten bollen. De laatste thuisoverwinning van FC Volendam tegen de ploeg uit Zwolle dateert uit het jaar 2007. FC Volendam, spelend met spelers als Jeroen Verhoeven, Aaron Meijers, Jack Tuijp en Rowin van Zaanen won toen met 1 – 0 van FC Zwolle, waar de laatstgenoemde naam verantwoordelijk was voor de enige treffer van de wedstrijd.

Laatste vijf competitieve ontmoetingen

05-03-2012 | FC Volendam – FC Zwolle: 2 – 2 
Achmed Ahahaoui en Robert Mühren 

16-09-2011 | FC Zwolle – FC Volendam: 3 – 1 
Jack Tuijp

18-02-2011 | FC Volendam – FC Zwolle: 0 – 2

26-10-2010 | FC Zwolle – FC Volendam: 4 – 1 
Melvin Platje  

09-04-2010 | FC Zwolle – FC Volendam: 4 – 2
Dominique van Dijk en Jack Tuijp

Mis niets van de wedstrijd!

De spelers kunnen jullie steun zaterdag goed gebruiken. Ben je niet aanwezig in het uitverkochte Kras Stadion? Dan kan je de wedstrijd volgen via ons verslag op X, de Story op Instagram of het tweede kanaal van ESPN. Arbiter van dienst Dennis Higler fluit om 18:45 uur voor het begin van de eerste helft.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: FC Volendam