Erik Schouten: "ik coach liever positief"

  • donderdag, 10 dec 2015
  • Leestijd: 4 minuten
  • Bron: FC Volendam

Door: Cor Westerveld

Samen met routinier Henny Schilder vormt Erik Schouten een solide tandem in het hart van de verdediging van FC Volendam. Schouten heeft belangrijke stappen gemaakt en is uitgegroeid tot een vaste waarde voor het team. Hans de Koning plukte hem in 2012 weg bij Jong AZ. De Westwouder hoopte zich in de basis te spelen bij FC Volendam, maar moest knarsetandend ervaren dat hij destijds nog niet rijp was voor het grote werk.

“Als voetballer moet je daarmee leren om te gaan. Natuurlijk vindt iedere speler dat hij goed genoeg is voor een basisplaats. Je wilt op het hoogste niveau spelen. Ik ben altijd positief gebleven. Dat maakt je mentaal sterker. En ja, dit seizoen heb ik mijn kans gekregen en gepakt.” 

Luchtduels 
Schouten is klein van stuk. Ondanks dat wint hij veel luchtduels van tegenstanders die een kop groter zijn. “Ik train op sprongkracht en het is verder een kwestie van timing en slimheid om duels te winnen van grote en sterke aanvallers. Trainer Molenaar is zelf verdediger geweest en van hem en ervaren verdedigers als Gijs Luirink en Henny Schilder heb ik veel opgestoken”, verklaart hij zijn specialiteit. Daarnaast toont Schouten zich een goede spelopbouwer en geeft hij op een positieve manier leiding aan zijn medespelers. “Ik doe dat op mijn manier. Zo van: volgende bal beter. Ik ben niet iemand die foetert tegen een ploeggenoot die een fout(je) maakt. Ik coach liever positief.” Het verschil met Hans de Koning en Robert Molenaar als trainer, is volgens hem de speelwijze. “Bij De Koning speelden we man op man en bij Molenaar passen we zonedekking toe. Dat laatste was ik gewend uit mijn AZperiode. Ik voel me er lekker bij.” 

Woudia 
Sinds Schouten in de basis staat, komen er nóg meer toeschouwers uit het oranjegezinde Westwoud om hun dorpsidool aan het werk te zien. “Ik help bij Woudia altijd mee met de organisatie van de voetbal-tweedaagse voor de jeugd. Toen we in oktober thuis tegen FC Emmen speelden, was er zelfs een bus vol met jeugdige supporters uit Westwoud.” FC Volendam verloor de topper van Sparta. “Net als tegen MVV een terechte nederlaag”, aldus, Schouten. Het voetballen van ons was ondermaats tegen Sparta. We stonden 0-1 voor en kregen toen een lullige goal tegen via de binnenkant paal. Sparta is een kampioenskandidaat. NAC heeft volgens mij de meeste kwaliteit en als die ploeg eenmaal begint te draaien, kruipen ze snel omhoog. Wij moeten echter niet naar andere ploegen kijken, maar ons focussen op ons eigen spel. FC Oss mogen we niet onderschatten. Dat won een paar weken geleden zomaar even van Go Ahead met 3-0. We zijn dus gewaarschuwd.”