Erop of eronder hoofdthema van degradatieclash in Arnhem

  • donderdag, 15 feb 2024
  • Leestijd: 5 minuten
  • Bron: FC Volendam

Voor FC Volendam wachten cruciale weken voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Nadat er met 1 – 5 werd verloren van de lijstaanvoerder van de Eredivisie mag FC Volendam komende zondag afreizen naar Arnhem voor een wedstrijd tegen de nummer laatst Vitesse. De wedstrijd begint aankomende zondag om 14:30 uur en staat onder leiding van Danny Makkelie.

De ploeg van Regilio Simons nam afgelopen zondag nog verrassend genoeg de leiding tegen het ongeslagen PSV, maar ondanks het vurige begin werden alle illusies van een resultaat snel weggeveegd door de Eindhovense formatie. Het grote verlies zag het doelsaldo dalen naar -30. Met exact hetzelfde doelsaldo en punten is een resultaat cruciaal tegen de aankomende tegenstander: Vitesse.

Zwaar weer

Waar Vitesse twee seizoenen geleden nog Europees voetbal speelde tegen teams als Tottenham Hotspur, Stade Rennais en AS Roma is Vitesse momenteel de drager van de rode lantaarn in de Eredivisie. De club heeft al enige tijd met bestuurlijke onrust te maken, wat ook het voortbestaan van een historierijke club in het geding brengt. De ploeg uit Arnhem zal de wedstrijd ongetwijfeld op dezelfde manier benaderen als FC Volendam, namelijk als een van de laatste kansen om het seizoen nog om te draaien.

Op het veld doet Vitesse het momenteel slecht. Afgelopen weekend stond een uitwedstrijd tegen Heracles op het programma. Vitesse kwam snel op een 0 – 2 voorsprong, maar mede dankzij een rode kaart van Nicolas Isimat-Mirin draaiden de Heraclieden het volledig om in de tweede helft en verloor Vitesse met 3 – 2. Hierdoor bleef Vitesse, net als FC Volendam, steken op slechts één punt in het jaar 2024.

De sloturen van de transferdeadline liepen ook niet in het voordeel voor de ploeg uit Arnhem. Sterspeler Million Manhoef werd verkocht aan het Engelse Stoke City. Hiervoor kwamen Hadj Moussa Anis, Paxten Aaronson en Mexx Meerdink op huurbasis voor terug om het Arnhemse seizoen te keren. 

Mühren in de spotlights

In de eerdere confrontatie dit seizoen hadden FC Volendam en Vitesse de eer om het Eredivisieseizoen af te trappen. Robert Mühren werd in deze wedstrijd de eerste doelpuntenmaker van het nieuwe seizoen, maar dezelfde Mühren werd ook de eerste die een rode kaart pakte. Hierdoor kon Vitesse via Mathijs Tielemans en Marco van Ginkel de wedstrijd omdraaien naar een 1 – 2 overwinning voor de ploeg van toenmalig trainer Philip Cocu.

Het afgelopen seizoen kwam FC Volendam ongeslagen uit de onderlinge duels met Vitesse. Uit werd mede door een treffer van Robert Mühren met 1 – 1 gelijkgespeeld. In het thuisduel werd Vitesse na de winterstop met 2 – 0 verslagen. Daryl van Mieghem was met twee doelpunten de grote man in een idolaat Kras Stadion.

Opvallende balans

In totaal stonden beide ploegen 31 keer tegenover elkaar in de Eredivisie. Van deze 31 wedstrijden werden er maar liefst 17 duels gelijkgespeeld. Daarnaast hebben zowel FC Volendam als Vitesse zeven keer de drie punten bij mogen schrijven na een onderlinge confrontatie. 

De wedstrijd werd ook vier keer gespeeld in het kader van de KNVB Beker. In 1994 begon tegen Vitesse de magische run naar de bekerfinale in De Kuip. In het toenmalig Veronicastadion werd de ploeg uit Arnhem met 3 – 2 verslagen. Ivica Vukov, Jorg Smeets en André Wasiman zorgden voor de Volendamse treffers. Het was de start van een magisch bekersprookje die pas in de finale eindigde voor FC Volendam.

Laatste vijf ontmoetingen

11-08-2023 | FC Volendam – Vitesse: 1 – 2
Robert Mühren

18-02-2023 | FC Volendam – Vitesse: 2 – 0 
Daryl van Mieghem (2x)

17-02-2023 | Vitesse – FC Volendam: 1 – 1 
Robert Mühren 

08-03-2009 | FC Volendam – Vitesse: 1 – 0 
Jack Tuyp 

27-12-2008 | Vitesse – FC Volendam: 3 – 1 
Melvin Platje

Hoe volg ik de wedstrijd?

Indien je niet FC Volendam naar de overwinning schreeuwt vanuit het uitvak is de wedstrijd te volgen via ons verslag op X, onze updates via Threads en de Story op Instagram. Daarnaast is de wedstrijd zichtbaar op het open kanaal van ESPN. Scheidsrechter Danny Makkelie fluit zondag om 14:30 uur voor het begin van de wedstrijd.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: FC Volendam