FC Eindhoven geen partij voor ‘twaalf’ Volendammers

• vrijdag, 06 dec 2019
  • Leestijd: 5 minuten

Op een regenachtige vrijdagavond trad FC Volendam aan in het Jan Louwers Stadion tegen FC Eindhoven. De mannen van Wim Jonk wisten vooraf dat ze sowieso moesten winnen om eventueel een officieuze periodetitel af te kunnen dwingen. Daarbij was het afhankelijk van de resultaten van Cambuur en NEC.

De thuishaven van voormalig Volendam trainer Ernie Brandts is voor de ‘Wijdbroeken’ een traditioneel lastige wedstrijd. De laatste overwinning van FC Volendam in Eindhoven dateert uit het seizoen 2015/2016 toen Jack Tuyp voor de enige treffer in de wedstrijd tekende. De equipe van Jonk kon rekenen op veel steun, met 400 toeschouwers in het uitvak waren zij meer dan goed vertegenwoordigd.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van de thuisploeg, waar Samy Bourard na vijf minuten een grote kans kreeg om de score te openen. De defensie van de Volendammers, kon ternauwernood een tegendoelpunt voorkomen. Een schot van Jari Vlak na acht minuten sprak tot de verbeelding, want deze vloog mijlenver naast het Eindhovense doel. Na ruim een kwartier voetballen, maakte Gijs Smal de openingstreffer van de wedstrijd. De linksback brak door na een uitstekende bal van Franco Antonucci. Oog-in-oog met de keeper faalde hij niet. Zijn goal betekende al zijn derde dit seizoen. Nick Doodeman liet na twintig minuten spelen een levensgrote kans op de 0-2 liggen. De buitenspeler kreeg de bal perfect in de loop mee, maar probeerde keeper Ruud Swinkels te omspelen terwijl hij hem waarschijnlijk beter breed had kunnen leggen op de meelopende Martijn Kaars. De kansen stapelden zich op voor de palingboeren, toen Noah Fadiga en Micky van de Ven beiden de goal niet troffen. De Volendammers kwamen na een klein half uur alsnog op een 0-2 voorsprong via opnieuw Gijs Smal. De linksback stond opnieuw op de goede plek, ditmaal na een voorzet van Derry John Murkin.  Laatstgenoemde mistte op klokslag dertig minuten de kans om de wedstrijd al in het slot te gooien, maar op open doel mikte de Engelsman over. Rigino Cicilia kreeg de mogelijkheid om iets terug te doen namens de gasteren, maar doordat hij de bal verkeerd raakte ontstond er maar weinig gevaar. Wie dacht dat de Palingboeren genoeg hadden met twee doelpunten, had het mis. Het elftal bleef zoeken naar doelpunten en via Antonucci vonden zij deze bijna. De Belgisch jeugdinternational schoot rakelings naast het Brabantse doel.

In het tweede bedrijf begin aanvoerder Kevin Visser een foutje dat bijna werd afgestraft door FC Eindhoven, de weggegeven corner belandde bij Marcelo Lopes. Zijn schot mistte echter richting en vond het zijnet. Toch herpakte de Volendammers zich vrij snel. Doodeman schoof de 0-3 in de verre hoek, nadat hij de assist ontving van Antonucci. Jari Vlak kwam een aantal minuten later dichtbij een vierde treffer, maar zag Swinkels een uitstekende redding verrichten. Nordin Bakker had op z’n Engels gezegd een ‘walk in the park’. De  goalie hoefde maar weinig in te grijpen en op de geringe schoten had hij een goed antwoord. Antonucci liet ook deze wedstrijd zien dat Jonk niet om hem heen kon. De Belg marcheerde na ruim een uur spelen door de Eindhovense defensie door middel van een knappe solo kwam hij in kansrijke positie, maar stiftte hij maar net over. Bijna kreeg Volendam een doelpunt cadeau van Bart Biemans. De verdediger speelde terug op Swinkels terwijl die er niet op zat te wachten. De twee kwamen er goed vanaf toen de bal tegen de paal achter het doel rolde. Antonucci pakte een kwartier voor tijd zijn moment, de Belg speelde zich op fraaie wijze in de vrije ruimte en schoot via de paal binnen. In de slotfase incasseerde Volendam een goal, deze kwam op naam van Youri Roseboom.

Volgende week speelt de Volendamse succesformatie in eigen huis tegen MVV. Daarin staat één ding vast, een overwinning zal betekenen dat de Volendammers zich verzekeren van de periode.

Scoreverloop:
16’ Gijs Smal (0 - 1)
25’ Gijs Smal 0 - 2)
53’ Nick Doodeman (0 - 3)
74’ Francesco Antonucci (0 - 4)
90+2’ Youri Roseboom (1 - 4)