FC Emmen leest FC Volendam opnieuw de les

• zaterdag, 01 mrt 2014
  • Leestijd: 4 minuten

De afstand tussen FC Emmen en FC Volendam was slechts vier punten, een gaatje dat de thuisploeg graag dichtte. Vanaf de aftrap was duidelijk te zien dat Joop Gall het spel van FC Volendam goed geanalyseerd had. Kort op de man moest FC Volendam het eigen spel onmogelijk gemaakt worden. FC Volendam daarentegen had zich voorgenomen de smadelijke 1-5 op eigen veld recht te zetten. Maar al snel bleek dat de organisatie bij FC Emmen beter toegerust was om de wens van de staf in te willigen dan die van FC Volendam. Dat resulteerde al na een paar minuten in een goede mogelijkheid voor Bergkamp. Hij zag zijn kopbal door Theo Timmermans maar half gekeerd. De Volendamdoelman had het geluk, dat de bal via de paal alsnog in zijn handen rolde. Het eerste kansje aan de overkant was voor Tom Overtoom, maar zijn schot miste kracht en zuiverheid.

{foto1}

Na precies een kwartier had FC Emmen moeten scoren uit een vrije trap, toen de hele Volendamverdediging op het verkeerde been leek te staan, maar geen Emmenspeler kwam in de buurt om de trekker over te halen. Balverlies van Brandley Kuwas leidde een nieuwe kans van FC Emmen in, maar ook die werd niet afgemaakt. Uit de tegenaanval kwam Ludcinio Marengo vrij voor de keeper, maar meer dan een corner leverde dat Volendam niet op. FC Emmen nam de aanval over, wat al snel twee vrije trappen opleverde. De laatste was succesvol. Exact halverwege de eerste helft werd de vrije trap genomen door Resida. De bal kwam de knap op het hoofd van Bergkamp, die door Henny Schilder vrij gelaten was. Theo Timmermans was kansloos, FC Emmen terecht op voorsprong. Het spel van FC Volendam was te slordig om recht op meer te mogen doen gelden. Na een mislukt hoogstandje van Soufiane Laghmouchi kwam FC Emmen er weer uit. Van rechts werd de bal voorgegeven op de vrijstaande Schokker, die er kinderlijk eenvoudig 2-0 van mocht maken.

{foto2}

Tien minuten voor rust verscheen FC Volendam eindelijk met een uitstekende aanval voor het Emmendoel. Brandley Kuwas stuurde Robert Mühren weg, die onbeheerst overschoot, terwijl de aansluitende treffer logischer geweest was. FC Emmen deed dat beter. FC Volendam legde de rode loper uit voor de thuisploeg. Via Schokker kwam de bal voor de voeten van Bannink die graag profiteerde van de slechte organisatie van FC Volendam (3-0). FC Volendam deed kort voor rust iets terug. Ludcinio Marengo was weg op links, zag Brandley Kuwas inkomen, maar juist toen hij wilde schieten, werd hij weggedrukt door Siekman. De penalty betekende voor Robert Mühren zijn twintigste deze competitie en voor FC Volendam 3-1, met nog een hele helft voor zich om iets aan de achterstaand te doen.

{foto3}

In de tweede helft was FC Volendam een kwartier lang heer en meester, maar creëerde geen enkele bruikbare kans. Dat deed FC Emmen beter. Halverwege de tweede helft werd balverlies genadeloos afgestraft, wat 4-1 betekende door Bergkamp. Weliswaar op dat moment tegen de verhouding in, maar alleen balbezit levert nooit iets op. De scherpte ontbrak om er meer van te kunnen maken. Het inbrengen van Damien Menzo en Henk Veerman moest meer stootkracht brengen. Een prima schot van laatst genoemde werd echter goed gestopt door Van der Vlag. Dat was het sein voor de meegereisde Volendamsupporters in de bus te stappen. Zij geloofden er niet meer in. Ook de spelers lieten het sprankelende van het eerste kwartier niet meer zien. FC Emmen speelde de wedstrijd gecontroleerd uit. Een laatste kans, door Henk Veerman zelf ingeleid, werd hoog over het doel geschoten, zodat de stand geen beter aanzien kreeg.

Opstelling FC Volendam: Theo Timmermans, Gerry Koning, Henny Schilder, Gijs Luirink, Nick Coster, Erik Schouten (70. Henk Veerman), Tom Overtoom, Robert Mühren, Brandley Kuwas, Ludcinio Marengo, Soufiane Laghmouchi (53. Damien Menzo)