FC Groningen - FC Volendam

  • zondag, 09 nov 2008
  • Leestijd: 4 minuten
  • Bron: FC Volendam

FC Groningen wijst  FC Volendam zijn plaats

Dit seizoen zal FC Volendam ervaren dat een aantal clubs een maatje te groot is. De grote nederlaag die in de Euroborg geleden werd, kreeg in het eerste half uur al gestalte. Volendam moet aan de nederlaag tegen een van de kampioenskandidaten geen al te lange conclusies verbinden. Deze week wacht Ajax in de beker en Sparta op Het Kasteel.
Na de twee thuiswedstrijden tegen Willem II en De Graafschap, waarin FC Volendam de eerste vier punten pakte, was de hoop op een stuntje in de Euroborg in de harten van al wat Volendam is gekropen. In het eerste kwartier leek het er inderdaad op dat Volendam in de Groene Kathedraal iets te zoeken had, maar toen gaf de thuisclub even gas. In tijd van negen minuten werd het verschil op de ranglijst duidelijk gemaakt.

Op links werd de diepte gezocht, Volendam kon slechts meekijken, en de ban was gebroken. In het hart van de verdediging mocht Koen van der Laak de hoek uitzoeken. Buiten bereik van Jeroen Verhoeven zorgde hij dat het stadion op zijn grondvesten schudde. Nog voordat Volendam was bekomen van deze teleurstelling, was nummer twee al luid bezongen. Nu was het Svejdik die op rechts zijn gang mocht gaan. Alsof Aaron Meijers helemaal niet bestond, zocht hij de ruimte voor een voorzet. Meijers zat er met de kop nog wel tussen, maar op de achterlijn zorgde het felle Groningen dat de aanval alsnog doorliep. Volkomen kansloos werd Hamit Yildiz midden voor het eigen doel voor joker gezet. Goran Lovre schoof de bal vervolgens kinderlijk eenvoudig achter Verhoeven. Opnieuw was het daarna slechts een kwestie van minuten eer de derde goal viel. Weer was de omschakeling over rechts en weer had Volendam niets in te brengen. Nu was het Pettersson die met een schitterende volley Volendam definitief op de knieën bracht.
Tot de rust nam FC Groningen gas terug, wat Volendam de kans gaf iets terug te doen, maar tot scoren kwam het niet. Wel kwam er een scrimmage en een klein kansje, maar Volendam was een maatje te klein. FC Groningen was beter, feller en gelukkiger. Maar op de voorsprong viel helemaal niets af te dingen.  Volendam overigens werd op de valreep gigantisch uitgefloten, omdat een sportiviteitsbal door Melvin Platje in al zijn onervarenheid een aanvallende actie werd omgezet.

In de tweede helft bleef Bernard Hofstede, die de geblesseerde Jack Tuijp vervangen had, in de kleedkamer. Kelvin Maynard kwam in de ploeg, Gerry Koning verhuisde naar de linkerkant, waardoor Aaron Meijers de halfpositie kon innemen. Veel leverde dat niet op. De tweede helft was amper vijf minuten oud of nummer vier lag achter Verhoeven. Opnieuw was het Koen van der Laak die nu de bal via de handen van Verhoeven inschoot.
Er volgde zowaar een periode van herstel. Volendam creëerde zelfs een kans, maar het kwartje viel deze keer weer niet naar de Volendamkant. De onderliggende ploeg moet het echt zelf verdienen. maar dat lukte Volendam niet. De jacht op eindelijk ook een doelpunt in een uitwedstrijd leverde vooralsnog niets op. Het tegendeel gebeurde. FC Groningen hield het initiatief en gaf Volendam geen moment de gelegenheid niveau te tonen. Het spelpeil daalde dan ook zienderogen, wat jammer was. In de eerste helft bepaalde het tempo de wedstrijd, maar dat was in de tweede helft ook zoek. Groningen wachtte op de fouten van Volendam. Die kwamen dan ook. Berg liep een kwartier voor tijd weg van zijn bewaker en maakte eenvoudig 5-0,
Complimenten voor de scheidsrechter, die zijn eerste eredivisie wedstrijd floot en de verder de meergereisde FC Volendam supporters die hun ploeg tot in de laatste seconde steunden en toezongen met de clubliederen.