FC Utrecht sterke winnaar Zilveren Bottertoernooi

• zaterdag, 09 aug 2014
  • Leestijd: 7 minuten

Door Cor Westerveld

Het Zilveren Bottertoernooi is dit jaar een prooi geworden voor FC Utrecht. De eredivisie A1 junioren van de club uit de Domstad bonden achtereenvolgens FC Volendam, AZ en Almere City FC aan de zegekar. Als tweede eindigde het eveneens in de eredivisie uitkomende AZ, dat Almere City FC en FC Volendam versloeg. Op de gedeelde derde plaats eindigden Almere City FC en FC Volendam. Beide ploegen speelden tegen elkaar gelijk (1-1) en ook in doelsaldo (1-5) deden ze niet voor elkaar onder.

Bart Ramselaar van FC Utrecht mocht de prijs in ontvangst nemen die behoorde bij de beste speler van het toernooi. De prijzen werden uitgereikt door de topscorer van de Jupiler League, Robert Muhren, die de dag ervoor de complete doelpuntenproductie voor zijn rekening nam voor FC Volendam in de uitwedstrijd tegen FC Oss, 0-4. Bloemen waren er voor Hans Bakker die de organisatie van het - prima verlopen -Zilveren Bottertoernooi op zijn schouders had genomen.

Uiteraard ging de belangstelling van de meeste bezoekers uit naar de verrichtingen van de A1 junioren van FC Volendam. Zij openden het Zilveren Bottertoernooi tegen de uiteindelijke winnaar FC Utrecht. Alhoewel de Domstedelingen sterker waren en vooral in de eerste helft van de 2x20 minuten durende wedstrijd scoringskansen wisten te creëren, hield de thuisclub tot aan de slotfase kans op een gelijkspel. Dankzij een doelpunt in de eerste helft van Bart Ramselaar (afstandschot over de kansloze doelman Marlon Coco heen) sloot FC Utrecht het openingsduel af met een 1-0 overwinning.

Aanspraak
Tegen Almere City FC kwam de thuisclub in het eerste bedrijf niet echt goed uit de verf. Door een treffer van Pablo Paulino Rosario keken de Volendammers tegen een 0-1 achterstand aan. Met name in de tweede helft was het FC Volendam dat de meeste aanspraak mocht maken op de drie punten na de gelijkmaker van Jordy Hilterman, die na een corner van Gerry Vlak de bal vanaf de tweede paal de bal panklaar voor zijn voeten kreeg gekopt door Nick Zeijlmans, 1-1. Volendam bleef daarna sterk aandringen, kreeg nog een aantal kansen, maar het verzuimde om de trekker over te halen.

Tegen AZ verloor FC Volendam met 3-0. De nieuwe coach van FC Volendam A1, Florian Wolf was blij met de sterke tegenstanders. “FC Utrecht en AZ zijn topploegen uit de eredivisie en Almere City eindigde afgelopen seizoen een divisie lager boven ons als tweede. Tegen sterke ploegen kun je goed zien waar het nog niet naar wens gaat en waar we de komende weken nog hard aan zullen moeten werken”, aldus Wolf.
FC Volendam trad met de nodige eerstejaars A-junioren aan. Opvallende spelers bij de thuisclub waren met name de verdedigers Nick Zeijlmans en Daan Klinkenberg, spits Jordy Hilterman en middenvelder Gerry Vlak (juist ja, de kleinzoon en naamgenoot van Gerry Vlak, in de jaren zeventig de stand-in voor Dick Tol ’de Knoest’).

Uitslagen:
FC Volendam-FC Utrecht 0-1 (Bart Ramselaar)
AZ-Almere City 1-0 (Nick Doodeman)
FC Volendam Almere City 1-1 (0-1 Pablo Paulino Rosario, 1-1 Jordy Hilterman)
FC Utrecht-AZ 2-0 (Nick Hak 1-0, Sem Witteveen 2-0)
FC Utrecht-Almere City 3-0 (1-0 Nick Hak, 2-0 Karim Loukili, 3-0 Virgil Smith).
FC Volendam-AZ 0-3 (0-1 Jeremy Helmer, 0-2 Michael Breij, 0-3 Jan Willem Tesselaar).

Zilveren Bottertoernooi nuttige en leerzame ervaring voor FC Volendam A1
9/8 – Het Zilveren Bottertoernooi: niet alleen een mooi affiche, maar ook een prima gelegenheid voor het hoogste jeugdteam van FC Volendam om zich, na vorige week tegen FC Twente A1, nu te meten met een drietal andere sterke teams. Het verdienstelijke gelijkspel in Hengelo gaf aanleiding om ook tegen de tegenstanders van vandaag goede resultaten te mogen verwachten.

De oranjehemden openden het toernooi tegen FC Utrecht A1. Al in de tweede minuut moest FC Volendam een tegenvaller incasseren door het geblesseerd uitvallen van rechter vleugelverdediger Mohamed Betti. Zijn vervanger was Florian Toen. Gedurende de eerste helft (van 2 x 20 minuten) waren de Utrechters de bovenliggende partij. Na tien minuten kwamen zij op voorsprong door een afstandsschot van captain Bart Ramselaar, die na afloop ook nog werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Volendam had nauwelijks iets in de melk te brokkelen en mocht zijn handen dichtknijpen dat de gasten nalieten de score daarna verder uit te bouwen door een paar prima scoringskansen onbenut te laten. Na de hervatting kwamen de Volendammers aanzienlijk beter voor de dag en was er zelfs van een gelijkwaardige wedstrijd sprake. Doelrijpe kansen deden zich echter niet meer voor, zodat de formatie van trainer Arjan van der Laan met 0-1 aan het langste eind trok.

In het tweede duel ontmoette Volendam een tegenstander die men ook dit seizoen weer in de competitie gaat tegenkomen, Almere City FC A1. Een team dat er vorig seizoen, net als Volendam, niet in was geslaagd om via de nacompetitie promotie naar de eredivisie te bewerkstelligen. Ook nu liet het thuisteam in de eerste twintig minuten steken vallen. De passing was onzorgvuldig, de keuzes waren niet altijd de juiste en te snel en te vaak werd de lange bal gehanteerd. Door, na een vrije trap, goed weg te lopen uit de rug van een Volendamse verdediger wist een Almeerder in de zevende minuut vrij voor keeper Bas Veen te verschijnen en zijn team koppend op voorsprong te brengen. Vlak voor de pauze kreeg Volendam drie prima kansen om de gelijkmaker te produceren. Mike Dooyeweerd had gewoon móeten scoren, terwijl Jordy Hilterman en Salim Mansouri werden dwarsgezeten door de uitblinkende doelman van Almere City. In het tweede bedrijf was het alleen maar Volendam wat de klok sloeg. Het spel was aanzienlijk nauwkeuriger en steeds werden goed de middenvelders gezocht. Na zes minuten spelen bracht dit succes. Gerry Vlak zette de bal via een vrije trap hoog voor het doel van de ploeg van trainer Michel Kreek. Bij de tweede paal kopte Nick Zeijlmans de bal voor het doel langs, waarna Jordy Hilterman raak knikte, 1-1. Kort daarop probeerde Salim Mansouri het met een afstandsschot, maar ook nu redde de Almeerse doelman bekwaam. Volendam verdiende de overwinning, maar moest het doen met een puntendeling, 1-1.

Om nog kans te maken op de tweede plek zou in het slotduel dus gewonnen moeten worden van AZ A1, dat sinds vorig seizoen wordt getraind door oud-Volendammer Koen Stam. Niet bepaald een eenvoudig te klaren klus. Binnen vijf minuten zag deze missie er zelfs al vrijwel kansloos uit toen de Alkmaarders op wel heel simpele wijze op voorsprong kwamen. Kennelijk was de pijp bij het ingaan van deze wedstrijd bij een aantal Volendammers helemaal leeg en had het lange wachten tussen de tweede en derde wedstrijd hier en daar zijn tol geëist. Ook het surplus aan kwaliteit bij AZ zorgde er voor dat er van een echte wedstrijd geen sprake meer was. Zeker niet nadat AZ er na 18 minuten eenvoudig 0-2 van mocht maken. Toch waren Daan Klinkenberg en Nick Zeijlmans in de tweede helft nog heel dicht bij de aansluitingstreffer. De inzet van Daan werd echter, ten koste van een corner, gekeerd. Deze leverde Nick vervolgens een 100% kans op, maar helaas verdween zijn kopbal over het doel. Volendam leek vervolgens naar het einde te snakken. Dat het uiteindelijk ook nog 0-3 werd, was dan ook slechts interessant voor de statistieken.
Het zal duidelijk zijn dat er nog genoeg werk aan de winkel is om over 3 weken helemaal klaar te zijn voor de start van de competitie. Ik weet echter zeker dat dit goed gaat komen.

Tenslotte wil ik, namens FC Volendam A1, een compliment uitdelen aan Hans Bakker en zijn team van vrijwilligers voor de uitstekende organisatie van het toernooi. Het was top! Dank daarvoor.