FC Volendam A1 bereikt finaleronde nacompetitie

• zondag, 29 mei 2011
  • Leestijd: 6 minuten

A1 krijgt loon naar werken
met bereiken finaleronde nacompetitie

28/05 – Met een 3-1 overwinning hadden onze mannen vorige week in de thuiswedstrijd een goede basis hadden gelegd voor een vervolg in de nacompetitie. Vandaag stond de return op het programma. Verwacht mocht worden dat Vitesse/AGOVV A1 furieus uit de startblokken zou komen. Degradatie uit de eredivisie moest immers kost wat kost worden voorkomen. Dat we het niet gemakkelijk zouden krijgen stond dan ook vast. Maar dat keeper Mitchel Michaelis al na 23 (!) seconden de bal uit het net moest vissen en er toen al tegen een 1-0 achterstand werd aangekeken, was absoluut niet ingecalculeerd. Het duurde tot de 7e minuut tot Volendam het mentale tikje had verwerkt. Vanaf dat moment was het weer een echte wedstrijd en golfde het spel op en neer. De eerste echte kans van de oranjehemden kon pas in de 11e minuut worden genoteerd. Met een mooie steekpass stuurde Joris Dekker Soufian Moro de diepte in. Helaas produceerde Soufian slechts een puntertje naast het doel. Een paar minuten later wachtte Mitchel net iets te lang met uitkomen, waardoor een Vitesse-speler een kans voor open doel kreeg. Gelukkig stond zijn vizier niet op scherp. Na ruim een kwartier spelen dolde Jasper de Bie, uitgeweken naar rechts, met een fraaie sleepactie zijn directe tegenstander. Zijn voorzet was perfect, maar jammer genoeg kopte Kevin Tano de bal net over. Volendam nam steeds meer het heft in handen. De gele kaart die Yordi van Beek in die fase van de wedstrijd kreeg, was dan ook even een kink in de kabel. Trainer Stricker voelde zich daardoor genoodzaakt Yordi, die door familieomstandigheden een hele moeilijke periode doormaakt, te wisselen en te vervangen door Damian Menzo. Nadat eerst Vitesse nog een keer gevaarlijk was geweest met een kopbal die door Mitchel onschadelijk werd gemaakt, was er vervolgens een snelle uitbraak van Volendam. Soufian lanceerde Damian die, met een paar tegenstanders op zijn hielen, richting Vitesse-doel snelde. Uiterst koel schoof Damian de bal in de uiterste hoek, waarmee hij de 1-1 liet aantekenen. Gedurende de 4½ minuut blessuretijd waren er nog twee scoringsmogelijkheden voor Volendam. Eerst brak Kevin goed door op rechts. Zijn voorzet belandde bij de 2e paal. Jasper kopte de bal panklaar voor de voeten van Soufian, maar die raakt de bal net niet goed. Tenslotte verzond Damian nog een mooie steekpass op Joris. Deze schoot echter te gehaast, waardoor met een 1-1 stand de rust aanbrak.

{foto1}

Tijdens de pauze sprak de trainer in op het gemoed van zijn spelers en werd afgesproken dat het bereiken van de finaleronde niet meer uit handen zou worden gegeven en er ook als een (h)echt team voor Yordi gestreden zou gaan worden. De tweede helft was nog maar 5 minuten oud toen Soufian de bal slechts hoefde te toucheren om ons op voorsprong te zetten. Hij wachtte daar echter net iets te lang mee, zodat een Vitesse-verdediger een treffer kon voorkomen. Damian liet regelmatig zien een aanwinst te zijn voor ons team. Sterk, snel, slim en strijdvaardig. Met goed doorzetten en een sterke actie bracht hij zichzelf in de 53e minuut in stelling. Zijn schot stuiterde en was dus lastig voor de doelman, maar leverde niet onze tweede treffer op. Het leek een kwestie van tijd voordat wij eindelijk op de verdiende voorsprong zouden komen, maar de realiteit was anders. Slecht opletten in onze verdediging stelde een Arnhemmer in de 64e minuut in staat uit een corner de bal het beslissende tikje over de doellijn te geven, 2-1. Opnieuw een volkomen onnodige tegentreffer, gewoon vanuit het niets. Het was het begin van een slothalfuur dat bol stond van de spanning. Immers nóg een tegendoelpunt van Vitesse zou een strafschoppenserie, en dus een loterij, opleveren. Zo ver zou het absoluut niet mogen komen. Bijna hadden de ‘Adelaars’ opnieuw succes, maar met een uitstekende redding, in een kluwen van spelers, wist Mitchel Michaelis het gevaar te keren. In het laatste kwartier van de reguliere speeltijd kreeg Volendam een aantal mogelijkheden om de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Achtereenvolgens waren het Joris (door Damian alleen op doel afgestuurd, maar schoot tegen de keeper op), Soufian (een rollertje) en nogmaals Joris (een schot op de paal, nadat hij prima bediend was door Jessey Kuiper) die de wedstrijd in het slot hadden kunnen gooien. Het gebeurde echter niet, waardoor de laatste 10 minuten (waarvan 5 als blessuretijd) bloedstollend verliepen. De spanning bij ons op de bank was te snijden. Eén doelpunt kon immers fataal zijn. Toen ook nog eens één van de (neutrale) assistent-scheidsrechters de indruk wekte een meer dan gemiddelde sympathie voor de thuisclub te koesteren (hij wist namelijk niet hoe snel hij een uitbal weer in het bezit van een Vitesse-speler moest brengen) bekroop ons zelfs even het gevoel dat Vitesse hulp van buitenaf ging krijgen en wij gewoon niet mochten winnen. Zelfs een glaszuivere penalty werd ons ontnomen, nadat Damian in de 16 tegen het gras was gewerkt. Na 95 minuten blies de overigens goed leidende scheidrechter van der Pol het eindsignaal en was dikverdiend de finaleronde bereikt. Het betekende degradatie voor Vitesse, maar vriend en vijand waren het er over eens dat Volendam over twee duels toch echt de sterkste was gebleken.

Na afloop stralende gezichten in de kleedkamer. Wij zagen vandaag een team, dat als een echte eenheid functioneerde en waarvan iedereen, niemand uitgezonderd, keihard heeft gewerkt voor dit mooie resultaat. Zonder anderen tekort te willen doen, waren er vandaag opvallende rollen weggelegd voor Bowedee Burleson (wat een drive!), captain Roy Bussman (toonde zich een echte leider met in- en overzicht) en Damian Menzo (een openbaring). Laten we ons vooral goed realiseren dat wij nog maar halverwege zijn. De komende twee weken gaat het om de echte hoofdprijs. Tegenstander in die duels is FC Den Bosch A1, dat zich ten koste van Argon voor de finaleronde plaatste. In de competitie werd thuis met 0-2 verloren en in Den Bosch hielden de teams elkaar in evenwicht (1-1). Driemaal is scheepsrecht, dus iedereen weet wat hem te doen staat!