FC Volendam A1 en AZ scoren er lustig op los

• zondag, 02 mei 2010
  • Leestijd: 9 minuten

De A1 heeft het seizoen afgesloten met een overwinning op AZ A1. Vooraf was ingeschat dat ons vlaggeschip een zwaar jaar zou krijgen. Ondanks de degradatie, was er veel voetballend vermogen. Als snel bleek dat het scorend vermogen het grootste probleem.  Ondanks dat de ploeg de meeste tegendoelpunten kreeg in de competitie, waren het geen uitslagen met grote verschillen. Trainer Frank Peerboom werd enkele maanden gelden vervangen door zijn assistent Ab Plugboer. De laatste strohalm bleek uiteindelijk een onbegonnen klus. Met veel pech en frustratie kan Ab Plugboer, ondanks de degradatie, voor zijn gevoel teruglkijken op een bewogen seizoen. Mooiste wedstrijd was die tegen Ajax A1, welke knap werd gewonnen.

{foto2}

Zijn selectie liet voetbal zien en had alles tegen wat maar tegen kon zitten. Zelfs in de laatste wedstrijd was het laatste kwartier weer typerend voor het seizoen. In de laatste wedstrijd van het seizoen stond er niets meer op het spel dan de eer. AZ kon terugkijken op een min of meer succesvol jaar, terwijl FC Volendam A1 volgend seizoen opnieuw mag proberen de eredivisie te bereiken. Binnen de financiële middelen, maar ook binnen de mogelijkheden die een club heeft als de KNVB haar de Regionale Opleidingsstatus weigert, is dat het lot van Volendam. De jeugdopleiding doet het in feite fantastisch, maar weet zich niet gesteund door de KNVB, waar alleen het grote geld telt.

Het werd een heerlijke wedstrijd. FC Volendam A1 had vanaf de eerste minuut grip op AZ, dat in een hoog tempo Volendam op de knieën probeerde te krijgen. De mannen van Ab Plugboer gingen mee in de strijd. Al snel waren de mooiste kansen voor Volendam. Het duurde echter precies tot de dertigste minuut vooraleer het zich liet uitbetalen. Gokhan Turksoy had er tweemerkwaardige kansen voor nodig. De bal kwam na de eerste kans zo draaiend terug, dat de tweede inzet een merkwaardige, ongrijpbare boog maakte die net achter de lijn neerdaalde. FC Volendam A1 kreeg er nog meer inspiratie door. Nog voor rust werd de 3-0 op het scorebord gezet, omdat twee van de vier prachtige kansen benut werden. Eerst was het Jeffrey Bok die flink uithaalde, waarna Lars Veldwijk loon naar hard werken kreeg en ook beheerst scoorde.

{foto3}

In de tweede helft trok AZ weer van leer. Met in het achterhoofd dat er niets te verliezen viel, werd Volendam vast gezet. Dat hielp weinig, want veel mogelijkheden kwamen er niet. Integendeel, de vierde goal van Volendam viel eerst. Met nog een kwartier te spelen leek Volendam op rozen te zitten. Niets was minder waar. In die fase werd een scrimmage door scheidsrechter Koekoek beoordeeld als het zo ernstig teniet doen van de voetballende mogelijkheden van AZ dat alleen een rode kaart de oplossing was. Dave Buijs was de ongelukkige. Heel Volendam schaarde zich om Koekoek, op zoek naar uitleg. Niemand begreep wat er loos was. Buijs kon echter vertrekken en AZ mocht vanaf elf meter dichterbij komen. Mitchel Vincken was echter bij de les en bekroonde zijn sterke keeperswerk met het stoppen van de strafschop. Het bleek uitstel van executie, want AZ schoof met nog meer mensen in, zodat Volendam niet meer aan aanvallen toekwam. De eerste Alkmaarse goal viel vrijwel meteen na de gemiste penalty. De Alkmaarders kregen plotseling haast en al snel was het op curieuze wijze 4-2. Met nog twee minuten op de klok leek AZ de zaak rond te kunnen krijgen, maar Koekoek keurde de derde goal af wegens aanvallen van de keeper. Ook dit was weer uitstel van de ellende, want in de 91e minuut viel alsnog goal nummer drie. Volendam zat er door, maar ook AZ was niet bij machte de gelijkmaker eruit te persen. Zonder dolgedraaid te worden bleven de drie punten in eigen huis. Daarmee kon de degradatie niet voorkomen worden, maar met dit elftal kan met opgeheven hoofd naar het volgend seizoen worden uitgekeken.