FC Volendam A1 laat winst glippen tegen Marken (update)

• maandag, 15 aug 2011
  • Leestijd: 7 minuten

Scorend onvermogen A1 en uitblinkende keeper Boes houden Marken overeind

15/8 – Hoe is toch mogelijk? Afgelopen zaterdag legden onze mannen nog een voortreffelijke wedstrijd op de mat tegen A.S.V. De Dijk, terwijl er vandaag een grauwsluier boven de ploeg hing, waarvan men zich maar niet kon ontdoen. De Volendammers lieten heus af en toe wel zien heel aardig te kunnen voetballen, maar door, net als zaterdag, legio scoringskansen onbenut te laten, een uitblinkende Marken-keeper en slecht verdedigen in de laatste 10 minuten kreeg Marken alsnog waarop het absoluut geen recht had.

Gelet op de voorgeschiedenis waren de verwachtingen vooraf hoog gespannen. Onder prima weersomstandigheden, veel publieke belangstelling en gesteund door een flinke schare Volendamsupporters (zelfs technisch manager Arie Obdam was naar Marken afgereisd) openden onze favorieten echter, op de stroeve grasmat, niet scherp. Twee keer kort achter elkaar liet men Marken door de as van onze defensie gevaarlijk worden. Beide malen was Mitchel Michaelis gelukkig wel attent en voorkwam hij een snelle achterstand. Het eerste serieuze wapenfeit van de oranjehemden kon pas na een kwartier worden genoteerd. Na een fraaie individuele actie schoot Soufian Moro de bal net over het doel. Ook nu werden we weer geconfronteerd met een clubgrensrechter die af en toe dingen zag, die niemand anders had geconstateerd. In de 18e minuut kwam Joris Dekker in balbezit in de 16. Hij omspeelde keurig de keeper, maar de Marker doelwachter redde alsnog op de doellijn. Een minuut later stuitte Joris in kansrijke positie opnieuw op de keeper. Ook uit deze situatie had moeten worden gescoord, maar helaas.

{foto5}

Het duurde tot de 32e minuut toen er eindelijk wel kon worden gejuicht. Via een door Damian Menzo opgezette aanval, met Sven Talsma als tussenstation, kwam Jordy Dijkhuizen in balbezit. Jordy kapte zijn tegenstander uit en haalde vervolgens met het linkerbeen verwoestend uit. Met een fraaie boog verdween de bal in de linkerbovenhoek, 0-1. Nog geen twee minuten werd de stand naar 0-2 getild door een sterke individuele actie van Damian Menzo. Nadat hij op snelheid een paar tegenstanders had gepasseerd, liet hij een hard schot los dat onder het lichaam van de keeper door de doellijn passeerde, 0-2. Volendam legde Marken volledig zijn wil op. De thuisclub had weinig tot niets in te brengen en kon slechts sporadisch via hun nummer 11 enigszins dreigend worden. Jammer genoeg leken onze mannen hun inspiratie daardoor een beetje te verliezen, want hun spel werd steeds rommeliger. Ook werden steeds vaker ‘ziekenhuisballen’ verzonden waarmee teamgenoten in de problemen werden gebracht. Een moment van onachtzaamheid leidde zelfs tot een kans voor de thuisploeg, maar Mitchel was op zijn hoede en maakte het afstandsschot op bekwame wijze onschadelijk. Kort voor rust moest Jessey geblesseerd het veld verlaten. Marouane Bensabouh was zijn vervanger. Marken kreeg in de slotminuut zelfs nóg een goede scoringskans, maar de goed uitkomende Mitchel wist dit te voorkomen door een handsbal buiten de 16. Met slechts een gele kaart mocht hij zijn handen dichtknijpen. Ook Volendam kreeg nog een 100%-kans. Na een prima pass van Damian kwam Marouane alleen voor doel. Het doel was leeg, maar de inzet van Marouane werd met een uiterste krachtsinspanning van een Marker verdediger nog net onder de lat weggetikt, zodat met een 0-2 voorsprong de rust werd bereikt.

Na de pauze was ook Bowedee Burleson geblesseerd in de kleedkamer achtergebleven. Daardoor mocht Rafik el Hamdi zijn opwachting maken. Gedurende het eerste kwartier van de tweede helft kabbelde de wedstrijd een beetje voort. Het duurde tot de 60e minuut toen Marken met een kopbal naast ons doel voor wat opleving zorgde. Vervolgens brak een fase aan waarin Volendam de ene na de andere 100%-kans om zeep wist te helpen. Overigens mag niet onvermeld blijven dat Dennis Boes, de keeper van Marken, zich daarbij een enorme sta-in-de-weg toonde. Met een aantal onwaarschijnlijke reddingen voorkwam hij dat zijn team naar de slachtbank werd geleid. Nadat Damian in de 68e minuut zijn inzet van de doellijn zag gehaald, had hij in de 70e minuut Marken echt de genadeklap moeten geven. Met een leeg doel voor zich wist hij de bal toch nog voorlangs over de achterlijn te laten verdwijnen. “Dat kost ons de cup”, verzuchtte trainer Stricker op de bank, toen nog niet wetend hoeveel doelrijpe kansen zijn team daarna nog zou weten te creëren. Een combinatie van scorend onvermogen, een geweldige Marken-keeper en pure pech zorgden er echter voor dat Volendam niet meer tot scoren zou komen. Marken daarentegen wist wel tweemaal te profiteren van defensief falen. Weliswaar tegen alle verhoudingen in, maar daarover zul je in Marken niemand horen spreken. In de 78e minuut zorgde een op onze linkerflank doorgebroken speler met een schot in de korte hoek voor 1-2 en in de 89e minuut kreeg hun rechterspits vrije doorgang. Zijn vlammende schot maakte Mitchel kansloos. Hierdoor was de stand weer in evenwicht. Een derde doelpunt zou Volendam alsnog de toernooiwinst kunnen en eigenlijk ook moeten bezorgen. Zelfs in blessuretijd waren daarvoor nog meerdere 100%-mogelijkheden. De eerste die de trekker had moeten overhalen was Marouane. Hij stuitte echter op de keeper. Een minuut later dwarsboomde keeper Boes opnieuw onze plannen. Met een schitterende reflex tikte hij een kopbal onder de lat alsnog over zijn doel. Vervolgens was het de paal die een treffer tegenhield en uiteindelijk de scheidsrechter die een handsbal van Marken in de 16 over het hoofd negeerde.

Met dit resultaat bewees ons team zichzelf een hele slechte dienst. Immers met de toernooizege voor het grijpen, kreeg A.S.V. De Dijk de winnaarbokaal nu eigenlijk gewoon in de schoot geworpen. Het zal duidelijk zijn dat de sfeer in de kleedkamer aanzienlijk minder vrolijk was dan zaterdag jl. De trainer was zelfs verre van ‘amused’. Ik ben er echter van overtuigd dat één doelpuntje meer voor een andere stemming zou hebben gezorgd. Natuurlijk was het teleurstellend wat ons team vandaag heeft laten zien en werkt het missen van zoveel dotten van kansen enorm frustrerend, maar dat verandert niets aan het feit dat wij nog steeds over een team beschikken met veel talent en kwaliteit. En dát maakt het nu juist zo moeilijk te verteren indien er zo weinig wordt gebracht. Zonder de juiste instelling en bereidheid om altijd keihard te werken is het namelijk onmogelijk om tot goede prestaties te komen. Ook al heb je nog zoveel kwaliteit. Niets in het leven gaat namelijk vanzelf!

Gelukkig dient zich reeds a.s. zaterdag in het KRAS Stadion (aanvang 12.00 uur) de mogelijkheid aan om alle sceptici en critici de mond te snoeren. Met eredivisionist FC Groningen/Cambuur A1 treffen wij een tegenstander die zonder twijfel voor de nodige inspiratie en motivatie zorgt. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat jullie in deze bekerwedstrijd weer jullie ware gezicht laten zien en vriend en vijand met goed spel en doelpunten gaan amuseren.