FC Volendam A1 pakt kostbaar punt in Utrecht

• donderdag, 14 mei 2015

FC Utrecht A1 - FC Volendam A1 2-2
Voor de zesde keer op rij is FC Volendam A1 ongeslagen gebleven. Een in blessuretijd door Jordy Hilterman benutte strafschop leverde een verdiend gelijkspel op. Een knap en uiterst belangrijk resultaat, omdat het behaalde punt aan de eindstreep nog wel eens van doorslaggevende betekenis kan blijken te zijn.

Hoewel de trainer ontevreden was over de wijze waarop zijn team zich tijdens de warming-up manifesteerde (veroorzaakt door de file of de hoge temperatuur in de busjes?) kwamen de vereiste scherpte en juiste focus toch nog precies op tijd, want FC Volendam startte goed. Men nam meteen het initiatief en probeerde met goed aanvalswerk het vijandelijk doel op te zoeken. Al in de 9e minuut leverde dit resultaat op. Na een korte combinatie op rechts met Mohamed Betti kwam Gerry Vlak, weer prima op dreef, in balbezit. Hij trok naar binnen en mikte de bal niet hard, maar laag en met uiterste precisie in de verste hoek, 0-1. Een lekkere opsteker. Vier minuten later kreeg Jamie Jacobs de bal van Kevvin Owusus Asare in het doelgebied op een presenteerblaadje aangeboden. In plaats van simpel de 0-2 aan te laten tekenen, maaide hij finaal over de bal heen. Ook Rodney Smorenberg werd in staat gesteld om de score te verdubbelen. Zowel bij zijn eerste poging als in de rebound lukte het hem echter niet de bal tussen de palen te laten verdwijnen. Volendam was onmiskenbaar de bovenliggende partij. Het was dan ook jammer dat slordig balverlies er herhaaldelijk voor zorgde dat aanvallen die scoringsmogelijkheden zouden hebben kunnen inleiden en FC Utrecht nog meer pijn zouden kunnen doen nu verloren gingen. Het was aan invaller-doelman Jordi van Stappershoef te danken dat de thuisploeg niet voor rust langszij kwam. Met een paar geweldige reddingen wist hij zijn doel schoon te houden. Vervolgens was het Nick Runderkamp die een uitstekende scoringskans kreeg. Helaas wist een Utrechter vanuit de doelmond zijn inzet met het hoofd onschadelijk te maken. In de omschakeling dook een Utrechtse aanvaller plotsklaps voor het doel van Jordi op, maar opnieuw greep hij uitstekend in. Op slag van rust opnieuw een enorme kans voor FC Utrecht. De wederom vorstelijk spelende Nick Zeijlmans stond echter op de juiste plek om met het hoofd redding op de doellijn te kunnen brengen en daarmee zijn team met een voorsprong de rust in te laten gaan.

De tweede helft zou een heel ander gezicht krijgen. De oranjehemden bleken niet meer in staat het niveau van de eerste helft te halen. Nadat eerst Gerry Vlak nog kansrijk was geweest (schot naast), kreeg FC Utrecht ineens onverwachte steun van Vrouwe Fortuna. Het leverde hen twee lucky treffers op. Beide malen trof een van richting veranderd schot doel. Deze onverdiende achterstand betekende toch even een gevoelig tikje voor de Volendammers. Een nederlaag zou echter fataal kunnen zijn, dus moest de rug weer worden gerecht. Met het inbrengen van B-junioren Martijn van Oers, Joey Veerman en Jason Stekkel (naast hen zaten nog 3 andere B-junioren op de bank!) hoopte de trainer het tij te kunnen keren en in ieder geval nog een punt in de wacht te slepen. Net als in de eerste helft kreeg Jamie opnieuw een haast niet te missen scoringskans, maar ook nu lukte het hem niet om van dichtbij de trekker over te halen. Uiteindelijk kwam er toch nog gerechtigheid. De reguliere speeltijd was al voorbij toen een Utrechter hands maakte binnen zijn eigen 16. De goed leidende scheidsrechter de Waard deed wat hij moest doen en legde de bal op de stip. Zo’n klusje is aan Jordy Hilterman wel besteed. Onberispelijk en vol overtuiging passeerde hij de doelman en stelde daarmee het zo begeerde punt veilig.
A.s. zaterdag staat om 12.00 uur de thuiswedstrijd tegen het reeds gedegradeerde Brabant United A1 geprogrammeerd. Onderschatting van dat team ligt op de loer, maar zou een doodzonde zijn. Ik ga er dan ook vanuit dat iedereen drommels goed beseft wat er zaterdag op het spel staat!

- (’9) 0-1 Gerry Vlak