FC Volendam A1 verzuimt ruim afstand te nemen van Young Boys

• maandag, 05 dec 2011
  • Leestijd: 7 minuten

A1 verzuimt ruim afstand te nemen van hekkensluiter Young Boys en wint slechts nipt: 2-1

3/12 – Na de goede (beker)partij vorige week tegen Heerenveen/Emmen A1, was het zaak vandaag niet te lichtvaardig aan de wedstrijd tegen hekkensluiter Young Boys te beginnen. Ook al zou je er toch een beetje van uit mogen gaan dat je tegen een opponent die uit de voorgaande 10 duels nog geen enkel punt had weten te behalen een niet al te moeilijke middag tegemoet zou gaan. Zeker met een tweetal spelers (Eric Veerman en Damiën Menzo) binnen onze gelederen die de avond ervoor voor het eerst bij Gert Kruys op de (reserve)bank plaats hadden mogen nemen.

Toen Damiën Menzo al in de 4e minuut de 1-0 op het scorebord had gebracht, leek een ruime score dan ook bijna vanzelfsprekend. Met een fraaie steekpass had Soufian Moro, net over de middenlijn, Damiën de vrije ruimte ingestuurd. Zijn harde schuiver in de verste hoek liet de doelman van Young Boys kansloos. Op de bank gingen wij er toen maar eens goed voor zitten, in blijde afwachting van wat er allemaal nog zou gaan volgen. Met hun spel demonstreerden de Haarlemmers niet voor niets de ranglijst afsluiten. Onder het toeziend oog van ‘Ijzeren Rinus’ wisten zij nauwelijks een aanvaardbare combinatie op de mat te leggen. Met de (schijn)bewegingen van een straatvoetballer werd wel regelmatig geprobeerd indruk te maken, maar 9 van de 10 keer struikelde men over de eigen benen. Volendam stelde daar diverse mooie aanvallen tegenover, maar verzuimde de vele mogelijkheden in doelpunten om te zetten. De oranjehemden waren superieur en het was af en toe genieten van de mooie combinaties. Jammer was wel dat de eindpass (te) vaak niet goed was. Ook mankeerde het aan zuiverheid in de afwerking. Zo gingen prima scoringskansen van Damiën en Joris Dekker verloren doordat hun doelpogingen voorlangs gingen. Halverwege de 1e helft nam captain Eric Veerman een voorzet van Bowedee Burleson ineens op de slof, maar ook dit schot verdween naast het doel. Even later opnieuw een uitstekende mogelijkheid. Na een flitsende aanval over rechts zette Damiën voor op Joris. In plaats van de bal terug te leggen, maakte hij de verkeerde keuze en koos voor eigen succes. Zijn schot ging naast. Na ruim een half uur toonde Damiën opnieuw zijn kwaliteit. Met een sterke individuele actie speelde hij zich vrij in de 16. Vervolgens wilde hij de bal terugleggen, maar was er niet één andere Volendammer te bekennen. In de 38e minuut droomde Marcel Veerman, opvallend spelend, slechts een seconde van een actie die via You Tube de hele wereld over zou gaan. Als ie had gescoord was dat waarschijnlijk ook gebeurd, maar nu belandde het schot met zijn ‘chocoladebeen’ op het lichaam van de keeper. Aan de andere kant van het veld ontstond een spaarzame kans voor Young Boys na slecht uitkomen van Mitchel Michaelis. Meteen daarop ging Eric Veerman alleen op de keeper af, maar hij raakte de bal niet goed. Door zo slordig met de kansen om te gaan, maakte Volendam het zichzelf onnodig moeilijk. Young Boys bleef daardoor geloven in een goed resultaat en probeerde ons team, o.a. met ‘zuigen’, uit het spel te halen.

Vlak na de pauze kreeg Joris een dieptepass van Damiën. Hij leek te gaan scoren, maar het werd slechts een corner. Een minuut later kwam hij weer vrij voor de keeper, na een strakke voorzet van de sterke Bowedee, maar ook deze 100% kans leverde niet het gewenste resultaat op. Nog geen 60 seconden daarna zagen wij een fraai technisch hoogstandje van Eric, waarmee hij Yordi van Beek in vrije scoringspositie bracht. Tot twee keer aan toe wist de Haarlemse keeper echter redding te brengen. Vervolgens werd een mogelijkheid van Soufian Moro verijdeld door een ontrecht vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter van onze gasten. De afwerking bleef ons zorgenkind, want het wilde maar niet lukken. Joris had misschien een penalty verdiend nadat hij, na een steekpass van ‘Buif’, in de 16 ten val kwam, maar het werd niet meer dan een corner. Boyd Stevens, die de geblesseerde Sven Talsma opnieuw overtuigend verving, strooide regelmatig met goede passes en zat er vaak goed tussen. Een voorzet vanaf links van Eric, in de 58e minuut, leverde Joris een prima kopkans op, maar opnieuw was het de keeper die zijn team voor een grotere achterstand behoedde. Ook Eric had even later de 2-0 op zijn schoen, maar hij schoot over. Nadat het ook Damiën niet was gelukt om op een voorzet van Yordi van Beek vanaf de linker achterlijn, doeltreffend te zijn, wist Young Boys in de 75e minuut een lukrake lange bal van achteruit, vanuit het niets, wel tot doelpunt te promoveren, 1-1. Een doemscenario leek zich af te tekenen. Het kon toch niet waar zijn dat Young Boys uitgerekend tegen ons zijn eerste competitiepunt (of zelfs meer) zou gaan behalen? Als je immers ‘weigert’ de wedstrijd zelf al in een vroegtijdig stadium te beslissen, vraag je om problemen. Een afgemeten corner van de meteen na rust voor Robert Timisela ingevallen Marouane Bensabouh belandde op het hoofd van Eric, maar hij schampte de bal slechts. Nog geen 3 minuten na de gelijkmaker was het gelukkig wel raak. De voorzet vanaf rechts van de goed spelende Soufian kwam bij de 2e paal, waar Marouane de bal snoeihard in het dak van het doel schoot, 2-1. Ook daarna wist Volendam nog meerdere goede mogelijkheden te creëren, maar het bleef schorten aan de afwerking daarvan. Ferry Heijnis zorgde in de slotfase voor enige hilariteit in onze dug-out. Eerder die middag had hij A2 nog naar de overwinning geschoten. Toen hij vijf minuten voor tijd ook bij ons nog even zijn opwachting mocht maken en ons wisselverzoek niet tot de oren van de scheidsrechter leek door te dringen, toonde Ferry zijn gevoel voor humor door te roepen dat hij “ze wel even van hem mocht lenen”. Nadat eerst Soufian de bal over het lege doel van Young Boys had gelobt, ging het vervolgens bij ons achterin bijna opnieuw mis. Gelukkig stond het vizier van de Haarlemse aanvaller niet scherp en kopte hij de bal tegen het lichaam van Cerezo Hilgen, de vervanger van Yordi van Beek. In blessuretijd werd Ferry Heijnis nog een opgelegde kans geboden om een treffer aan zijn dagtotaal toe te voegen, maar hij had zijn kruit kennelijk al verschoten, want hij schoot de bal, vanuit de doelmond, over. Met het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Drijfhout kwam een einde aan een wedstrijd waarin Volendam het zichzelf onnodig moeilijk heeft gemaakt en met de schrik vrijkwam.

Komende zaterdag wordt er al om 12.00 uur op ‘De Toekomst’ afgetrapt tegen Ajax A2. Een tegenstander die dit seizoen weliswaar nog weinig overtuigend heeft gepresteerd, maar toch de nodige kwaliteit in huis heeft. Aan de motivatie van onze mannen zal het zeker niet liggen. Als ook de trefzekerheid op niveau is, is het beslist mogelijk om aan het langste eind te trekken.