FC Volendam A1 wint bekerduel na strafschoppen (UPDATE)

• zondag, 21 aug 2011
  • Leestijd: 6 minuten

A1 laat FC Groningen/Cambuur A1 toch nog ontsnappen (2-2)

20/8 – In mijn vorige wedstrijdverslag sprak ik het vertrouwen uit dat onze mannen in deze bekerwedstrijd weer hun ware gezicht zouden laten zien en vriend en vijand met goed spel en doelpunten zouden gaan amuseren. Welnu, mijn vertrouwen is absoluut niet beschaamd, want wat A1 vanmiddag heeft laten zien kon de toets der kritiek meer dan doorstaan. Sterker nog, ons team overtrof zelfs de verwachtingen. Door een vijftal blessures en de schorsing van captain Sven Talsma was het voor trainer Stricker toch even puzzelen. Voor een aantal spelers die tot nu buiten de basiself waren gebleven vormde deze wedstrijd een uitstekende gelegenheid om het ongelijk van de trainer te bewijzen. Voor de bezetting van de reservebank was een viertal spelers van de A2 opgetrommeld. Het spreekt dan ook voor zich dat de wedstrijd tegen de bezoekend eredivisionist meer als een nuttige oefenwedstrijd werd gezien dan dat wij ons illusies maakten FC Groningen punten af te kunnen snoepen. Het was echter de Groningen/Cambuur-combinatie die uiteindelijk de handen mocht dichtknijpen met de puntendeling.

In de beginfase tastten beide ploegen elkaar af. De eerste kans aan Volendamzijde was voor Damiën Menzo die jammer genoeg net iets te hoog richtte. In de 5e minuut verzond Bowedee Burleson een mooie steekpass naar Marouane Bensabouh. Zijn inzet ging rakelings voorlangs. Na een klein kwartier was Marouane wel succesvol. Uit een inworp van Bowedee kwam Damiën op rechts in balbezit. De aanname van Damiëns voorzet was niet helemaal goed, maar toch wist Marouane, helemaal vrijgelaten, via een klutsbal de keeper te verschalken, 0-1. Al na 19 minuten bleek de eerste wissel noodzakelijk, omdat Robert Timisela door een blessure niet verder kon. Zijn vervanger was A2-speler Kick van Aelst, die dus meteen voor de leeuwen werd geworpen. De thuisploeg maakte een gretige indruk, liet af en toe hele aardige combinaties zien en was veelvuldig in balbezit. Men creëerde verschillende goede mogelijkheden, maar net als voorgaande wedstrijden ontbrak ook nu nog de vereiste scherpte voor de goal. Zo waren er rond de 34e minuut vlak achter elkaar twee 100% scoringskansen voor ons team. Eerst was het gelegenheidscaptain Eric Veerman die helemaal van achteruit naar voren was opgestoomd en een uitstekende voorzet vanaf de linkerflank op Marouane afleverde. Deze wist daarmee echter onvoldoende raad en faalde in de afwerking. Vervolgens werd Joris Dekker door een geweldige actie van Damiën in een ideale scoringspositie gebracht, maar Joris stuitte twee keer op de keeper, waardoor ook deze mogelijkheid geen doelpunt opleverde. Net voor rust was het smullen door een mooie aanvalscombinatie tussen Damiën en Marouane, waardoor Soufian in staat werd gesteld gevaarlijk te worden. Helaas kon hij de bal niet goed genoeg raken. FC Groningen wist tegen het goede spel van het thuisteam weinig tot niets in te brengen en kwam in de eerste 45 minuten zelfs niet tot één serieuze kans. FC Volendam was dus, verrassend genoeg, gewoon sterker dan hun gasten.

In het tweede bedrijf kwam Volendam als een komeet uit de startblokken en was het na 46 seconden al bijna raak. Op de rechterflank was er een prima combinatie tussen Bowedee en Kick van Aelst. Bo had vrije doorgang naar het vijandelijk doel, maar zijn schot belandde op het lichaam van de keeper. Zonde, want er had echt meer in gezeten. Hoewel verwacht mocht worden dat FC Groningen na rust uit een ander vaatje zou gaan tappen, was het toch Volendam dat weer de toon zette. Nadat eerst Mitchel Michaelis nog, na een moment van onachtzaamheid in onze defensie, werd gedwongen handelend op te treden, wist Volendam in de 51e minuut de score eindelijk naar 2-0 te tillen. Een prima interceptie van Kick, die met een sliding de bal naar Joris Dekker wist te verlengen, ging eraan vooraf. Joris had goed oog voor de op links opkomende Damiën die de achterlijn haalde en uitstekend voorzette op de inkomende Soufian. Soufian scoorde met een schot in de verste hoek. Er leek geen vuiltje meer aan de lucht. Volendam was immers de bovenliggende partij en kende naast een aantal ijzersterke pionnen (Eric, Bowedee en Damiën) geen enkele dissonant. Iedereen haalde een ruime voldoende en de debuterende Kick speelde zelfs alsof hij een vaste waarde binnen ons team was. Vanuit het niets kantelde de wedstrijd echter toch ineens. Nadat de licht geblesseerde Bowedee in de 61e minuut was vervangen door Cerezo Hilgen en Marouane een paar minuten later de 3-0 op zijn pantoffel had gehad, scoorden de Groningers, tegen de verhouding in, zomaar de aansluitingstreffer. Onze defensie lette even niet goed op, zodat één van hun aanvallers volledig vrij kwam bij de 2e paal en via het been van Gerry Schilder voor 2-1 mocht zorgen. Nog geen minuut later was het alweer bijna 2-2, maar gelukkig werd deze treffer wegens buitenspel geannuleerd. FC Groningen kreeg daardoor wel ineens weer hoop op een beter resultaat en probeerde dus aan te zetten. Hun hoop zou echter meteen weer de grond zijn ingeboord als Marouane in de 78e minuut voor 3-1 zou hebben gezorgd, maar ook deze 100% kans werd om zeep geholpen. Tot overmaat van ramp maakte Yener Devecioglu 6 minuten voor tijd hands binnen de 16. De toegekende strafschop werd vervolgens onberispelijk ingeschoten, zodat de stand dus, totaal onnodig, weer in evenwicht was, 2-2. Dit was tevens de eindstand. Aansluitend volgde nog een strafschoppenserie. Volgens scheidsrechter Davelaar door de KNVB voorgeschreven om bij eventueel gelijk eindigen in de poule voor een beslissing te kunnen zorgen. Hoewel onze mannen de strafschoppen beter namen, bleek na bestudering van de reglementen echter dat deze niet genomen hadden hoeven worden. Dat weten we dan in ieder geval voor de volgende keer.

Na afloop (gelukkig weer) een tevreden trainer. Hij had heel aardig spel gezien, opnieuw geconstateerd dat ons team veel kansen weet te creëren en ook op conditioneel gebied progressie vertoont. Volgende week zaterdag (om 12.00 uur) wacht ons op “De Toekomst” de interessante bekerconfrontatie met Ajax A2. Een tegenstander die altijd voor de nodige inspiratie en motivatie zorgt. Ik ben benieuwd!