• zondag, 02 nov 2008
  • Leestijd: 6 minuten

Palingboeren zijn Superboeren te glad af

Door Cor Westerveld
Het was een prima week voor FC Volendam. Dinsdag werd het eerste competitiepunt veroverd tegen Willem II (2-2) en zondagmiddag verdiend de eerste competitiezege tegen De Graafschap in de wacht gesleept. Hoewel trainer Henk van Stee van mening was dat zijn ploeg het niet verdiend had om te verliezen, maar bekeek de wedstrijd door een bril van De Graafschap. Over de gehele wedstrijd genomen was de thuisclub de betere ploeg. Doelman Erik Heijblok van De Graafschap had een veel drukker middag dan zijn concollega Jeroen Verhoeven. Dat wilde niet zeggen dat de Doetinchemmers onder de voet gelopen werden. Integendeel. Lange tijd zag het er in de tweede helft naar uit dat de 1-1 tussenstand tevens de eindstand zou worden, maar ’de wissels maakten het verschil’ zoals trainer Frans Adelaar na afloop terecht opmerkte. In de slotfase bepaalden Jack Tuyp en invaller Dominique van Dijk (heel koelbloedig) de eindstand op 3-1.
FC Volendam wist dat het moest winnen om zicht te houden op de clubs in de staartgroep. De ploeg ging goed met deze druk om. In de 6e minuut mocht het drie hoekschoppen op rij nemen, maar de eerste schoten op doel vonden aan de andere kant plaats. Een volley van Peter Jungschläger verdween naast het doel van Jeroen Verhoeven en een goede schietkans verprutste dezelfde speler door de bal ver naast het doel te richten. Een solo van Aaron Meijers langs vier Graafschapspelers leek te eindigen in de openingstreffer, maar Meijer besloot om de bal voor te geven in plaats van zelf vanuit kansrijke positie een doelpoging te wagen. Een dekkingsfout van de overigens verder prima spelende Tim Bakens verschafte Jaon Oost vrij baan naar het doel van Jeroen Verhoeven, maar hij hielp deze prachtige kans om zeep.

Onvolwassen
Na knullig uitverdedigen van Joost Vormer van De Graafschap gaf Jack Tuyp Gerson Sheotahul de kans om te scoren maar die schoot de bal snoeihard in het zijnet.  Paul de Lange had bijna succes met een afstandschot, maar zag de bal net over de lat gaan. Onvolwassenheid binnen de ploeg van Volendam leverde De Graafschap bijna het eerste doelpunt op. Terwijl de scheidsrechter en een heel koppel Volendamspelers aandacht hadden voor de ’geblesseerd’ op de grond liggende Geert den Ouden (na een overtreding van Bakens) werd de vrije trap professioneel snel genomen. Oost had van dit buitenkansje moeten profiteren maar deed dat niet.

Meer armslag
Trainer Frans Adelaar haalde dat moment in de persconferentie dan ook aan. Wel was Volendam daarna beter bij de les. Het eerste doelpunt viel vijf minuten voor rust. De onverzettelijke Melvin Platje ging uitstekend door op een uitstekende pass van Paul de Lange en met een verdediger in zijn nek liet hij de bal vanuit een bijna onmogelijke hoek bij de tweede paal tegen het net bollen, 1-0. Aan dit doelpunt zou een handsbal van Platje vooraf zijn gegaan, maar scheidsrechter Pol van Boekel wees resoluut naar de middenstip en trakteerde de heftig protesterende doelman Heijblok op een gele kaart. Dit doelpunt leek Volendam wat meer armslag te geven.
In de extra tijd was Platje opnieuw bij een doelpunt betrokken, maar nu aan de andere kant. Hij liet zijn bewaker, Cerezo Fung a Wing, lopen. Die trok de bal bij de achterlijn hard voor het doel waar deze via verdediger Mathieu Boots bijna in het eigen doel belandde ware het niet dat hij via de kluts met Jeroen Verhoeven op het voorhoofd van de doorgelopen Cerezo Fung a Wing belandde, 1-1. En daarmee hield Volendam ongewild in ere dat dit seizoen steeds een oud-speler een tegentreffer maakt. Kees Kwakman deed dat namens NAC, Paul Quasten namens Willem II en nu dus Cerezo Fung a Wing namens De Graafschap. Na Groningen speelt FC Volendam uit tegen Sparta en daar spelen Yuri Rose en Charel Dissels. Misschien wel handig als Adelaar zijn verdedigers even extra herinnert aan de drie genoemde wedstrijden….

Tweede helft
In de tweede helft was Platje dichtbij de 2-1. Dit nadat de ijverige Hamit Yldiz een aanval had onderschept, de bal doorspeelde naar Tuyp, die hem op zijn beurt meegaf aan de opkomende Gerry Koning. Koning (Man of the Match) zette de bal prima voor, maar Platje kon er net niet bij om de zaak af te ronden. Paul de Lange testte daarna met een afstandschot de vuisten van Heijblok. Een schot van Bernard Hofstede werkte de doelman tot corner. Mathieu Boots kopte de bal uit een vrije trap van Hofstede over de lat. Hofstede, die niet in zijn beste vorm stak, werd eraf gehaald voor Vit Valenta, die Heijblok meteen blijk gaf van zijn aanwezigheid met twee venijnige afstandschoten, maar de voormalige vissersman uit Den Oever en oud-Hollandia-doelman gaf niet thuis. Platje kreeg nog een kans maar schoot met zijn zwakke linkervoetde bal meters naast het doel. De Graafschap kreeg een vrije trap omdat Den Oude op de rand zestien was geblokt, maar die leverde niets op.
In de slotfase pakten de wissels van Adelaar prima uit. Platje en Sheotahul mochten eruit en Dominique van Dijk en Furdjel Narsingh erin van Adelaar. Tuyp scoorde in de 85e minuut de 2-1 via de binnenkant paal. Ging in de wedstrijd tegen Willem II de bal (van Sheotahul) er via de binnenkant paal vlak voor tijd niet in, tegen De Graafschap zat het Volendam dus wel mee. Een minuut later was het Van Dijk die goed doorging en voor 3-1 tekende. Volendam was daarna heer en meester en Aaron Meijers en in de rebound Jack Tuyp kregen een prachtige kans om hun ploeg nog op 4-1 te zetten, maar slaagden er niet in om de sterk keepende doelman Heijblok te passeren.

Angstig
De gelijkmaker vlak vóór rust viel in de ogen van trainer Frans Adelaar op een psychologisch verkeerd moment. “Ik dacht even terug aan Willem II, toen wij in de tweede helft ook zwak begonnen. Nu begonnen we angstig aan de tweede helft. Maar er ontstond daarna snel een patstelling. Gelukkig hebben wij goede spelers op de bank zitten en die maakten het verschil. Van Dijk maakte het derde doelpunt en de andere invaller, Furdjel Narsingh, was ook bij een goal van ons betrokken.” Hoewel trainer Van Stee vond dat zijn spits Gert den Ouden een strafschop had verdiend omdat hij in de rug werd geraakt (door Hamit Yildiz) in scoringspositie, vond Adelaar juist dat er niets aan de hand was. “Den Ouden heeft eerder twee keer scheidsrechters op het verkeerde been gezet en heeft een reputatie opgebouwd om strafschoppen te versieren. Daar zijn de scheidsrechters nu van doordrongen”, was het oordeel van Adelaar. De Volendamtrainer was blij met de overwinning. “De drie punten waren voor ons het belangrijkste. We hebben de afgelopen tijd vaak complimentjes gehad voor ons goede spel maar zaten na afloop dan wel met lege handen. Vandaag hebben wij weinig weggegeven.”