FC Volendam gedegradeerd na nederlaag tegen Ajax

  • zondag, 05 mei 2024
  • Leestijd: 4 minuten
  • Bron: FC Volendam

FC Volendam heeft niet kunnen stunten tegen Ajax. Het duel in het Kras Stadion ging met 1 - 4 verloren. Daardoor is degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie een feit. Kenneth Taylor, Chuba Akpom en Brian Brobbey maakten de Amsterdamse treffers. Benaissa Benamar was in een uitverkocht Kras Stadion trefzeker namens de Volendammers.

In een gelijkwaardige openingsfase gingen de Volendamse harten na een kleine tien minuten even sneller kloppen, toen Damon Mirani werd gelanceerd door Ajax-doelman Geronimo Rulli. De scheidsrechter en de VAR besloten uiteindelijk dat de aanvoerder buitenspel stond, waardoor er geen strafschop kwam. De Amsterdammers kregen hun eerste kans na dertien minuten voetballen. Uit een voorzet van Jordan Henderson kopte Chuba Akpom net over het doel van Mio Backhaus heen. Kort daarna volgde de tweede Volendamse mogelijkheid. Zach Booth kon de trekker overhalen, maar zag Rulli eenvoudig de bal stoppen.

Die tweede mogelijkheid voor Ajax kwam er ook. Brian Brobbey probeerde het vanuit de draai aan de rechterkant van het strafschopgebied, maar zag Mio redding brengen. Driemaal bleek scheepsrecht voor de Amsterdammers. Devyne Rensch speelde de bal in op Akpom, die vervolgens kon laten vallen op de vrijstaande Kenneth Taylor. Hij schoot de bal hard en hoog binnen vanaf rand strafschopgebied. Vivaldo Semedo kreeg na 35 minuten voetballen de mogelijkheid op de gelijkmaker. Zijn kopbal - uit een voorzet van Booth - vloog een metertje over het doel.

Paal is sta in de weg

De tweede helft begon met een levensgrote kans voor Darius Johnson. Hij kreeg de bal ietwat gelukkig mee, waarna zijn lob over Rulli op de paal eindigde. Na een klein kwartier voetballen in de tweede helft benutte Ajax de kans die zij kregen wel. Via een redding van Mio kwam de bal voor de voeten van Akpom. Hij schoot de 0 - 2 binnen.

Na deze tweede treffer was de fut uit de wedstrijd. Degradatie is een feit voor FC Volendam. Ajax strooide twintig minuten voor tijd extra zout in de wonden. Brobbey kon aantekenen voor de derde Amsterdamse treffer. Taylor kon een kwartier voor tijd zijn tweede aantekenen. Invaller Oskar Buur liet zich kloppen, waarna de middenvelder van Ajax binnen kon schieten. 

Eretreffer

De Volendamse eer werd gered door invaller Benaissa Benamar, die een goede voorzet vanaf de zijkant in het lege doel kon koppen, nadat doelman Rulli al werd geklopt door de voorzet. Het was een lichtpuntje op een vervelende middag voor FC Volendam. Degradatie uit de Eredivisie is - met nog twee duels te spelen - een feit.

FC Twente-uit

Volgende week speelt FC Volendam een uitduel tegen FC Twente. De aftrap in de Grolsch Veste is op zondag om 14:30 uur.

Scoreverloop:
25' Kenneth Taylor 0 - 1
59' Chuba Akpom 0 - 2
70' Brian Brobbey 0 - 3
77' Kenneth Taylor 0 - 4
80' Benaissa Benamar 1 - 4

Opstelling FC Volendam: Mio Backhaus; Brian Plat, Damon Mirani (76' Benaissa Benamar), Josh Flint, George Cox; Calvin Twigt, Luke Le Roux (81' Myron Mau-Asam), Milan de Haan (66' Imran Nazih); Zach Booth, Vivaldo Semedo (66' Oskar Buur), Darius Johnson (76' Achraf Douiri).

Opstelling Ajax: Gerónimo Rulli; Devyne Rensch, Josip Šutalo, Ahmetcan Kaplan, Jorrel Hato; Sivert Mannsverk (71' Steven Berghuis), Jordan Henderson (81' Silvano Vos), Kenneth Taylor; Chuba Akpom (88' Julian Rijkhoff), Brian Brobbey (81' Kian Fitz-Jim), Mika Godts (71' Branco van den Boomen).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans