• vrijdag, 15 okt 2010
  • Leestijd: 5 minuten

Negen Volendammers geven geen krimp in slijtageslag tegen Go Ahad Eagles, 2-1

Door Cor Westerveld

Go Ahead trainer Andries Ulderink was zeer teleurgesteld dat zijn ploeg geen kans gezien had om met twee man meer de punten te pakken in Volendam. Gert Kruys daarintegen was in zijn nopjes. Vond dat zijn team een uitstekende wedstrijd had gespeeld. Voor de thuisclub werd de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, die een hoog amusementgehalte kende, een ware slijtageslag.

Vlak voor het verstrijken van de eerste helft was Thijs Sluijter al met twee keer geel door de strak leidende scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de kleedkamer gestuurd en in de tweede helft kreeg Olaf Lindenbergh in de 74e minuut de rode kaart van de Groningse arbiter voorgehouden waardoor de thuisclub in het laatste kwartier voor de schier onmogelijk gehouden opdracht stond om de 2-1 voorsprong te verdedigen. De Deventenaren slaagden er echter niet in om - met twee man meer - de wedstrijd naar hun hand te zetten.
Met de grote verbale steun van de eigen supporters hielden de negen verbeten vechtende Volendammers de 2-1 voorsprong vast. Go Ahead Eagles wist zelfs geen uitgespeelde kansen te creëren. Daarentegen mochten Kees (Pier) Tol en de voor Charles Dissels ingevallen Roy Bakkenes bij counters nog een keer alleen op doelman Sergio Padt afgaan, maar zij bespaarden ongewild Go Ahead Eagles een grotere afgang.
Trainer Gert Kruys droeg de overwinning na afloop op aan de jarige looptrainer Lami Sama. De 2-1 zege werd na het laatste fluitsignaal met diep respect voor de moegestreden Volendammers bejubeld. Op bewonderenswaardige wijze wist Volendam stand te houden.

Gepassioneerd
Gert Kruys had een gepassioneerd Volendam gezien. “Go Ahead Eagles is een ploeg met veel voetballend vermogen. Wij hebben gezegd dat we heel veel strijd moesten leveren. We werden geconfronteerd met kaarten. De spelers hebben daaruit inspiratie geput”, aldus Kruys.
De Volendamtrainer vond de ontvangen kaarten niet altijd even slim. Thijs Sluijter haalde vlak voor de rust bij de zijlijn een tegenstander onderuit en had moeten beseffen dat hij na een eerdere waarschuwing en vervolgens zijn eerste gele kaart geen clementie meer had bij scheidsrechter Kamphuis. Uit de vele gele kaarten (Dissels, Van der Werff, Kramer (in de tweede helft in het veld gekomen voor Jack Tuyp), Opdam, Sluijter (2x) en Lindenbergh (direct rood) zou de conclusie kunnen worden getrokken dat er sprake was van een bikkelharde wedstrijd, maar dat was geenszins het geval. Go Ahead Eagels nam twee gele kaarten (Mosselman en Janota) mee naar Deventer.
Door al het oponthoud werd er vier minuten extra tijd bijgetrokken. Telden de supporters van de thuisclub het laatste kwartier nog af in minuten, in de extra tijd was elke seconde er een.

Veerkracht
Volendam begon goed aan de wedstrijd. Met name Henny Schilder was erg gretig en liet zich in de openingsfase goed zien in de voorhoede. Hij veroverde de bal en gaf een prima voorzet vanaf de achterlijn. De inkomende Thijs Sluijter kopte de bal echter naast en daarmee kwamen de bezoekers goed weg. Go Ahead Eagles nam hierna het initiatief over en dat resulteerde in de 13e minuut in een doelpunt van Freek Heerkens. Doelman Robbin Ruiter besloot zijn doel uit te komen, maar speelde met die beslissing Heerkens in de kaart Met een bekeken schuiver in het verlaten doel zette Heerkens Go Aheads Eagles op voorsprong, 0-1. Net als in vele andere wedstrijden toonde de thuisclub ook tegen Go Ahead Eagles veerkracht. Nadat Jack Tuyp uit een pass van Sluijter niet tot scoren wist te komen, was het in de 39e minuut Charles Dissels die de bal door het centrum van de Go Ahad Eagles verdediging passte op Kees Pier Tol, die beheerst de gelijkmaker op zijn naam bracht, 1-1.
Na de hervatting was het Olaf Lindenberg die door de verdediging van Go Ahead Eagles soleerde en ten koste van een overtreding werd gepareerd. Vrijetrappenspecialist Maikel van der Werff schoot de bal perfect achter doelman Sergio Padt, 2-1. Deze opsteker kon de met 10 man spelende thuisclub zo vlak na de rust wel gebruiken. Zoals verwacht kwam Go Ahead Eagles sterk opzetten, maar kansen wisten de Deventenaren zich niet te verschaffen.

Laszlo Zsidai
Met armgebaren maande Gert Kruys zijn ploeg aan om zich toch vooral niet ver terug te laten zakken op eigen helft. Na het vertrek van Olaf Lindenbergh had zijn ploeg echter geen keus meer. Voor elke meter grond en voor elke bal vochten zijn manschappen op bewonderenswaardige wijze. De als linksback debuterende Frank Schilder droeg voorbeeldig zijn steentje bij. De 9 Volendammers hielden het hoofd koel en de 2-1 voorsprong vast. Man of the Match was de bergen werk verzettende Hongaar Laszlo Zsidai. Na de zenuwslopende laatste minuten konden de Volendammers met opgeheven hoofd de kleedkamer opzoeken. Met een 6-2 nederlaag op eigen veld schreef FC Volendam vorig seizoen geschiedenis. Gisteravond werd er niet alleen revanche genomen voor die nederlaag, maar ook een bladzijde met gouden letters in de clubanalen bijgeschreven.