FC Volendam in de fuik van Excelsior

• maandag, 08 feb 2010
  • Leestijd: 3 minuten

In een ijzige kou, voor amper bezette tribunes speelde Volendam in de eerste helft niet bepaald (hart)verwarmend. Van het elftal, dat afgelopen vrijdag de evenknie was van Go Ahead Eagles, was geen schim meer over. Eigenlijk was er de eerste 35 minuten maar een ploeg die voetbalde. Het dartele, jonge Excelsior kreeg een drietal prachtige kansen, maar wist op miraculeuze wijze niet te scoren. Twee keer kon dat de aanvallers zelf worden aangerekend, een keer was het Robbin Ruiter die dwars lag. Het bontst maakte het Roland Bergkamp, die de hoek zo ongeveer mocht uitkiezen, maar de bal links langs de paal schoof. Volendam stelde er helemaal niets tegenover. Geen enkele kans en ook geen duel dat gewonnen werd. Toch viel het doelpunt aan de andere kant. Een spaarzame uitbraak over links belandde bij Jack Tuijp , die uit een moeilijke hoek een poging tot eigen succes deed. In plaats van de bal weg te werken, speelde Nieveld  de bal achter de eigen doelman. Opvallend genoeg ging Volendam vanaf dat moment veel beter spelen en viel Excelsior wat terug. Volendam kreeg na opnieuw een voorzet van links nog een goede mogelijkheid, maar hoe hoog Michiel Kramer ook sprong, zijn kopbal miste het doel.

De tweede helft was nauwelijks begonnen of Volendam schiep zich drie unieke kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Dat verzuimde de ploeg, die nu duidelijk beter speelde dan voor rust. Het wreekte zich keihard. Halverwege de tweede helft verspeelde Yannick de Wit de bal zo knullig, dat Pedro vrij op Ruiter kon afgaan en 1-1 kon laten aantekenen. Daarmee was de koek nog niet op. Tien min uten voor tijd mocht Excelsior een vrije trap nemen. In een sierlijke boog leek de bal een prooi voor Robbin Ruiter. Die verstapte zich iets naar achteren, liet de bal los, waardoor Nieveld eenvoudig 2-1 kon maken. Een echte blooper! Volendam wisselde twee aanvallers voor twee verdedigers en toog op jacht naar de gelijkmaker. Maar dat was van korte duur, omdat assistent-scheidsrechter Rutgers een volslagen buitenspelbal van Erasmus liet gaan. Meters achter de verdediging begon hij zijn triomftocht om eenvoudig 3-1 te scoren. In de slotfase werd het zelfs nog 4-1 door opnieuw Pedro, waarmee Excelsior veel te veel kreeg.

Foto's: Rob Beense & Rob Lezer