FC Volendam incasseert Maastrichtse domper in ultieme slotfase

  • vrijdag, 30 apr 2021
  • Leestijd: 6 minuten
  • Bron: FC Volendam

Na de goede derbyzege op Telstar stond vrijdagavond de uitwedstrijd tegen MVV op het programma. Een wedstrijd in de Maastrichtse Geusselt waar voor het eerst sinds eind september weer publiek aanwezig was. Het taaie MVV bleek een sterke opponent voor de Volendammers. De verdiende 0-2 ruststand werd in de blessuretijd uit handen gegeven: 2-2.

Door afwezigheid van Francesco Antonucci, Alex Plat en Calvin Twigt had trainer Wim Jonk voorafgaand aan de wedstrijd een flinke puzzel te leggen. Aan de andere kant keerde aanvoerder Micky van de Ven terug na een schorsing en maakte Samir Ben Sallam zijn rentree na een blessure. Jonk positioneerde Mike Eerdhuijzen wederom centraal achterin en reserveerde voor Derry John Murkin een plaats op het middenveld. De omzettingen van Jonk wierpen direct zijn vruchten af. 

Na iets meer dan zes minuten was het raak voor de Volendammers. De eerste de beste poging trof doel. De mee opgekomen Derry John Murkin besloot snel en laag te schieten. Zijn inzet werd in eerste instantie nog gekeerd door Mike Havekotte. De doelman pareerde de bal echter zodanig dat deze voor de voeten van Martijn Kaars belandde. Kaars twijfelde geen moment en tikte het openingsdoelpunt van dichtbij binnen: 0-1. Dit betekende het derde doelpunt in drie opeenvolgende wedstrijden van Kaars. De daarop volgende momenten werden genoteerd voor de thuisclub. Sven Blummel en Joy Lance Blummel creeerden gevaar voor het Volendamse doel. Telkens vonden zij een Nordin Bakker op hun pad.

Kaars on fire

Op het half uur ontstond er plots een grote mogelijkheid voor Boy Deul. De bal viel uit de kluts in de voeten van Deul. Zijn daaropvolgend schot was hard maar niet geheel in de hoek. Doelman Havekotte kon zodoende redding brengen. FC Volendam drong meer en meer aan en zocht naar een verdubbeling van de score. Het was Eerdhuijzen die uit een hoekschop bij de tweede paal geheel vrij stond, hij kon echter niet afronden.

Het tweede doelpunt kwam daarna snel. Op slag van rust verstuurde Marco Tol een lange pass richting Kaars. Brem Soumaoro schatte deze verkeerd in en dook onder de bal door. Kaars verscheen hierdoor oog in oog met Havekotte. Kaars faalde niet en verdubbelde de score: 0-2.

Niet veel later besloot Samuele Mulattieri op avontuur te gaan. De Italiaan stak het halve veld over waarna zijn schot op het nippertje werd geblokt door een Maastrichtse verdediger. Dit was gelijk het laatste wapenfeit van deze eerste helft. MVV kon deze eerste helft aanvallend nauwelijks een vuist maken. De gasten uit Noord-Holland waren daarentegen comfortabel aan de bal wat resulteerde in een aangename ruststand. 

MVV sterk uit de kleedkamer

Al snel in de tweede helft, waarin Brian Plat zijn opwachting maakte voor Marco Tol, vocht MVV zich terug in de wedstrijd. Murkin probeerde de voorzet vanaf links te onderscheppen. Hij kon echter de bal niet voldoende keren waardoor de bal doorschoot naar Blummel. Blummel haalde vervolgens uit en zag zijn schot onder Bakker verdwijnen voor 1-2. FC Volendam reageerde vrijwel direct. Murkin speelde Kaars vrij waarna de Monnickendammer de binnenkant van het houtwerk raakte. Het spel golfde op en neer. Direct na de poging van Kaars was Dianessy gevaarlijk met een inzet. Dit schot was een prooi voor Bakker.

De inzet van MVV werd opgevolgd door een inzet van de Volendammers. Op het uur stoomde Kasius via de rechtvleugel mee op. Hij besloot uit te halen maar zag de bal via een MVV-been naast zeilen. De net ingevallen Lequincio Zeefuik kon zijn invalbeurt wederom bijna bekronen. Hij krulde de bal perfect richting de verre hoek, ware het niet dat Havekotte geheel gestrekt ging en de bal uit zijn doel kon houden. Ook Mulattieri werd weer gevaarlijk. Een verwoestende uithaal ging maar rakelings over. In de laatste vijf minuten van de reguliere speeltijd kreeg Kaars een dot van een kans. Zijn schot ging hard over.

FC Volendam hield MVV zodoende in de wedstrijd waardoor het ook in de laatste minuten spannend bleef. Even leek het erop dat de gasten de slotstorm zouden weerstaan. Bakker hield het team van Jonk in die fase op de been. Bakker hield de inzet van Manuel Angiulli knap uit zijn doel. Kort daarna kreeg Mickels de mogelijkheid op de gelijkmaker. Ook zijn schot werd een prooi voor Bakker. 

Strafschop

In de ultieme slotfase van de wedstrijd drong MVV nogmaals aan. Koen Kostons werd op de achterlijn aangetikt door Van de Ven. Dit werd door arbiter Martin van den Kerkhof beoordeeld als een overtreding waarna hij de bal op de stip legde. Dit buitenkansje werd benut door Arne Naudts: 2-2. Een domper voor FC Volendam dat zodoende met slechts één punt huiswaarts keerde. Door de nederlaag van achtervolger Roda JC liepen de Volendammers een punt uit. Het verschil met nog twee wedstrijden is zes punten, waarbij het doelsaldo flink in Volendams voordeel is: +25 om +7 voor de Limburgers.

Herdgang

Volgende week vrijdag speelt FC Volendam de uitwedstrijd tegen Jong PSV op De Herdgang. De aftrap is om 20:00 uur en is live te volgen via onder andere het schakelkanaal van ESPN.  

Scoreverloop
7' Martijn Kaars 0 – 1
38' Martijn Kaars 0 – 2
52’ Sven Blummel 1 – 2
90+3’ Arne Naudts 2 – 2 (penalty)

MVV Maastricht: Mike Havekotte, Rico Zeegers (79’ Tim Zeegers), Luc Mares, Brem Soumaoro (46’ Manuel Angiulli), Gaston Salasiwa; Marko Kleinen (46’ Shermar Martina), Jerome Deom, Sven Blummel (84’ Matteo Waem); Djibil Dianessy (72’ Koen Kostons), Arne Naudts, Mickels.

FC Volendam: Nordin Bakker; Denso Kasius, Marco Tol (46’ Brian Plat), Mike Eerdhuijzen (72’ Dean James), Derry John Murkin; Boy Deul, Micky van de Ven, Samir Ben Sallam; Martijn Kaars, Samuele Mulattieri (89’ Jim Beers), Ibrahim El Kadiri (72’ Lequincio Zeefuik).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Pro Shots