FC Volendam is momentum kwijt en verliest kansloos bij Excelsior

• vrijdag, 12 apr 2024

FC Volendam heeft een flinke tik gekregen op bezoek bij concurrent Excelsior. De oranjehemden hadden in het cruciale duel in de strijd om handhaving niets in te brengen. Het momentum van de afgelopen weken kon zodoende niet door worden gezet. Het werd in Rotterdam uiteindelijk 4 - 0.

Excelsior opende het duel direct met een kans. Lazaros Lamprou vuurde de bal een meter over het doel van Mio Backhaus. Na die knallende openingsfase werd het een schaakspel tussen de twee ploegen, met de thuisploeg het meest in balbezit. Na twaalf minuten voetbalde Excelsior zich naar de tweede kans. Kenzo Goudmijn probeerde het van afstand, maar ook in dit duel was Mio de baas. De Volendammers hadden het lastig en zagen na die tweede mogelijkheid hoe Arthur Zagré de bal op de lat schoot.

Een flinke tegenvaller voor FC Volendam volgde na twintig minuten. Robert Mühren moest het veld geblesseerd verlaten. Hij werd vervangen door de van een blessure teruggekeerde Vivaldo Semedo. Het eerste noemenswaardige aanvallende moment van de Volendamse formatie volgde pas na 24 minuten, toen Josh Flint een bal op doel kopte uit een vrije trap van George Cox. De bal was een eenvoudige prooi voor doelman Stijn van Gassel. Toch bleef Excelsior het meest dreigend. Een kopbal van Lamprou zorgde voor nieuw gevaar, maar ook een nieuwe redding van Mio.

Niet te houden

Diezelfde Mio bleek daarna opnieuw belangrijk, bij een snelle uitbraak van de thuisploeg. Zagré kon schieten, maar de doelman spectaculair redden. Binnen het half uur liep Benaissa Benamar tegen een gele kaart aan. Daarmee is hij geschorst voor het uitduel tegen Sparta Rotterdam. De ploeg van Regillio Simons bleef zo nu en dan ontsnappen. Ook toen Troy Parrott een voorzet vanaf de zijkant over het doel kopte en Julian Baas oog in oog met Mio kwam. De doelman redde overigens opnieuw.

Vlak voor rust bleek het niet meer te houden voor de Volendammers. Lance Duijvestijn schoot de bal vanaf rand strafschopgebied binnen. Nog geen minuut later verdubbelde Excelsior de voorsprong. Lazaros Lamprou kon de bal bij de tweede paal binnenlopen na een hoekschop. De schade had voor rust nog groter kunnen worden, toen Parrott weer eens oog in oog verscheen met Mio. De doelman bracht wel weer redding. De ruststand bleef zo beperkt tot 2 - 0 en daar mochten de Volendammers zich gelukkig mee prijzen.

Verdubbeling van de score

Na rust bleef Excelsior de gevaarlijkste ploeg. Al snel produceerde het een aantal kansen, waarvan die van Parott de gevaarlijkste was. Hij schoot de bal in het zijnet bij Mio. Tot overmaat van ramp viel na tien minuten al de derde goal voor de thuisploeg. Parrott kon na een verkeerde inschatting op het Volendamse doel af. Hij faalde niet en maakte 3 - 0.

De Volendammers bleven het moeilijk houden en kwamen geen moment tot kansen. Excelsior leek te spelen met de oranjehemden. In minuut 67 kwam ook de vierde treffer op het bord. Lamprou kon bij de tweede paal inschieten. Het was in de laatste fase aan Mio en de paal te danken dat het slechts bij 4 - 0 bleef. De ploeg van Simons kreeg nog wat mogelijkheden in de slotfase, maar een doelpunt zat er niet in deze avond.

Sparta Rotterdam-uit

Over twee weken moet FC Volendam opnieuw de reis maken naar Rotterdam. Dan gaat de ploeg van Regillio Simons op bezoek bij Sparta. Volgende week is FC Volendam vanwege de bekerfinale tussen Feyenoord en N.E.C. een weekend vrij van competitie.

42' Lance Duijvestijn 1 - 0
43' Lazaros Lamprou 2 - 0
55' Troy Parrott 3 - 0
67' Lazaros Lamprou 4 - 0

Excelsior: Stijn van Gassel; Siebe Horemans, Redouan El Yaakoubi, Derensili Sanches Fernandes (82' Oscar Uddenäs), Julian Baas (82' Cisse Sandra); Kenzo Goudmijn, Arthur Zagré (74' Siem de Moes), Lance Duijvestijn; Mimeirhel Benita (82' Casper Widell), Troy Parrott (68' Richie Omorowa), Lazaros Lamprou.

FC Volendam: Mio Backhaus; Oskar Buur, Benaissa Benamar, Josh Flint, Brian Plat; George Cox (76' Calvin Twigt), Damon Mirani (62' Quincy Hoeve), Robin Maulun (46' Luke Le Roux); Zach Booth, Robert Mühren (46' Vivaldo Semedo), Darius Johnson (62' Safouane Karim).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: FC Volendam