FC Volendam legt FC Groningen over de knie na achtbaanduel

  • zondag, 29 jan 2023
  • Leestijd: 5 minuten
  • Bron: FC Volendam

FC Volendam heeft de derde zege na de winterstop geboekt. FC Groningen werd in een spannend duel verslagen met 3 - 2. Robert Mühren kroonde zich tot matchwinner in het Kras Stadion. 

FC Groningen nam de beginfase het initiatief met veel balbezit. Dit leverde ook de eerste kans op via Ramon Pascal Lundqvist. Zijn poging vloog echter ruim voorlangs. FC Volendam had moeite om grip te krijgen op de wedstrijd. Op het middenveld was het de bal te snel kwijt. Het gevaarlijkste moment kwam van de voet van Gaetano Oristanio. Zijn voorzet was te scherp en kon worden opgeraapt door doelman Michael Verrips. Ricardo Pepi was met een kopbal net naast het doel na een kwartier dichtbij de Groningse voorsprong.

Scherpe Oristanio

Het was dan ook FC Groningen zelf die de Volendammers in de wedstrijd hielp. Een te slappe terugspeelbal van Matej Chalus werd onderschept door Oristanio. De middenvelder speelde de bal vakkundig voorbij Verrips en schoof binnen. De ploeg van Wim Jonk had daarna de smaak te pakken en kreeg via Mühren een nieuwe kans. Zijn inzet vloog voorlangs. Derry John Murkin kon ondertussen zijn lol op aan de zijkant. De vleugelspeler slalomde door de FC Groningen-verdediging en wilde de bal de verre hoek inschuiven, maar zag Verrips redding brengen.

Na deze kansenregen ging de FC Volendam-storm wat liggen. FC Groningen probeerde de grip op de wedstrijd terug te krijgen en ging op jacht naar kansen. Via Johan Hove kwam zo'n kans. De middenvelder schoof de bal tegen het zijnet aan en liet de oranjehemden daarmee ontsnappen. Met de stand van 1 - 0 werd de rust gehaald. 

Op en neer

De tweede helft begon in balans, maar het was FC Groningen dat toe kon slaan uit een hoekschop. Ondanks dat Brian Plat naar de grond werd getrokken, mocht het spel door en kon Hove binnentikken voor de gelijkmaker. FC Volendam moest die klap even te boven komen, maar leek dit redelijk snel te doen. Uit een goede voorzet van Florent Sanchez kopte Calvin Twigt namelijk de 2 - 1 binnen. Zo stond de ploeg van Wim Jonk weer op voorsprong. Ditmaal wist het de wedstrijd in handen te houden. Gezocht moest worden naar de beslissing in het duel. Mühren was hier dichtbij. Zijn poging uit een hoekschop werd van de Groningse-doellijn gehaald. 

FC Volendam benutte de kansen niet en hield FC Groningen zodoende in leven. De groen-witten maakten hier optimaal gebruik van. Ricardo Pepi kreeg de bal diep mee in de ruimte en schoot de bal onder Stankovic door. De oranjehemden verloren de controle over de wedstrijd en moesten toezien hoe de bezoekers weer beter in het duel kwamen. Een doelpunt is dan het beste medicijn. Mühren had dat begrepen en tikte twaalf minuten voor tijd een goede voorzet van Oristanio binnen. 

Voor de derde keer moest FC Volendam dus een voorsprong zien te verdedigen. Dat deed het met de debuterende Flip Klomp en de teruggekeerde Franco Antonucci. Stankovic deed dat succesvol bij een vrije trap van Thomas Suslov. De doelman dook de poging stijlvol uit de hoek. FC Groningen probeerde door te drukken, maar wist niet meer gevaarlijk te worden in de slotfase. FC Volendam kon zo een nieuwe overwinning over de streep trekken en klimt zodoende weg uit de degradatiezone van de Eredivisie. 

AZ-thuis

FC Volendam speelt volgende week zaterdagavond de derby tegen AZ. Om 18:45 uur wordt er afgetrapt in een uitverkocht Kras Stadion. 

Scoreverloop

21' Gaetano Oristanio 1 - 0
50' Johan Hove 1 - 1
55' Calvin Twigt 2 - 1
72' Ricardo Pepi 2 - 2
78' Robert Mühren 3 - 2

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Damon Mirani, Josh Flint, Derry John Murkin; Calvin Twigt (84' Flip Klomp), Carel Eiting; Florent Sanchez, Gaetano Oristanio (84' Lequincio Zeefuik); Robert Mühren (87' Francesco Antonucci). 

Opstelling FC Groningen: Michael Verrips; Matej Chalus, Thijmen Blokzijl (71' Daleho Irandrust), Mads Bech; Liam van Gelderen, Ragnar Oratmangoen (86' Mike te Wierik), Ramon Pascal Lundqvist (71' Thom van Bergen), Johan Hove, Isak Määtä; Ricardo Pepi, Thomas Suslov.

Tekst: Rick Sinnige
Foto’s: Fred Rotgans, Patrick Goossen / Orange Pictures en Pro Shots / Vincent de Vries