FC Volendam moet in extremis buigen voor Feyenoord

• donderdag, 07 dec 2023
  • Leestijd: 7 minuten

FC Volendam heeft op deze koude donderdagavond een nederlaag geleden tegen Feyenoord. In De Kuip werd met 3 - 1 verloren. De Volendammers hielden de eerste helft knap stand en ging met een gelijke stand de kleedkamer in. In de absolute slotfase moesten de Volendammers tóch buigen voor de Rotterdammers.

De wedstrijd werd iets na 21:00 uur in gang gezet door arbiter Martin van den Kerkhof en de gastheren namen direct het heft in handen. Het eerste gevaar ontstond snel, ware het niet dat Xavier Mbuyamba de bal weg kon ruimen. Na een minuut of drie was een blessurebehandeling noodzakelijk omdat Benaissa Benamar en Marcos López elkaar vonden met de hoofden tegen elkaar. De eerste tien minuten van de wedstrijd doorstonden de bezoekers uit Volendam met enig gemak. De Rotterdammers werden wel dreigend maar tot echte grote kansen kwamen zij niet in dit eerste deel van de wedstrijd. Dit veranderde echter al snel. De grootste kans kwam van de voet van Santiago Gimenez. Zijn inzet werd knap gepakt door doelman Mio Backhaus. Dit bleek een aanzet voor meer te zijn.

Op achterstand

De openingstreffer liet zogezegd niet lang op zich wachten. In de dertiende minuut van de wedstrijd vond Mats Wieffer, Lutsharel Geertruida. Laatstgenoemde legde de bal panklaar voor de inlopende Quinten Timber. Hij aarzelde niet en schoot de bal in de touwen achter Backhaus: 1-0.

De botsing met Lopez bleek voor Benamar einde wedstrijd te zijn. Hij verliet het veld met een hoofdblessure en werd vervangen door Zach Booth. Door deze wissel zakte Damon Mirani een linie terug naar achter om zo de vijfmans defensie in stand te houden.
Rond de 25ste minuut was het de beurt van FC Volendam om Justin Bijlow eens uit te testen. Een hoekschop werd maar ternauwernood weggewerkt door de Rotterdamse doelman. Bijlow stompte de bal echter voor de voeten van Booth. Hij nam de bal ineens en veraste daarmee bijna Bijlow. Laatstgenoemde kon de bal maar net keren.

Magistrale Zeefuik

Na het half uur was daar plots Lequincio Zeefuik. Het duel om de lange bal werd gewonnen van Dávid Hancko. Hiermee lanceerde Zeefuik in feite zichzelf. De oersterke spits passeerde daarna op geweldige wijze Gernot Trauner om vervolgens de bal in de verre hoek achter Bijlow te schieten: 1-1.

FC Volendam had de zaken keurig in orde. De Feyenoorders hadden weliswaar de bal en daarmee ook het meeste balbezit maar wisten zich geen raad met de kleine te bespelen ruimte die Volendam bood. Het balbezit van de Rotterdamers speelde zich voornamelijk af rondom de middencirkel. Het lukte Volendam, naar mate de eerste helft zich vorderde, beter en beter om Feyenoord verder weg te drukken. Groot Rotterdams gevaar bleef uit. Zodoende zochten beide teams de kleedkamers op met een gelijke stand.

Effectief Feyenoord

Feyenoord schoot uit de startblokken van het tweede bedrijf. Geertruida werd middels een combinatie gevonden in de zestienmeter van Backhaus. Nog voordat hij de bal kon beroeren vloog Mirani naar de bal. Met een perfect getimede tackle voorkwam Mirani dat Geertruida kon uithalen. Een schot van Luka Ivanušec bleek ook geen gevaar voor Backhaus. Het schot van de Kroaat kon simpel gekeerd worden door de Volendamse doelman. Feyenoord moest het hebben van afstandsschoten. Timber besloot een schot te lossen maar deze zeilde hoog over het doel van Backhaus. Rond het uur paste Feyenoord-trainer Arne Slot een driedubbele wissel toe. De onvrede van het Rotterdamse publiek was duidelijk hoorbaar. Ondanks de drie wissels bleef, net zoals in de slotfase van de eerste helft, het gevaar van de thuisclub uit. Het balbezit was wederom voor de Feyenoorders maar veel verder dan een enkel schot en enkele hoekschoppen kwamen zij niet.

Moeizaam

De wedstrijd kabbelde voort. In de 75e minuut van de wedstrijd waagde de ingevallen Igor Paixão een wanhoopspoging. Hij passeerde eenvoudig Brian Plat maar besloot vervolgens om, oog-in-oog staand met Backhaus, te gaan liggen. Deze fopduik werd bestraft met een gele kaart en zo doorstond FC Volendam ook dit dreigende moment.
Het grootste gevaar van de tweede helft ontstond vanaf de voet van Wieffer. Hij schoot hard, maar gelukkig net te hoog. Zijn inzet raasde over de lat het vangnet in. Ook Ayase Ueda waagde een poging van afstand maar ook dit schot bleek geen groot gevaar voor doelman Backhaus. Zodoende werd het einde van de wedstrijd genaderd.
Het laatste fluitsignaal naderde maar het gevaar van Feyenoord werd groter. De druk werd meer en meer opgevoerd. Een diepe bal werd door Ueda verlengd tot bij Gimenez. De Mexciaan kon de bal controleren maar werd daarna het leven zuur gemaakt door een aantal Volendammers die als roofdieren op de bal doken. De bal werd weggewerkt maar kon wederom opgepikt worden door Ueda. De Japanner wipte de bal tot bij de tweede paal. De Kuip veerde op en dacht al aan een doelpunt maar Gimenez tikte de bal naast. In de tweede minuut, van de zes, minuten blessuretijd waagde Paixão een poging die maar rakelings naast de paal scheerde.

Tik op de neus

FC Volendam leek op weg naar een enorme stunt maar kreeg toch een forse tik op de neus. Vanaf de rechterkant draaide Javairo Dilrosun een voorzet de Volendamse zestienmeter binnen. Gimenez werd bewaakt door een tweetal Volendammers maar kon toch, al achteruitlopend, de bal in de verre hoek binnen koppen: 2 - 1. De Volendammers leken knock-out maar verdiende in de ultieme slotfase een vrije trap net over de middenlijn. Doelman Backhaus werd mee naar voren gestuurd maar werd genadeloos afgestraft. De genadeklap werd op de tegenaanval uitgedeeld door Paixão. De Braziliaan schoof de bal in het lege doel: 3-1.

Laatste wedstrijd 2023

Volgende week zaterdag 16 december speelt FC Volendam de laatste wedstrijd van 2023. Om 21:00 wordt er in Heerenveen afgetrapt tegen sc Heerenveen. Deze wedstrijd is te volgen via het X-verslag en de Instagram-story.

Scoreverloop

13’ Quinten Timber 1 - 0

31’ Lequincio Zeefuik 1 - 1

90+4’ Santiago Gimenez 2 - 1

90+6’ Igor Paixão 3 - 1

Feyenoord: Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida (81’ Javairo Dilrosun), Gernot Trauner, Dávid Hancko, Marcos López (58’ Ramiz Zerrouki), Mats Wieffer, Quinten Timber, Antoni Milambo (59’ Igor Paixão); Yankuba Mintheh (67’ Leo Sauer), Santiago Gimenez, Luka Ivanušec (58’ Ayase Ueda).

FC Volendam: Mio Backhaus; Xavier Mbuyamba (73’ Bram van Driel), Benaissa Benamar (17’ Zach Booth), Josh Flint, Brian Plat; Oskar Buur, Calvin Twigt, Damon Mirani; Milan de Haan, Lequincio Zeefuik (67’ Quincy Hoeve), Bilal Ould-Chikh.

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans en Jan Mulder