FC Volendam O19 wint Zilveren Bottertoernooi 2017

• zondag, 13 aug 2017
  • Leestijd: 6 minuten

FC Volendam O19 overtuigend winnaar van Zilveren Bottertoernooi 2017
Op overtuigende wijze heeft FC Volendam O19 zaterdag het eigen Zilveren Bottertoernooi gewonnen. Net als in 2015 toonden de Volendammers zich de sterkste van het deelnemersveld, dat ditmaal verder bestond uit AZ, FC Groningen, FC Utrecht en twee Engelse teams, t.w. Burton Albion en Hartlepool. FC Volendam won al zijn wedstrijden en liet met nog maar slechts vier trainingen in de benen meteen een veelbelovende indruk achter.

Met wedstrijden van 35 minuten als uitgangspunt, was Burton Albion O18 de eerste tegenstander van FC Volendam. Het duel kende een boeiende openingsfase. Binnen een minuut kon al de eerste treffer worden genoteerd. Na een inspeelbal van Mike Eerdhuizen ging Jim Beers een fraaie combinatie aan met Taye Lee. Taye draaide handig van zijn tegenstander weg en verraste vervolgens de doelman met een schot in de korte hoek, 1-0. De Engelsen waren er niet van onder de indruk en gingen vol passie en strijd op zoek naar de tegentreffer. Deze was al in de 3e minuut een feit. Vanuit een corner mocht een Engelsman ongehinderd binnenkoppen, 1-1. Nadat even later Derry Murkin zijn kopbal nog door de paal zag gekeerd, was Jim Beers in de 9e minuut uit een prachtige lange bal van Dani Mes wel succesvol. Na een prima loopactie zag Jim meteen een vrij veld voor zich. Hij bleef koel en zette zijn team weer op voorsprong, 2-1. Burton Albion gaf zich nog lang niet gewonnen en probeerde van alles om weer langszij te komen. Met nog tien minuten te gaan bleken de Engelsen echter uitgeraasd. De oranjehemden controleerden de wedstrijd en kregen in de slotfase zelfs nog twee uitstekende kansen om de score op te voeren, maar het bleef bij 2-1.

Ook de tweede wedstrijd trof FC Volendam een Engelse opponent, Hartlepool O18. Al snel bleek dat ons team daarvan weinig had te duchten en deze tegenstander aanzienlijk minder fel was dan de vorige. Het was overwegend eenrichtingsverkeer. Nieuwe aanwinst Youssouf Blel en Taye Lee kregen goede kansen om de score te openen, maar kregen de bal vooralsnog niet tussen de palen. In de 13e minuut was het wel raak. Met een uitstekende lange bal van achteruit bereikte Kevin van Gasteren Youssouf. De aanname had beter gekund, maar zijn afwerking was perfect. Met een snoeihard schot liet Youssouf de keeper kansloos, 1-0. Een minuut later werd de score alweer verdubbeld. Een handsbal van de doelman, net buiten zijn 16, leverde FC Volendam een vrije trap op. Bram van de Wiel posteerde zich achter de bal en schoof de bal over de grond en langs de muur in de uiterste rechterhoek van het doel, 2-0. In de resterende tijd gebeurde er weinig vermeldenswaardig, met uitzondering van een sterke individuele actie van Youssouf. Hij ontdeed zich handig van een paar tegenstanders, maar toonde zich bij de afwerking iets te zelfzuchtig. Daardoor ging de kans op 3-0 helaas verloren.

Tegenstander nummer 3 was AZ. En die was van een heel ander kaliber dan zijn twee voorgangers. De Volendammers kwamen goed uit de startblokken en zagen Shurney Marengo al in de 3e minuut alleen op het vijandelijk doel afgaan. Hij stuitte echter op de keeper, zodat deze opgelegde scoringskans verloren ging. In het vervolg van het duel bleken de teams aan elkaar gewaagd. Het spel golfde op en neer, zonder dat er doelrijpe kansen werden gecreëerd. Toch kreeg FC Volendam tien minuten voor tijd, via een vrije trap net buiten de 16 van AZ, opnieuw een mooie kans om de score te openen. Nu was het Mike Eerdhuizen die zich daarover ontfermde. Helaas verdween de bal via de muur over de achterlijn. Even later zag Marco Speijk zijn schot naast het doel verdwijnen. Uiteindelijk kregen de oranjehemden toch wat zij verdienden. Jim Beers brak in de 30e minuut door in het strafschopgebied en werd neergelegd door zijn voormalige ploegmaatje Justin Baas. Jim toonde zich opnieuw trefzeker en schoot de toegekende strafschop onberispelijk binnen en daarmee zijn team naar de knappe 1-0 overwinning.

Met drie overwinningen op zak zou een gelijkspel in de laatste wedstrijd tegen FC Groningen voldoende zijn voor FC Volendam om de toernooiwinst naar zich toe te trekken. Met deze wetenschap werd aan het slotduel begonnen. De Groningers toonden zich geenszins bereid het ons gemakkelijk te maken. Zij kregen in de 7e minuut ook een uitstekende kans om roet in ons eten te gooien en ons team op achterstand te zetten. Gezamenlijk wisten Brian Plat en doelman Stan Zoetebier echter naderend onheil te voorkomen en zorgden zij ervoor dat FC Groningen slechts een corner mocht nemen. FC Volendam was gewaarschuwd en kwam twee minuten later met een vlijmscherpe reactie. Youssouf Blel rondde toen een voorzet van de goed over links mee opgekomen Bram van de Wiel knap en doeltreffend af, 1-0. Het verzet van FC Groningen kreeg daardoor een flinke knauw. In tegenstelling tot het thuisteam wist men ook geen enkele kans meer te creëren. Aan Volendamse kant waren Derry Murkin (schot knap gepareerd door de Groningse sluitpost), Jim Beers (schot zijnet) en nogmaals Derry (schot over kruising) wel dicht bij een volgende treffer, maar het bleef bij die ene. Meer dan genoeg om met de Zilveren Botter aan de haal te kunnen gaan.

Slagroom op de taart was het feit dat onze eigen Jim Beers werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Net als vorig jaar was clubicoon Arnold Mühren gevraagd om de Zilveren Botter uit te reiken. Het deed hem deugd dat hij die ditmaal aan zijn eigen dorpsgenoten mocht overhandigen.

AZ O19 – FC Utrecht O19 1 - 1

Eindrangschikking: 1. FC Volendam O19, 2. FC Utrecht O19, 3. AZ O19, 4. FC Groningen O19, 5. Burton Albion O18, 6. Hartlepool O18

Selectie FC Volendam O19:
Barry Lauwers (k), Jim Beers, Youssouf Blel, Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren, Cherifio Goudland, Dean James, Sjors Kramer, Barry Lauwers, Taye Lee, Shurney Marengo, Dani Mes, Derry Murkin, Brian Plat, Lorenzo van Slimming, Marco Speijk, Wessel Stuyt, Max Veerman, Bram van de Wiel, Stan Zoetebier (k)

Tenslotte wil ik, namens FC Volendam O19, een compliment uitdelen aan Hans Bakker en zijn team van vrijwilligers voor de uitstekende organisatie van het toernooi. Het was weer top! Dank daarvoor.

Klik hier voor het fotoverslag van Kees van Gasteren.