FC Volendam oogst waardering publiek met fraaie zevenklapper

• woensdag, 21 jul 2010
  • Leestijd: 3 minuten

Door Cor Westerveld

’Ei zit erin’. De doelpuntenhit van de thuisclub klinkt nooit uit de luidsprekers na een doelpunt van de tegenpartij. Gisteravond was dat anders. Want ook het doelpunt van de tegenpartij was een Volendams doelpunt en werd dus met gejuich en applaus begroet. FC Volendam speelde als afsluiting van de meer dan geslaagde open dag tegen hoofdklasser RKAV Volendam (zaterdag), het team van Barry Smit, zelf oud-speler van de FC. Het werd een klinkende 7-1 overwinning met een uitblinkende Jack Tuyp, die liefst zes keer het net liet bollen.

Het publiek op de volgepakte eretribune genoot van fraaie aanvalsacties. Voor de eerste keer was de Hongaarse speler László Zsidai, afkomstig van MTKBoedapest, in het Kras stadion te zien. Hij speelde de eerste helft mee. De middenvelder is een hardwerkende, intelligente speler. Hij maakte een goede indruk. In de achterhoede is Barry Opdam een welkome versterking. Hij laat anderen beter en rustiger voetballen zoals Henny Schilder en Marijn Sterk. Laatstgenoemde had leuke acties. Alleen jammer dat hij een strafschop veroorzaakte. Gelukkig voor FC Volendam schoot Robert Mühren die hoog over het doel van Robbin Ruiter. Ruiter had verder weinig te doen, maar was wel goed bij de les. Kwam op tijd zijn goal uit om bij dreigende gevaar de bal resoluut op te ruimen.

Roy Bakkenes
FC Volendam kwam op een 1-0 voorsprong door Jack Tuyp en na aan geven van Thijs Sluiter zorgde Jack ook voor nummer twee, 2-0. Murat Önal die als rechtsbuiten in de eerste helft veel acties maakte, keerde in de tweede helft niet terug, evenals Kees Tol (Pier). Hun vervangers waren Michiel Kramer en Roy Bakkenes.
Bakkenes gaf meteen zijn visitekaartje af. Hij kreeg de bal van Paul de Lange, legde deze terug op Jack Tuyp en die haalde verwoestend uit, 3-0. Michiel Kramer wurmde zich daarna door de verdediging van de amateurs en wist vanuit de weinige ruimte die hij had toch de bal langs de doelman te werken, 4-0. Kennelijk heeft Jack Tuyp Arjen Robben goed gevolgd tijdens de WK, want zijn vierde treffer had er een van Robben kunnen zijn, 5-0. Bij FC Volendam maakten László Zsidai, Maikel van der Werff en Barry Opdam in de tweede helft plaats voor Nick Tol, de ooit voor FC Utrecht spelende Edwin Soenarto en de van Telstar afkomstige Koen Stam.

Redding
Een prima voorzet vanaf de rechtervleugel van Roy Bakkenes werd uitstekend ingekopt door Michiel Kramer, maar de redding van doelman Arjan Heerland (hij had de sterk keepende Kees Tol vervangen) mocht er ook zijn. Toch werd het daarna snel 6-0. Een aanval ingeleid door Kramer, bracht de bal bij De Lange die vervolgens Jack Tuyp in stelling bracht en dat betekende 6-0. Roy Bakkenes stelde Jack Tuyp in staat om zijn tweede hattrick van de avond te voltooien, 7-0. Stefan Plat redde de eer voor het team van Barry Smit, 7-1. Het publiek keerde tevreden huiswaarts. Het had een eendrachtig FC Volendam aan het werk gezien dat door een bevlogen trainer Gert Kruys verbaal naar een royale overwinning werd gedirigeerd.