FC Volendam sluit seizoen in doelpuntrijk duel winnend af

• zondag, 28 mei 2023
  • Leestijd: 7 minuten

FC Volendam heeft vanmiddag het seizoen winnend afgesloten. Excelsior Rotterdam, dat zich vorig week door een overwinning op Fortuna Sittard eveneens veilig speelde, werd vanmiddag aan de kant gezet. Na een flitsende eerste helft, waarin FC Volendam driemaal scoorde, verzorgde Excelsior in de tweede helft bijna een complete ommekeer. Bijna, want Filip Stanković groeide uit tot held van de dag. Hiermee werd het seizoen 2022/2023, in een oranje gekleurd Kras Stadion, feestelijk afgesloten.

Na de uitreikingen van de Talent van het Jaar trofee aan Gaetano Oristanio en de Jaar Speler van het Jaar trofee aan Stanković werd de wedstrijd, met enige vertraging, aangevangen. FC Volendam opende het bal sterk, echter nam Excelsior het touw na enkele minuten steviger in handen. Dit veldoverwicht mondde direct uit in een reuzekans voor Mike van Duinen. Hij mocht de bal, op zo’n vijf meter van Stanković aannemen. Van Duinen draaide en schoot, maar Stanković kon zijn inzet keren. Luttele ogenblikken later mocht Lazaros Lamprou vanaf de linkerflank naar binnen trekken. Ook zijn schot was een prooi voor Stanković.

Effectief

Daar waar de club uit Rotterdam de kansen aaneenreeg was het direct raak in het doel van Stijn van Gassel. Het Talent van het Jaar, Oristanio, dribbelde vanaf rechts het middenveld in. Hij legde de bal keurig bij Daryl van Mieghem. Die aarzelde niet en besloot direct met zijn linkervoet hard, laag en in de verre hoek uit te halen. Zijn schot liet Van Gassel kansloos: 1 - 0. FC Volendam rook bloed. De Volendamse trein denderde door richting Van Gassel. Dit resulteerde in een sextet aan kansen voor de Palingboeren. Lequincio Zeefuik wist een harde, lage voorzet van Van Mieghem net niet af te ronden bij de eerste paal. Zijn inzet vloog rakelings naast.

Niet veel later werd een hoekschop van, wie anders dan Carel Eiting, maar net naast gekopt door Xavier Mbuyamba. Diezelfde Eiting waagde zelf ook een poging. Met zijn linkervoet poogde hij de verre hoek te bereiken. Echter, werd zijn inzet geblokt. Ook Derry John Murkin mocht op Van Gassel vuren. De linkervleugelverdediger trapte ietwat wild waardoor zijn schot geen richting meekreeg en zo recht op Van Gassel af kwam. De laatste Volendamse poging in deze serie van zes kwam van de voet van Oristanio. Hij waagde het met een halve omhaal maar ook nu was Van Gassel een sta-in-de-weg. Oristanio bleef het leven van de Rotterdamse defensie zuur maken. Randje buitenspel vertrok de Italiaan en stond plots oog-in-oog met Van Gassel. De inzet van Oristanio belandde echter in het zijnet en wel aan de verkeerde kant van het zijnet.

Volendamse show

Excelsior oogde lam en aangeslagen en FC Volendam bleef aandringen op een verdubbeling van de score. Deze kwam ook, maar wel met wat hulp van de bezoekers zelf. Een hoekschop van Eiting leek een gemakkelijke prooi te worden voor Van Gassel. De doelman, die tot dat moment voortreffelijk aan het werk was, liet de bal tussen zijn handen glippen waardoor de bal, pardoes, in het net plofte: 2 - 0.
Hiermee was de aanvalsdrang van de Volendammers nog niet gestopt. Francesco Antonucci liet maar weer eens een glimp van zijn kunnen zien. Op de rand van het strafschopgebied ontving hij de bal. Na eenmaal goed leggen krulde hij de bal op karakteristieke wijze, hoog, in de verre hoek: 3 - 0. Het trio aan doelpunten vormde bovendien de snelste 3 - 0 voorsprong in Eredivisie voor FC Volendam sinds juni 1979.

Op slag van rust speelde FC Volendam zich nog naar een tweetal gigantische kansen. De eerste kwam op naam van Murkin. Hij dook op voor Van Gassel en volleerde. Maar net zoals zijn eerdere poging was deze wederom recht op de doelman af. De tweede kans en daarmee ook het laatste wapenfeit van de eerste helft, kwam van Antonucci. Een hard en laag schot werd ternauwernood uit de hoek getikt door Van Gassel. Met dit laatste schot werd een fantastische eerste helft beëindigd.

FC Volendam opende de tweede helft een eenzelfde wijze als waarmee het de eerste helft afsloot. Er werden direct kansen gecreëerd voor onder meer Oristanio. Hij vond echter tot twee keer toe geen doel. Precies hetzelfde liedje van de eerste helft werd ook nu weer afgespeeld. Ditmaal in omgekeerde versie. FC Volendam creëerde de kansen, Excelsior trof doel. Lamprou schoot de bal hoog achter Stanković: 3 - 1.

De wedstrijd modderde voort. De bezoekende club had het betere van het spel en creëerde hiermee dan ook enkele mogelijkheden. Onder meer Lamprou was dichtbij een tweede Rotterdamse treffer, maar ook Kenzo Goudmijn werd gevaarlijk met een afstandsschot. Met het inbrengen van Robert Mühren bracht trainer Wim Jonk wat verfrissing in het Volendamse spel. Dit resulteerde vrijwel direct in een enorme mogelijkheid voor de ingevallen Walid Ould-Chikh. Na fantastisch voorbereidend werk van Oristanio werd Ould Chikh op zijn wenken bediend. Hij faalde echter oog-in-oog met Norbert Alblas.

Een tweede Rotterdamse doelpunt

Excelsior besloot om de touwtjes nog iets strakker aan te trekken en wel in de vorm van een tweede doelpunt. De aansluitingstreffer kwam van de voet van Nikolas Agrafiotis nadat de bal eerst de paal had geraakt: 3 - 2. Het beloofde, dan toch, nog spannende minuten te worden in Volendam. Mühren en Darius Johnson kregen beide de mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Daar waar de inzet van Mühren op de doellijn gekeerd werd, wist Johnson geen ploeggenoot te vinden.

Filip Stanković

De wedstrijd kreeg een krankzinnig slot. De bezoekers kregen in de absolute slotfase een strafschop. Deze strafschop werd, in eerste instantie, op prachtige wijze gestopt door Stanković. De rebound was een prooi Agrafiotis en leek daarmee Excelsior op een gelijke hoogte te schieten. Ware het niet dat de VAR aan de handrem trok. Spelers van Excelsior liepen te vroeg in bij het nemen van de strafschop. Om die reden werd het doelpunt van Agrafiotis afgekeurd en werd Stanković de grote held van de dag en sloot FC Volendam het seizoen met drie punten af.

Scoreverloop

10’ Daryl van Mieghem 1 - 0
23’ ED Stijn van Gassel 2 - 0
27’ Francesco Antonucci 3 - 0
56’ Lazaros Lamprou 3 - 1
78’ Nikolas Agrafiotis 3 - 2

Bijzonderheden

27’ Ronald Graafland rode kaart
90’ Filip Stanković pakt strafschop

Excelsior Rotterdam: Stijn van Gassel (63’ Norbert Alblas); Sven Nieuwpoort (Siebe Horemans), Redouan El Yaakoubi, Kik Pierie, Nathan Tjoe-A-On; Peer Koopmeiners, Marouan Azarkan, Lazaros Lamprou (74’ Reda Kharchouch); Kenzo Goudman, Mike van Duinen (63’ Nikolas Agrafiotis), Couhib Driouech (63’ Julian Baas).

FC Volendam: Filip Stanković; Achraf Douiri (46’ Ibrahim El Kadiri), Damon Mirani, Xavier Mbuyamba, Derry John Murkin; Calvin Twigt (46’ Walid Ould-Chikh), Francesco Antonucci, Carel Eiting (90+1’ Billy van Duijl); Daryl van Mieghem, Lequincio Zeefuik (74’ Robert Mühren), Gaetano Oristanio (84’ Darius Johnson).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans