FC Volendam trekt opgaande lijn door tegen FC Oss

• vrijdag, 04 okt 2013

FC Volendam heeft een dikverdiende 3-1 overwinning behaald op FC Oss. Door de eerste thuiszege klom de ploeg van Hans de Koning naar de zevende plek op de ranglijst en bezet voorlopig de eerste plaats in de tweede periode. Na het verrassend goede spel tegen Ajax voor de KNVB-beker in de Arena en de knappe 3-2 zege afgelopen maandagavond tegen Jong Ajax op de De Toekomst, zette Het Andere Oranje de opgaande lijn door tegen FC Oss, dat in de vorige speelronde koploper FC Dordrecht nog een gelijkspel wist af te dwingen. De 2757 aanwezige FC Volendamsupporters - onder wie vele Westwouders - togen na afloop tevreden huiswaarts.

Een zeer gretig spelend en collectief sterk FC Volendam draaide de bezoekers meteen de duimschroeven aan. Zowel in de eerste als in de tweede helft was er sprake van eenrichtingsverkeer. FC Oss was naar Volendam gekomen om de ruimtes zo klein mogelijk te houden. Desondanks slaagde de thuisclub erin om kansen te creëren.

Uitblinker
De Brabanders mochten van geluk spreken dat ze de eerste 45 minuten nog op 0-0 stonden. In de extra tijd bediende Tom Overtoom Soufiane Laghmouchi die voor de 1-0 ruststand zorgde. Daarvoor had Brandley Kuwas de bal al tegen de paal geschoten en zag uitblinker en ’man of the match’ Nick Coster een ziedend afstandsschot via doelman Richard Arends met meer geluk dan wijsheid hoekschop gaan. En bij een van de vele hoekschoppen genomen door specialist Raymond Fafiani werd de bal door FC Oss van de doellijn gehaald. Ook Robert Mühren kreeg nog een scoringskans, maar hij mikte te hoog.

Sprankje
In de tweede helft versaagde FC Volendam niet. Het ging meteen op jacht naar de tweede treffer. Het was opnieuw Lagmouchi die scoorde, in de 52e minuut, na prachtig voorbereidend werk van de foutloos spelende Coster. Bijna was het 3-0 toen Damien Menzo de bal uit een voorzet van Gerry Koning inkopte, maar doelman Arends op zijn weg vond. Plots kreeg FC Oss weer een sprankje hoop op een gelijkspel toen invaller Gyon Philips met een prachtig afstandschot de bal achter doelman Theo Timmermans in het net liet ploffen, waardoor in de 72e minuut een 2-1 tussenstand op het scorebord prijkte. Trainer Gert Aandewiel van FC Oss putte weer wat moed uit de prachtige aansluitingstreffer. Zelfs Hans de Koning genoot als voetballiefhebber van de fantastische goal van Philips, zo zei hij na afloop.

Doelsaldo
FC Volendam raakte er niet van in de war. Het pakte de draad weer goed op. Met een precisiepass stuurde Raymond Fafiani in de 76e minuut Damien Menzo op weg naar doelman Arends. Heel koelbloedig maakte Menzo het karwei af, 3-1. Het was Menzo’s tweede treffer in een week, want ook tegen Jong Ajax trof de jonge aanvaller doel. Met het oog het doelsaldo op te vijzelen in de tweede periode bleef FC Volendam jagen op meer doelpunten. Tom Overtoom zag na een solo zijn schot net naast de verkeerde kan van de paal gaan en een vrije trap van Fafiani leverde ook geen doelpunt op.

Stefan Plat
FC Volendam speelde de laatste tien minuten met een man meer omdat aanvoerder Marcel van der Sloot van FC Oss zijn tweede gele kaart had ontvangen van de goed leidende scheidsrechter Tom Koekoek uit Almere. Bij FC Volendam maakte Stefan Plat zijn debuut en had bij zijn eerste balcontact bijna nog gescoord ook.

Hans de Koning was trots op zijn spelers. “Negentig minuten blijven gaan vergt heel wat van ze. We moeten in onszelf gaan geloven.” Gezien het programma wil FC Volendam een serieuze gooi doen naar de tweede periode. Met twee zeges op rij is de opmaat in ieder geval gezet.