Herhaling van afgelopen seizoen gewenst tegen sterk Sparta

  • donderdag, 09 nov 2023
  • Leestijd: 4 minuten
  • Bron: FC Volendam

FC Volendam neemt het in de laatste wedstrijd van het derde blok op tegen Sparta Rotterdam. Het Kras Stadion is aankomende zondag om 14:30 uur het strijdtoneel van deze wedstrijd. De KNVB heeft scheidsrechter Richard Martens aangewezen om de wedstrijd in goede banen te laten lopen. 

De ploeg van Matthias Kohler was afgelopen zondag het slachtoffer van een doldwaze slotfase. Met een man meer op het veld pakten de Volendammers via Milan de Haan in de 78e minuut de voorsprong tegen N.E.C. Na ingang van de extra tijd kwamen de Nijmegenaren langszij via een strafschop. Calvin Twigt maakte in de absolute slotseconden nog de 2 – 3 voor FC Volendam, maar via Koki Ogawa pakten de Gelderlanders alsnog een punt. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Eredivisie dat er drie treffers werden gemaakt in de extra tijd van de tweede helft.

Een lesje efficiëntie

Voor FC Volendam is er nog lang geen man overboord, al is het nu wel zaak om zuiverder met de kansen om te gaan. Het verschil tussen de koploper en de nummer laatst van het rechterrijtje bedraagt slechts zes punten, wat betekent dat ieder goed resultaat kan zorgen voor een stijging in de ranglijst.

De tegenstander van zondag, Sparta Rotterdam, kent wederom een goede start aan de competitie. Momenteel bekleden de Spartanen een zesde plek in de Eredivisie, wat tevens de eindklassering van de Rotterdammers was in het afgelopen seizoen. Hier werd een play-off Europees Voetbal ticket behaald. In de play-offs moesten de Spartanen hun meerdere erkennen in FC Twente.

Sparta onder de loep

De resultaten van Sparta zijn dit seizoen, ondanks de zesde plek die het bekleedt, wisselvallig. Tegen huidig landskampioen Feyenoord werd in eigen huis knap gelijkgespeeld en van PEC Zwolle, sc Heerenveen, Vitesse en RKC Waalwijk werd gewonnen. Hoogvliegers AZ en PSV waren te sterk voor Sparta, maar van stadsgenoot Excelsior en promovendus Almere City FC werd verloren.

Bij Sparta komen we één oud bekende tegen in de naam van Mike Eerdhuijzen. Al is het onzeker of de razendsnelle centrumverdediger in actie komt vanwege blessureklachten. De spraakmakende naam bij de Spartanen is een keeper: Nick Olij. De doelverdediger maakt een enorm goede indruk sinds zijn overgang van NAC Breda en heeft met zijn prestaties zelfs een plek verdiend in de voorselectie van Oranje. Ook middenvelder Joshua Kitolano en centrumspits Tobias Lauritsen moet de Volendamse defensie goed een oogje voor in het zeil houden. Smaakmaker Koki Saito is geblesseerd.

Mbuyamba Airlines

De afgelopen editie van deze wedstrijd was een zeer feestelijke. In speelronde 32 van het afgelopen seizoen werd deze wedstrijd afgewerkt in het Kras Stadion. De Rotterdammers kwamen via Saito aanvankelijk op een 0 – 1 voorsprong. Een dubbelslag van Xavier Mbuyamba zorgde voor een Volendamse overwinning die het Kras Stadion op zijn kop zette. De overwinning was voor FC Volendam immers de officieuze stap naar handhaving in de Eredivisie. 

FC Volendam kan een prima balans overleggen in de thuiswedstrijden tegen Sparta. In totaal kwamen de Spartanen 34 keer naar het Kras Stadion en bleven de punten in zeventien gevallen op De Dijk. Tien keer werd het gelijk en zeven keer nam Sparta de volle buit mee naar Rotterdam. 

Laatste vijf edities

13-05-2023 | FC Volendam – Sparta Rotterdam: 2 – 1
Xavier Mbuyamba (2x)

03-09-2022 | Sparta Rotterdam – FC Volendam: 4 – 0

30-10-2019 | Sparta Rotterdam – FC Volendam: 1 – 0 (TOTO KNVB Beker)

01-02-2019 | FC Volendam – Sparta Rotterdam: 2 – 2
Rodney Antwi & Kevin Visser

24-08-2018 | Sparta Rotterdam – FC Volendam: 2 – 0

De wedstrijd volg je zo!

Indien je niet in het uitverkochte Kras Stadion kunt zitten is de wedstrijd te volgen via ons verslag op X, de story op Instagram en via het derde kanaal van ESPN. Scheidsrechter Richard Martens fluit zondag om 14:30 uur voor het begin van de eerste helft.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: FC Volendam