Herstart voor Jong FC Volendam in Tweede Divisie

  • donderdag, 03 sep 2020
  • Leestijd: 7 minuten
  • Bron: FC Volendam

Ook voor Jong FC Volendam gaat de competitie na een onderbreking van bijna zes maanden weer van start. Op zaterdag 7 maart werd in een direct duel om de rode lantaarn met 1-1 gelijk gespeeld tegen ASWH. Wat daarna gebeurde is bekend. Met een grotendeels nieuwe groep gaan de mannen het proberen dit seizoen beter te doen.

Johan Plat  heeft met zijn ploeg heel wat oefenwedstrijden gespeeld in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Zoals dat kenmerkend is voor een jonge ploeg waren deze niet allemaal van het zelfde niveau. Maar als je kijkt hoe er bijvoorbeeld tegen competitie genoot Koninklijke HFC werd gespeeld weet je dat dit team zeker mee kan doen op dit schitterende niveau. Vier weken geleden werd er met goed voetbal dik verdiend met 0-2 gewonnen in Haarlem. In de weken daar voor was ook al gewonnen van Hollandia (3-4) en Purmersteijn (1-7). Ook oefenwedstrijd vier, bij Swift, werd ondanks een wat minder niveau wel gewonnen met 1-3. Maar tegenslagen horen ook in het leerproces van de voorbereiding en al helemaal bij jonge teams. Tegen mede tweededivisionist Noordwijk werd misschien de minste wedstrijd van de gehele voorbereiding gespeeld. Een mooie wedstrijd om van de fouten te leren en de eerste nederaag (2-0) was een feit. Tegen OFC, een week later, had Jong FC Volendam moeite met het verzilveren van de kansen. Vooral in de tweede helft kreeg de ploeg van Plat voldoende kansen om de overwinning binnen te slepen, maar bleef steken op 0-0. Maar in het eigen Kras Stadion ging het een paar dagen later een stuk soepeler. Tegen dorpsgenoot rkav Volendam stond het met de rust al 5-0. Nadat een heuse storm tijdens de rust opstak bleef de score in deel twee hangen op 6-1. Maar de eerste helft was van de thuisploeg van zeer goed niveau! Het slotakkoord van de voorbereiding was afgelopen zaterdag in Rijnsburg. De thuisploeg was beter, maar werd door wel hele ongelukkige momenten aan Jong FC Volendam zijde in het zadel geholpen. Met een 3-0 nederlaag zat de voorbereiding er op.

Het voordeel van een Jong ploeg is dat die tijdens het seizoen meestal beter en sterker worden. In de voorbereiding is tegen zware tegenstanders gespeeld en bijna alles op vreemde bodem. En als je kijkt naar de resultaten van afgelopen seizoen op vreemde bodem dan zit daar nu al progressie in. Er is wel meer veranderd in vergelijking met afgelopen seizoen. Zo is Johan Plat nu ook echt de eindverantwoordelijke, Berry Smit is hoofdtrainer van IJsselmeervogels geworden. Sinds dit seizoen wordt ook met een echte eigen groep gewerkt bij Jong FC Volendam. Dus de trainers kunnen met twintig eigen jongens trainen. Uiteraard zullen we tijdens wedstrijden af en toe wel spelers uit de A-selectie mee krijgen die minuten moeten maken. Als je snel een blik werpt op de selectie van Wim Jonk dan zitten daar maar zes spelers bij die dit seizoen niet in actie mogen komen voor Jong FC Volendam. We werken bij FC Volendam dus met heel veel jongen talentvolle spelers. Wie de jeugd heeft, je snapt hem! Het eerste seizoen op het hoogste niveau was vrij pittig voor Jong FC Volendam. Na een uitstekende start zakte de ploeg uiteindelijk naar de onderste posities. Met het oog op degradatie stonden we op moment van stilleggen op een directe degradatie plaats. Dat is iets wat we dit seizoen uiteraard willen voorkomen.

Er is al weer veel over te doen geweest, maar Jong FC Volendam is niet ontevreden over de P/D regeling voor de Jong teams. Dit seizoen start voor alle BVO's die met hun tweede team niet in de pyramide zitten de O21 competitie. Vanuit de hoogste O21 competitie is het mogelijk om te promoveren naar de Tweede Divisie. Die promotie kan alleen ten koste gaan van een Jong team dat nu in de Tweede Divisie actief is. Het is allemaal niet heel ingewikkeld, dus hier de uitleg:

  • Alle BVO's moeten voor aanvang van de competitie aangeven of ze willen promoveren naar de Eerste Divisie (met Jong) of naar Tweede Divisie (met O21), ofwel in de pyramide willen uitkomen. Bij het al dan niet akkoord gaan leggen de clubs zich vast voor drie seizoenen. Dus terugkomen op een beslissing kan pas vanaf 2023/2024. Ziet een club alsnog af van de verplichte promotie dan wordt het team teruggezet naar divisie 4 van de O21 competitie, het laagste niveau. Dit noemen we de garantieverklaring.
  • Geen beloftenteam zal uit de Tweede Divisie degraderen als deze op plek 1 t/m 9 is geëindigd
  • Indien het laagst geplaatste beloftenteam is geëindigd op plek 10 t/m 16 dan speelt deze in een tweeluik tegen de algeheel kampioen van de O21 divisie 1 (mits een garantieverklaring te hebben afgegeven) om één plek in de Tweede Divisie
  • Indien het laagst geplaatste beloftenteam is geëindigd op plek 17 of 18 dan degradeert deze naar de O21 divisie 1, mits de algeheel kampioen van de O21 divisie 1 dan wel de runner-up de garantieverklaring hebben afgegeven. Eindigen dus in de O21 competitie twee teams bovenaan zonder garantieverklaring dan is er sowieso geen degradatie van een beloftenteam uit de Tweede Divisie.

Overigens is het voor zowel Jong FC Volendam als Jong Sparta ook mogelijk promotie af te dwingen naar de Eerste Divisie. Er gelden daarvoor ongeveer de zelfde regels.

Het wordt voor beide beloftenteams dus een interessant seizoen. En wat staat er op het programma op de eerste wedstrijddag... juist: Jong FC Volendam - Jong Sparta Rotterdam. Uiteraard wil je graag elke wedstrijd winnen, maar het is natuurlijk altijd prettig om in de eerste wedstrijd je concurrent direct een klap uit te delen, figuurlijk dan hè! Afgelopen seizoen stond deze wedstrijd kort voor de winterstop op het programma. Drie maanden na de overwinning bij het debuut in de Tweede Divisie boekten de mannen van Berry Smit en Johan Plat toen een fraaie tweede overwinning. Met maar liefst 5-0 werd Jong Sparta naar Het Kasteel terug gestuurd. En die score had zelfs nog hoger uit kunnen vallen als de spelers wat scherper waren geweest. Na deze overwinning volgde er helaas nog maar één (TEC), waardoor Jong FC Volendam na 24 wedstrijden bleef steken op plek zeventien op twee punten van een veilige plek. Jong Sparta kende een vrij anoniem seizoen. De ploeg stond het hele seizoen in de middenmoot en bij het beëindigen van de competitie stonden ze op plek elf. Beide teams zullen er op gebrand zijn om het beter te doen. Zaterdag vanaf 15:00 uur kunnen de teams hun kunsten laten zien, want dan wordt er afgetrapt in ons Kras Stadion. Mocht u niet aanwezig kunnen zijn dan is de wedstrijd ook te volgen via ons Twitter account of #jvojsp.

De wedstrijd staat zaterdag onder leiding van de heer Victor Ris uit Groningen. Afgelopen seizoen was hij arbiter van dienst bij de laatste uitwedstrijd van Jong FC Volendam tegen Spakenburg (1-1). En in ons kampioensseizoen floot hij de thuiswedstrijd tegen Quick '20 (0-0). Aan de zijlijnen zal hij worden geassisteerd door de heren Michael Rasch en Patrick Otten. De vierde official is de heer Jelle Besselsen.

Voor alle thuiswedstrijden van Jong FC Volendam dient iedereen van de pers via e-mail een accreditatie aan te vragen bij de perschef van Jong FC Volendam. Klik hier voor het persbeleid van (Jong) FC Volendam.
Bezoekers van de wedstrijd dienen er rekening mee te houden dat er niet direct bij het stadio geparkeerd kan worden. Voor informatie over bereikbaarheid en parkeren klikt u hier.