Hoog bezoek uit Eindhoven tijdens carnavalsweekend

  • donderdag, 08 feb 2024
  • Leestijd: 5 minuten
  • Bron: FC Volendam

Na puntverlies tegen het FC Utrecht van hoofdtrainer Ron Jans wacht voor FC Volendam de volgende complexe uitdaging. In het weekend van carnaval komt koploper PSV Eindhoven op bezoek. De wedstrijd begint zondag om 16:45 uur en scheidsrechter Martin van den Kerkhof is aangesteld om de wedstrijd te fluiten.

Een resultaat tegen de lijstaanvoerder van de Eredivisie is inmiddels een moetje voor FC Volendam. Ondanks dat Zach Booth afgelopen zondag nog de score opende tegen FC Utrecht moest hij toezien hoe zijn broer Taylor een hattrick maakte, een hattrick die er mede voor zorgde dat er een 4 – 2 einstand in het voordeel van de Utrechters op het scorebord kwam te staan. Na de winterstop heeft FC Volendam slechts één van de mogelijke twaalf punten behaald.

Ongenaakbaar

PSV verslaan is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Indien FC Volendam er zondag met de drie punten vandoor gaat zou het de eerste ploeg worden die dat dit Eredivisiejaar lukt. Van de twintig gespeelde wedstrijden won de formatie van Peter Bosz er achttien. Het duurde tot januari voordat PSV het eerst niet de volledige driepunter behaalde, in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Ook een bezoek in Amsterdam tegen Ajax werd niet verloren door de Eindhovenaren. Ook overleefde PSV de groepsfase van de Champions League. In de achtste finale gaan zij het deze maand opnemen tegen het Duitse Borussia Dortmund.

Het duel dat eind september in Eindhoven werd gespeeld bleef ondanks het duidelijke overwicht van PSV lang spannend. Kort na rust stond de stand van 2 – 0 op het scorebord, mede dankzij Noa Lang en Guus Til. Calvin Twigt benutte in het laatste kwartier nog een penalty om de spanning terug te brengen, maar een ongrijpbare Malik Tillman gooide de wedstrijd in blessuretijd toch in het slot.

Liever kermis dan carnaval

Een wedstrijd tegen PSV betekent ook een weerzien met een oude bekende. Joey Veerman is dit seizoen bij PSV uitgegroeid tot een dragende kracht. De Volendamse spelverdeler worstelt al een langere periode met blessureleed, maar hoofdtrainer Bosz liet na de wedstrijd tegen Ajax al doorschemeren dat hij Veerman terugverwacht in het stadion waar het voor de Volendammer allemaal begon.

In totaal zijn de Eindhovenaren al 26 keer op bezoek gekomen op De Dijk. Hiervan wonnen zij in totaal zestien keer. Vijf keer werd het een gelijkspel en vijfmaal bleven de punten in Volendam. De laatste overwinning tegen PSV dateert uit het jaar 1994. PSV-trainer Aad de Mos moest toezien hoe FC Volendam de wedstrijd in de tweede helft volledig omdraaide na een 0 – 2 achterstand. André Wasiman, Miroslav Stefanoviç en Jorg Smeets zorgden ervoor dat het toenmalig Veronicastadion volledig op zijn kop kwam te staan.

Strijden tot het laatste

Ook het vorige seizoen kwam FC Volendam dichtbij een resultaat tegen de vicekampioen van de Eredivisie. Luuk de Jong en Til zorgden ervoor dat PSV vroeg op 0 – 2 kwam, maar via Xavier Mbuyamba en Daryl van Mieghem kwamen de Volendammers nog dichtbij een resultaat, al was het wederom Til die de Eindhovenaren naar de veilige haven schoot. Ondanks een moedig slotoffensief lukte het FC Volendam niet om de drie punten van PSV af te snoepen.

Bij FC Volendam is er mogelijk een jubilaris. Jeugdexponent Brian Plat speelt zijn honderdste wedstrijd voor FC Volendam indien hij zondag in actie komt. Dat zal uiteindelijk worden bepaald door Regillio Simons, die wel raad weet met PSV. In het jaar 1999 kwam de huidige hoofdtrainer van Het Nieuwe Oranje namens Fortuna Sittard in actie tegen PSV. De wedstrijd liep in het voordeel van De Limburgers uit in een korfbaluitslag: 6 – 4, waarvan vier treffers van Simons zelf.

Laatste vijf ontmoetingen

30-09-2023 | PSV – FC Volendam: 3 – 1
Calvin Twigt

16-04-2023 | FC Volendam – PSV: 2 – 3
Xavier Mbuyamba en Daryl van Mieghem

31-08-2022 | PSV – FC Volendam: 7 – 1
Henk Veerman

19-01-2021 | FC Volendam – PSV : 0 – 2 (TOTO KNVB Beker)

26-10-2017 | FC Volendam – PSV : 0 – 2 (TOTO KNVB Beker, na verlening)

Hoe volg je de wedstrijd?

Het Kras Stadion is uitverkocht voor dit prachtige affiché. Heb je geen wedstrijdkaart, maar wil je alsnog alles van de wedstrijd meekrijgen? Via ons liveverslag op X, ons verslag op Threads en de Story op Instagram houden we je helemaal op de hoogte. Daarnaast is de wedstrijd zichtbaar op het tweede kanaal van ESPN. De scheidsrechter van dienst fluit zondag om 16:45 uur voor het begin van de wedstrijd.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: FC Volendam