“Ik wil dat spelers met trots het shirt van FC Volendam dragen”

  • maandag, 17 mei 2010
  • Leestijd: 6 minuten
  • Bron: FC Volendam

Door Cor Westerveld (Foto Rob Lezer)

Een streep zetten onder het voorbije seizoen. En als speler trots zijn om in het nieuwe seizoen het shirt van FC Volendam te mogen dragen. De nieuwe trainer/coach Gert Kruys, die per 1 juli officieel in dienst treedt, is er zelf ook trots op dat hij bij FC Volendam aan de slag mag. Terugkijken op het afgelopen seizoen heeft volgens hem weinig zin. “Je moet leren van zo’n teleurstellend seizoen. Bij FC Dordrecht vielen de resultaten in de tweede helft van het seizoen ook tegen. Ik heb dat inmiddels een plaatsje gegeven.”

De laatste wedstrijd speelde FC Dordrecht uitgerekend tegen FC Volendam en namen de Dordtse supporters na afloop op hartverwarmende wijze afscheid van Gert Kruys (Zie de beelden van Rob Lezer in het archief op de website van FC Volendam). Ze scandeerden ‘Gertje bedankt’ en’ Gertje is een Dordtenaar’. Bij al zijn vorige clubs heeft voetbaldier pur sang Kruys met veel plezier gewerkt. Als speler heeft hij prachtige jaren meegemaakt bij FC Utrecht waar hij met Jan Wouters en Frans Adelaar de middenlinie vormde. Hij heeft er nog gespeeld met Willem van Haneghem, Dick Advocaat en Gerard van der Lem, toen die in hun nadagen zaten. Met FC Utrecht won hij de KNVB Beker en speelde een aantal jaren achtereen Europees voetbal. Wellicht had de bondscoach hem op het toppunt van zijn carrière geselecteerd voor het Nederlands Elftal als hij toen niet was uitgeschakeld door een beenbreuk.

{foto2}

Taxibedrijf
Gert Kruys heeft zich vrijwel altijd met voetbal beziggehouden. Hij runde ooit een eigen taxibedrijf en volgde in die tijd de cursus voor trainer in het betaalde voetbal. Hij begon als trainer bij amateurclub Holland. Vervolgens ging hij aan de slag bij AGOVV, Cambuur, FC Den Bosch (waarmee hij in 2004 kampioen werd van de Jupiler League), De Graafschap en FC Dordrecht. Bij de laatste en zijn huidige club pakte hij bij zijn aantreden in de eerste seizoenhelft meteen een periodetitel, waarbij we moeten bedenken dat FC Dordrecht met een van de laagste begrotingen in de Jupiler League werkt(e).

FC Volendam is voor de ambitieuze Gert Kruys een sportieve uitdaging. In zijn vrije tijd heeft hij zich in de afgelopen maanden al verdiept in de club. Gesproken met onder andere technisch manager Arie Obdam, voorzitter Henk Kras, assistent-trainer Johan Steur en andere mensen van de staf, en met hoofdsponsor Jan Smit. Ook heeft hij zijn gezicht al menig keer laten zien in de koffiekamer waar de oud-voetballers dagelijks een kaartje leggen en hun hoop hebben gevestigd op de nieuwe trainer. Gert Kruys wil ook bij FC Volendam dicht bij de supporters staan.

Met het aantrekken van Kruys heeft de club een ervaren trainer/coach in huis gehaald. Natuurlijk willen de supporters dat FC Volendam volgend seizoen weer volop mee gaat doen om de prijzen.
Gert Kruys had graag met ervaren spelers als Rowin van Zaanen (afgezien van nieuw contract) en Aaron Meijers (naar RKC) verder gegaan en heeft niet onder stoelen of banken gestoken gecharmeerd te zijn van Melvin Platje, van wie het niet zeker is of hij blijft.

Blanco
“Ik ken alle spelers van FC Volendam. Niet alleen van de wedstrijden die ik met FC Dordrecht tegen FC Volendam speelde. De trainers in de Jupiler League krijgen van alle wedstrijden videobeelden en die heb ik grondig bekeken.”, legt Gert Kruys uit.
“Ik ga er blanco in met assistent-trainer Johan Steur en keeperstrainer Harald Wapenaar. Het zou ideaal zijn om de selectie van twintig spelers en drie keepers al op 1 juli compleet te hebben en aan de voorbereiding te beginnen, maar ik denk niet dat we dat redden. Zal daar echt niet nerveus van worden, want daar loop ik al te lang voor mee.”

{foto1}

West-Friesland
Mathieu Boots en Aaron Meijers zijn weg en al eerder in het seizoen vertrok de derde West-Fries, Hamit Yildiz naar Turkije. Van oudsher heeft FC Volendam een trouwe achterban in West-Friesland. Voor hen krijgt FC Volendam een extra dimensie als één of meer spelers uit ’de Noord’ deel uitmaken van de selectiegroep.

Gert Kruys: “Ik ben er, ook bij FC Dordrecht, altijd een fervent voorstander van geweest om spelers uit de omliggende regio’s te halen. Binding met de regio is heel belangrijk. Arie Obdam is zelf goed bekend met het clubvoetbal in West-Friesland. Het heeft volop onze aandacht. Onze scouts volgen het voetbal in West-Friesland en de andere regio’s op de voet.”

Kruys heeft zijn vizier gericht op het nieuwe seizoen. Hij vindt dat FC Volendam in alle drie linies versterking nodig heeft. “We moeten aan een nieuw elftal gaan bouwen. FC Volendam heeft een ruimere begroting dan FC Dordrecht. Maar dat is geen garantie dat je beter presteert op het veld. Dat heb je vorig seizoen gezien. Het verwachtingspatroon was groot bij de supporters na de degradatie uit de eredivisie. Daardoor stond er ook veel druk op de spelersgroep. Ik doe geen prognose voor het nieuwe seizoen. We gaan er met zijn allen keihard aan werken om FC Volendam weer terug te brengen waar het hoort. Met een gezonde dosis inzet, spelvreugde en een sterk collectief kun je veel bereiken.”
We informeren voorzichtig of zijn zoon Rick (tegenwoordig spelend voor Malmö FF) wellicht naar FC Volendam komt. “We kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Als Rick terugkomt naar Nederland zal hij voor een eredivisieclub kiezen, want op dat niveau hoort hij thuis.”

Sfeer
Kruys heeft de sfeer en mentaliteit als speler en trainer al geproefd bij FC Volendam. Bij FC Dordrecht had hij de oud-spelers van FC Volendam Ruud Kras en Eddy Putters onder zijn hoede. “Prima jongens om mee te werken”. vertelt hij. Met spelers van wie wordt gezegd dat ze ’lastig’ zijn zoals Cecilio Lopes (door Adelaar weggestuurd bij FC Volendam) kan Gert Kruys goed overweg. Zo werkte hij bij FC Dordrecht probleemloos samen met Lopes.
Gert Kruys zegt veel zin te hebben in zijn nieuwe avontuur als voetbaltrainer. En ziet ook uit naar een partijtje zaalvoetbal tegen Henk Kras.
Met All In Stars wonnen we in Utrecht altijd van Kras Boys, maar in Volendam trokken wij aan het kortste eind”, herinnert hij zich. Naast het voetballen geniet Gert Kruys ervan om met zijn twee labradors in de Zeister bossen te wandelen.Voor TV Utrecht geeft hij analyses van wedstrijden van FC Utrecht. “Leuk om te doen, maar als ik merk dat het trainerschap van FC Volendam en dat werk elkaar bijten, stop ik subiet met die analyses.”