Intentieverklaring ‘Topsport & Onderwijs’ getekend; volgende stap in talentontwikkeling

  • woensdag, 17 mrt 2021
  • Leestijd: 4 minuten
  • Bron: FC Volendam

Talentvolle sporters de kans geven meer uren te trainen en zo sport en onderwijs beter op elkaar af te stemmen. Met dat doel tekenden FC Volendam en RKAV Volendam, Stichting Katholiek Onderwijs Volendam (SKOV) en enkele sportverenigingen de intentieverklaring ‘Topsport & Onderwijs Gemeente Edam-Volendam'. "Dit zorgt ervoor dat sporters effectiever omgaan met hun tijd en zo meer aandacht kunnen besteden aan sport, waardoor hun schoolprestaties verbeteren”, zegt Ruben Jongkind, hoofd methodologie bij FC Volendam.

De intentieverklaring heeft tevens tot gevolgd dat de sportaccommodaties in Volendam en de omgeving benut kunnen worden op de momenten dat deze leeg staan. Met de ambitie om in het seizoen 2022-2023 een natuurgrasveld aan te leggen in het Kras Stadion, is dit een belangrijke oplossing voor het capaciteitsuitdaging.

12 t/m 18 jaar

In de aula van het Don Bosco College zetten Kees Laan (rector DBC), Margareth Runderkamp (voorzitter SKOV), Piet Kemper (voorzitter FC Volendam) en Vincent Gruwél (voorzitter RKAV Volendam) de handtekening onder de intentieovereenkomst. De regeling geldt in eerste instantie voor de leeftijdscategorie 12 tot en met 18 jaar. De bedoeling is om in een later stadium ook het basisonderwijs te laten aansluiten.

Jongkind (onderste foto): "Dit is het begin van iets heel moois. We zien Edam-Volendam als een topsportgemeente, maar we zien vaak dat kinderen met Olympische- of andere topsportdoelen tegen dit soort praktische problemen aanlopen. Daar willen we samen een oplossing voor bieden. Dat is er al buiten de gemeente, met de zogeheten Loot-scholen. Nu willen we dat hier ook verwezenlijken. We hopen dat de jongeren, die topsport ambiëren, dit gaan omarmen.”

Betere dagafstemming

Jongkind was in zijn tijd bij Ajax initiator en kartrekker van de invoering van de School van de Toekomst, een vergelijkbaar proces. “Het heeft daar jaren geduurd voordat school en topsport goed op elkaar waren afgestemd, hier gaat het nu heel snel en daar zijn we verheugd over. Eén van de pijlers van het project Talentontwikkeling is meer trainen en de integratie van school en sport. Wij kunnen alleen de stap maken naar een topopleiding, waarbij we internationale talenten afleveren, als we enerzijds meer uren gaan maken en anderzijds zorgen voor een betere dagafstemming voor de kinderen. Dat begint bij de middelbare school, maar de basisscholen hebben voor ons straks ook prioriteit. Juist daar kun je motorisch en qua persoonlijke ontwikkeling heel veel doen en een basis leggen voor de volgende fases van hun leven.”

Rector Kees Laan: "Voor ons blijft belangrijk blijft dat de resultaten goed zijn. Het kan een ideale combinatie worden, als je elkaar goed aangevuld. Deze mogelijkheid moet een stimulans zijn voor de motivatie van de jongeren. En het bewustzijn moet er zijn dat het behalen van een diploma belangrijk is. Neem turner Epke Zonderland als voorbeeld. Daarbij, veel jongens willen de spits van Volendam, Ajax, PSV of Feyenoord worden, maar dat is voor een paar weggelegd, dus daarom is het volgen en afronden van een schoolopleiding ook van belang. Jordi Klijn, actief geweest bij FC en RKAV, gaat vanuit het DBC hierin acteren. Ik denk dat het helemaal goed gaat komen.”

Kwaliteit en maatwerk

Jongkind: "Het zal moeten groeien, we kunnen niet eisen van ouders dat zij hun kinderen op deze school zetten. Er moet ook kwaliteit en maatwerk worden geleverd. Je kunt slim omgaan met de psychologie en pedagogie. Als je vanuit de interesse van de jongeren – voetbal of andere sporten – gaat werken, leren zij sneller andere onderdelen.”

"Het gaat niet om twee uur per dag trainen en vijf uur naar school, het is een 24-uurs schema. Als daar orde, logica en flow in zit, gaan kinderen zich op alle fronten veel beter voelen, niet alleen sportief, maar ook als mens. En als kinderen geen voetballer of handballer in het eerste worden, is het voor ons belangrijk dat ze een goede startkwalificatie hebben voor als ze de maatschappij instromen. De handbalvereniging en Mauritius doen mee en zaten – net als Ringen om Volendam – bij de eerste gesprekken en we nodigen alle andere verenigingen in de gemeente uit om aan te sluiten. Dit zal gaan groeien tot we hier een prachtig systeem hebben staan waar de hele gemeente van gaat profiteren. Omdat we uitgebalanceerde kinderen krijgen en meer talenten, die dan weer voorbeelden kunnen zijn voor andere kinderen hier, nationaal en internationaal.”