Jari Vlak: 'Dagelijkse schema's houden ons fit'

  • woensdag, 01 apr 2020
  • Leestijd: 3 minuten
  • Bron: FC Volendam

Geen voetbal; dat is voor alle spelers, trainers en fans van FC Volendam even wennen. Desondanks zit de selectie van FC Volendam niet stil. Aan de hand van verschillende trainingsprogramma’s die zij thuis afwerken blijven de Volendammers fit. Middenvelder Jari Vlak (21) vertelt wat hij ervoor moet doen om op niveau te kunnen blijven. De Volendammer mist zijn teamgenoten en het spelletje dat hij het liefste speelt. “Ik hoop dat ondanks alles het balletje snel weer gaat rollen.”

Vlak vermaakt zich goed vanuit huis. “Het blijft desondanks een aparte gewaarwording”, beseft hij. Tijdens deze periode, waarin voetbal even niet centraal staat, probeert hij zich op alle vlakken op niveau te houden.We krijgen van onze specialisten dagelijks schema’s toegestuurd die we vanuit huis kunnen uitvoeren.” Ondanks dat de Volendammer zich vastbijt in de oefenstof, is het soms moeilijk. “Het is natuurlijk niet hetzelfde als op de club. Maar ik kan mij goed motiveren. Voor het balgevoel doe ik elke dag oefeningen met een bal, bijvoorbeeld jongleer-challenges. Bij die oefening houd je de bal hoog met je voeten en knieën in verschillende volgorden. Op het fysieke gebied heb ik wat gewichten van de club opgehaald, zo kan ik daar thuis aan werken.”

Gerry trainingsmaatje

Toch mist hij zijn teamgenoten wel. “We zitten met elkaar in een groepsapp waarin we met elkaar praten, maar dat is toch anders dan toen we nog dagelijks op het veld met elkaar stonden.” Hij beschrijft hoe zijn dag beleeft. “Een uurtje extra slaap neem ik stiekem wel”, lacht hij. “Verder ga ik 's ochtends hardlopen door het dorp en probeer ik in de middag krachttraining te doen. Daarnaast ben ik bezig met mijn studie, voor zover dat lukt.” In broer Gerry heeft hij een trainingsmaatje. “Hij is er niet altijd, maar als hij er is kunnen we samen een aantal oefeningen doen. Dat is wel fijn.”

Onverwacht

De middenvelder weet nog goed dat hij hoorde dat het seizoen voor een tijdje werd stilgelegd: “We zagen het in het begin allemaal niet aankomen.” De Volendammer is realistisch en beseft dat er eigenlijk ook niet anders besloten kon worden in deze situatie. “Als je kijkt naar de Champions League wedstrijd tussen Atalanta en Valencia en je hoort achteraf wat dat allemaal teweeg heeft gebracht, dan ben je eigenlijk opgelucht dat er hier niet gespeeld is. Misschien dat we binnenkort weer mogen voetballen. Het is vooral afwachten geblazen.”

Ontwikkeling

Hij kijkt ondanks alle omstandigheden zeer positief terug op de wedstrijden die zijn gespeeld dit seizoen. Hij speelde 29 keer en kwam daarin tot vier goals en acht assists. “We hebben heel goed gespeeld en staan op de derde plaats. Ontevreden ben ik dan ook niet. Ik ontwikkel mezelf voor mijn gevoel goed. Dat komt ook zeker door de minuten die ik heb gemaakt.” Hij hoopt dan ook snel weer op het veld te kunnen staan. “Ik mis het voetbal. Ik wil niets liever dan wedstrijden spelen en gewoon op dat veld kunnen staan.”

Tekst: Maarten Schuijl